Witam.
W necie znalazłem podsumowanie zeszłorocznej wystawy AudioShow. Przez dwa dni jej trwania przez oba hotele przewinęło się wówczas ponad 7 tysięcy osób. Było to liczba o ponad 20% większa od tej z przed dwóch lat (ponoć większa liczba nie byłaby już fizycznie możliwa do pomieszczenia). Przy okazji wystawy został też pobity dzienny rekord wejść do hotelu Sobieski, który w pierwszy dzień trwania wystawy przekroczył 4 tysiące osób. Większa niż przed dwoma laty była również powierzchnia na której odbywały się prezentacje sprzętu audio-video. Sprzęty prezentowane były w 38 pokojach i 21 salach konferencyjnych.
W moim odczuciu liczba odwiedzających wystawę w tym roku była zbyt duża, co powodowało, że w wielu pokojach panował straszny tłok i zaduch, w zasadzie uniemożliwiający skupienie się na odsłuchach prezentowanych urządzeń. Na szczęście drugiego dnia, gdy wybrałem sie na nią sale były już przewietrzone, a liczba zwiedzających dużo mniejsza

Co do samego sprzętu, to było tego naprawdę sporo. Myślę, że samych tylko wzmacniaczy było co najmniej kilkaset, oraz drugie tyle pozostałych sprzętów i zestawów głośnikowych (wykonałem prawie 500 zdjęć

). Pierwszy raz udało mi się w ciszy i spokoju (było to w bocznym pokoiku do którego mało kto zaglądał) posłuchać jak grają elektrostatyczne słuchawki firmy STAX (wystawiono cztery modele, których ceny zaczynały się od około 3 tysięcy złotych, a kończyły na bodajże 17 tysiącach). Bardzo dobrze wypadły prezentacje w hotelu Bristol (naprawdę doskonały sprzęt i organizacja wystawy).
Miło też wspominam niektóre rozmowy z producentami prezentowanego sprzętu, gdyż udzielali bardzo fachowych informacji technicznych, bez posługiwania się audiofilskim żargonem i marketingową ściemą. Za to jeszcze bardziej zraziłem sie do nawiedzonych audiofilii, którzy bez końca, na organizowanych przez siebie "wykładach", rozprawiali o wygrzewaniu kabli sygnałowych, rozmagnesowywaniu płyt kompaktowych, i o zbawiennym wpływie stosowania "cudownych" kabli zasilających (chyba nie ma już dla nich nadziei

).
Generalnie wycieczkę na wystawę uznałem za dość udaną, między innymi dlatego, że udało mi się osobiście poznać kilka osób z naszego Forum
Obszerny reportaż z podsumowania zeszłorocznej wystawy można przeczytać na stronie:
http://www.highfidelity.pl/artykuly/0612/as.html

Tomku, ponieważ nie byłeś na wystawie, to zerknij chociaż na zdjęcia

Niektóre z urządzeń to prawdziwe dzieła sztuki..
Pozdrawiam,
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .