Lampy serii E żarzone z 4V

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Alek pisze:Chodzi o to, że w połączeniu odwróconym elektrony przywoływane przez dodatnią siatkę wykonują między jej oczkami szereg oscylacji nim skończą na niej swój próżniowy żywot. Oto bowiem gdy tylko elektron minie siatkę hamuje go ujemny potencjał anody; elektron zawraca znów w kierunku siatki, Jeśli znów minie siatkę zahamuje go katoda itd.
Jako ciekawostke podam, że taka praca lamp była w latach 20-tych i 30-tych jedynym źródłem bardzo wysokich częstotliwości, do setek MHz włącznie, a działała na zwykłych kołkowych triodach :)

A od tego już niedaleka droga do klistrona refleksowego.
Awatar użytkownika
gachu13
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: gachu13 »

Witam!
Lampka 6P14P pracująca na napięciu żarzenia ~4V gra już około 10h.
Punkt pracy wciąż jest prawidłowy, lecz wydaje się wahać nieco bardziej niż na początku: Ik zmienia się od 36 do 40 mA, jednak większość pomiarów dawała wynik około 38mA.
Pytanie czy tak krótka próba daje wiarygodny wynik i jak go interpretować?
Myślę jednak, że jeśli zbieramy radia i mamy ich, powiedzmy, 50, to oczywistym jest, że każde z nich nie będziemy odpalać częściej niż raz na miesiąc, na 1, góra 2 godziny. W takim przypadku przecokołowana lampa posłuży nam dość długo, prawdopodobnie wystarczająco długo, by zdążyć znaleźć oryginalną.
Przydatna może być również podczas naprawy radioodbiornika, gdy przez nieuwagę lub jakiś defekt możemy uszkodzić lampę oryginalną (droższą i trudniej dostępną). Na czas uruchamiania wkładamy novala a po upewnieniu się, że wszystko działa wkładamy oryginalną lampę mocy.
Jeśli to kogoś interesuje mogę "ciągnąć" ten eksperyment dalej.
Jeśli ktoś ma jakieś pomysły lub pytania to służę uprzejmie :).

Pozdrawiam