Trafo do 6p14 w układzie PP

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Plesio
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Plesio »

:arrow: jethrotull

"Wysterowanie zależy od źródła."
O.K, a jaki sygnał można podać tak aby nie przesterować tej EF'ki? Z CD nie będzie za dużo?
Trochę rock'a
http://www.herezis.pl
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

Szczerze to nie wiem :) Zajrzyj do katalogów i zobacz jakie jest nachylenie charakterystyk w wybranym przez Ciebie punkcie pracy. Mi się z EF80 udało wyciągnąć maksymalnie ok 200x ale w innym punkcie pracy.
Plesio
125...249 postów
125...249 postów

A z tych TS, któryś szczególnie się nadaje (lepsze dopasowanie czy coś) do głośnika 8 om?
Trochę rock'a
Awatar użytkownika
jethrotull
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: jethrotull »

One oba maja 7.5V na wtórnym więc, z tego co liczyłem kiedyś tam akurat się nadadzą do dwóch 6P14P.
_idu

Post autor: _idu »

Wysterowanie pentody w tym układzie. Jakiś 500mV ze sporym zapasem. Najpierw przesterowane będą lampy mocy a dopiero potem pentoda wejściowa.

Zmierz jaki napięcie masz na katodzie pierwszej pentody. To da Tobie info o teoretycznym maksymalnym napięciu szczytowym sygnału wejściowego. Większy sygnał od napięcia na katodzie oznacza pracę z prądem siatki czyli pojawienie się zniekształceń.

Ten układ (kiedys zrobiony do ekeperymentó) z lampą EF80 na wjeściu miał czułość na pewno lepszą o 200mV - bo tyle wyłaziło mi z tunera SAT a na cichszych stacjach nie musiałem dawać na full potencjometru na wejściu..
Plesio
125...249 postów
125...249 postów

Dzięki Wszystkim!

W Sobotę przejdę do praktyki, polutuje i zobacze jak wyjdzie.
Oczywiście w Poniedziałek zamelduje wykonanie zadania :lol:
i opiszę wnioski.
Trochę rock'a
pierwszy

Post autor: pierwszy »

Piotr pisze::arrow: macska
Bardzo ciekawe rozwiązanie (schemat), ale wymaga od obydwu transformatorów wyprowadzonego środka uzwojenia pierwotnego.
O ile dobrze pamiętam, transformatory posiadane przez autora wątku takiego bajeru nie mają, więc będzie cienko z ich połączeniem :roll:
:arrow: Piotr
Nie znam sie na oznaczeniach polskich transformatorow, nie potrafie powiedziec na podstawie koloru izolacji
gdzie zostal dany transformator wyprodukowanny i na ktorej zmianie :P
Autor watku post nizej zaprezentowal uklad gdzie transformator jednak ma odczep.
A rozwiazanie ciekawe faktycznie, tym bardziej ze pozwala na sumowanie transformatorow.
Jest tam inna ciekawostka nietypowe polaczenie rezystora anodowego ECC82 (bootstrap).
Jezeli ktos jest zainteresowany wstawie schemat z konkretnymi wartosciami, w koncu to zadna tajemnica.
Plesio
125...249 postów
125...249 postów

Melduję wykonanie zadania!

Układ powstał i odpalił... :lol:
Jest tak, zrobiłem z dwoma TG5, znalazłem też TS50/... (wtórne po przeróbce 2 razy po ok.8V i 2 razy 5V)i jakiś TS40....(wtórne ok. 20V i 10V ale pojedyńcze...)
Gra średnio, tzn. okazało się, że chyba mam walnięty potencjometr 1M, bo w zasadzie gra fajnie tylko przy odkręceniu na full, jak zciszę poniżej połowy to pojawiają się różne dziwne zniekształcenia :cry:
Przy vol na max i sygnale prosto z gitary pojawia się cranch, ale wtedy moc wy jest mizerna (wzmacniacz niewysterowany?)
Najlepiej, co dziwne sprawdził się ten TS40 dawał najfajniejszy bass.
Podając na we sygnał z multiefektu (Digitech RP80) wzmacniacz pokazał co potrafi. Grał naprawdę głośno. Dobrze, że byłem sam w mieszkaniu a sąsiedzi w pracy :wink:
Trochę rock'a