Airnox pisze:Czy umasienie glosnika cos daje? Albo czy takowe rozwiazanie jest stosowane powszechnie w konstrukcjach?
Airnox
- jest stosowane powszechnie i zawsze. Ale nie chodzi o sam głośnik(bo to po prostu naturalna konsekwencja) ale o uzwojenie wtórne. Ma wpływ m.in. na stabilość wzmacniacza, rzutuje na charakterystykę przenoszenia ergo "barwę" dźwięku.
Jest powszechnie stosowane tylko nie u mnie U mnie zawsze ale to zawsze takie połączenie zwiększa szumy wzmacniacza. W dupie mam bezpieczeństwo gdy układ bardziej szumi.
Airnox pisze:-> atom
Czemu lipa z high&low gain? Uklad wejscia skopiowalem z aplikacji gitarowca z audiotonu.
Pozdrowienia
Airnox
- zapomniałeś misiaczku albo Audioton zapomniał o roli styków w gniazdach Painlust - cholera, faktycznie zapomniałem. Painlust nigdy nie stosuje połączenia w swoich produktach. Ale dałem ciała !!! Wybacz!!! To był przedostatni raz!
Ostatnio zmieniony wt, 1 maja 2007, 19:39 przez atom, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawie wszystko zlozone do 'kupy' Do czasu kupienia odpowiednich gniazd nie bedzie podzialu na high&low. Mam nadzieje ze wszystko dobrze polutowalem i nic mi nie wybuchnie xD zdjecia dam jak wszystko zloze i uruchomie
Zlozylem, podlaczylem do pradu i ... buczy (to jeszcze rozumiem) ale nic nie slychac (gitara nie wydaje zupelnie zadnych odglosow na glosniku). Czy elementy maja dobre wartosci przy podanym anodowym (~230V) ? Zalaczam schemat koncowy wzmaka.
Koncowka dziala bo sprawdzilem dajac sygnal przed kondensatorem 47n (najpierw odlutowalem od anody ECC83). Montaz sprawdzalem, winno byc wszystko ok. Ide pomierzyc napiecia anodowe czy sa ok.
Rozwiazalem problem sygnalu Okazalo sie ze faktycznie blad w montazu (a tak sie staralem... ). Wzmacniacz dziala i ma kopa Jedynie regulacja barwy jeszcze nie teges ale to tez pewnie wina jakiegos przeoczenia. Dzieki wszystkim za dobre rady i wskazowki oraz pomoc przy projektowaniu
Chwila testow i ujawnila sie niepokojaca rzecz. Otoz regulator barwy nie dziala, jest jakby przezroczysty dla sygnalu. Probowalem niektore ustawienia ale bez skutku. Co moze byc przyczyna tegoz zjawiska?
Probowalem zmieniac troszke schemat (np. odpinac przelaczniki), ale nic to nie dalo. Jedynie odlaczenie glosnika od masy dalo jakakolwiek zmiane, bowiem potencjometr Treble scisza troszke sygnal. Tak poza tym regulator dalej jest jakby przezroczysty dla sygnalu. Czy ktos juz mial z tym problem?