Radio Maryia

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Radio Maryia

Post autor: chrzan49 »

Hi hi i to bolesnej ale Sokratesa tez otruli bo im cięzko było prawdy posluchać.Nie da się uciec od polityki i w dodatku marnej bo i slynne hitlerki zbieramy i radio Zwiezda co ma czerwona gwiazdkę i Pioniery ze Stalinogrodem no to może i radia Papy Grzybka.Ja cenię sobie sowieckie radia bo pomimo że idea marnawa dość to same konstrukcje ciekawe.Najlepiej wykonane te z Rygi ale i Iżewska i Mińska też niezłe.Ostatnio zdobyłem ciekawe Salut 001.8 KurzWelle +2 MittelWelle(ale nie ma czego posluchac) i FM zachodnie full zakres.To był eksportowiec do Bundesrepublik ,Anglii i chyba Francji.Wielkie jak nasza Julka a gra b.dobrze i ma 2 sliczne antenki po bokach.Radość dla oczu i uszu.Na sensorach prosze Koleżenstwa milego a te chyba z Wastoka wydlubali.
Nie ustępuje kultowym Satellitom Grundiga a cena hoho była.Montaz ładny i czysty.Serwisowo cud malina.Ktoś myślał!
Pozdrawiam Tomasz
PS Ci z Kolegow z doswiadczeniami ZURITowskimi wiedzą co piszą bo tony jak Romek mily przewalili.Jam skromny wyrobnik amator i czoło chylę przed Waszmościami.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Tu nie samo radio jest ważne, ale cała historia za nim stojąca. Tak jak szpilki które jakaś aktorka miała na planie mają większą wartość od zwykłej pary butów.
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

tszczesn pisze:Tu nie samo radio jest ważne, ale cała historia za nim stojąca...
Tak, ta historia jest ,owszem interesująca ale nie niebywała w swym rodzaju .Przedwojenna akcja jednego ze Zgromadzeń
zwalczającego podstępną i wrogą działalność... ,nazwijmy to w umownym skrócie ," Elektrita " . jest znana i pozostały po niej broszury i ulotki .Jedna z nich była tu na forum przed laty prezentowana . A przy okazji taka ,sądzę że interesująca
w sensie "ogólnotechnicznym" informacja.Tak się złożyło że w burzliwym okresie zmiany i " zagospodarowywania" nowego radiowego zakresu UKF byłem "tego" blisko . Nie jest przypadkiem że wtedy i przez długi okres czasu (teraz już nie) częstotliwość pracy stacji o ktorej mowa "otwierała" zakres

anka
Awatar użytkownika
anka
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: anka »

anka pisze:
tszczesn pisze:Tu nie samo radio jest ważne, ale cała historia za nim stojąca...
Tak, ta historia jest ,owszem interesująca ale nie niebywała w swym rodzaju .Przedwojenna akcja jednego ze Zgromadzeń
zwalczającego "podstępną i wrogą działalność" ... ,nazwijmy to w umownym skrócie ," Elektrita " . jest znana i pozostały po niej broszury i ulotki .Jedna z nich była tu na forum przed laty prezentowana . A przy okazji taka ,sądzę że interesująca
w sensie "ogólnotechnicznym" informacja.Tak się złożyło że w burzliwym okresie zmiany i " zagospodarowywania" nowego radiowego zakresu UKF byłem "tego" blisko . Nie jest przypadkiem że wtedy i przez długi okres czasu (teraz już nie) częstotliwość pracy stacji o ktorej mowa "otwierała" zakres

anka
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Co do"moherowych" radioodbiorników było jeszcze takie coś

http://unitraklub.pl/node/13329
Odbiornik na pasmo 88-108 ale POLSKI.Jeden z ostatnich.
Nigdy na niego nie trafiłem,pierwszy raz widzę w internecie.
Ciekawe ile chcieliby na allegro?
P.S.
Moja ś.p.Sąsiadka uważała mnie za heretyka i uważała,że do słuchania RM potrzeba "specjalnego"(chyba poświęconego :D ) radia i nie dała przestroić swojej starej Leny.Latami słuchała Jedynki na LW.Ale potem jej odwaliło i stała się problemem-demencja.Zmarła w 2009 roku.Jej siostra była woźną w mojej podstawówce.
Te"specjalne" zestawy do TV Trwam były niezłym szwindlem.Sam mam taki dekoder(kupiłem za 5zł).To zwykły,gówniany tuner DVB-S,który wtedy już kosztował grosze.Po włączeniu na moment pojawia się panorama Torunia.Mało tego zostało.Potem sprzedawali Fergusony AF-3100CK(kilka razy drożej,jak na allegro) i Arivy 100(też drogo).
Dziś już nie zarobią,bo TV Trwam jest w DVB-T za darmo(a babcie są zwolnione z abonamentu).