Dwa zagadkowe urządzenia
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Artykułu jeszcze dokładnie nie przeczytałem (nie znam niemieckiego i zajmie mi to trochę czasu...), ale kiedyś słyszałem, że ze względu na małą bezwładność takie rzeczy robiono z lamp fluorescencyjnych - małych "magicznych oczek".Alek pisze:Ten telebim jest zrobiony z żaróweczek?
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- moderator
Ale one świecą w sumie bardzo ciemno. No i są 'trochę' droższe od żaróweczek...Jasiu pisze:Artykułu jeszcze dokładnie nie przeczytałem (nie znam niemieckiego i zajmie mi to trochę czasu...), ale kiedyś słyszałem, że ze względu na małą bezwładność takie rzeczy robiono z lamp fluorescencyjnych - małych "magicznych oczek".Alek pisze:Ten telebim jest zrobiony z żaróweczek?
A 50Hz odświeżania (nie wiem ile akurat ten system miał) to dla żaróweczki nie jest dużo.
-
- 3125...6249 postów
czeska reklama
Dla relaksu reklama naszego południowego sąsiada - 1927rok

Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
-
- moderator
Re: czeska reklama
Modry Bod to pewnie podróbka wyrobu firmy Blaupunkt...gsmok pisze:Dla relaksu reklama naszego południowego sąsiada - 1927rok
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Dla jeszcze większego relaksu i zupełnie OT: kto wie co w języku naszych południowych sąsiadów oznacza zwrot "zachlastana fifulka"?jdubowski pisze:Modry Bod to pewnie podróbka wyrobu firmy Blaupunkt...gsmok pisze:Dla relaksu reklama naszego południowego sąsiada - 1927rok
Pozdrawiam,
Jasiu
-
- 625...1249 postów
-
- moderator
Nie, tak brzmi słowo 'Blaupunkt' po czesku. A ta w ogole nazwa firmy to IDEAL.jdubowski pisze: Modry Bod to pewnie podróbka wyrobu firmy Blaupunkt...
-
- 2500...3124 posty
-
- 2500...3124 posty
Szafę "rack"? Kurczę, jakbyś mieszkał w Łodzi to byśmy się mogli wymienić (ja tam mam mnóstwo lamp telewizyjnych i literaturę) a szafa by mi się na pół radiowęzła przydała 

Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Czołem.
Pozdrawiam,
Jasiu
Niestety, gdy wyrzucaliśmy Riada (i dwie Odry) mie miałem gdzie wstawić większych klamotów i pojechały na złom. Była koncepcja by przewijaki PT2 (tak nazywały się taśmowe jednostki pamięci) wykorzystać jako kabiny prysznicowe, ale nie znalazł się odważny. Zostawiłem sobie na pamiątkę parę taśm, dyski (można je wykorzystać jako talerze do tortów albo sera), dyskietkę 8 cali i moduł pamięci ferrytowej (arcydzieło krawieckie).staszeks pisze:ładny kawałek historii.Łza się w oku kreci.
Natomiast o szafach.Je w piwnicy zamiast regałów mam
metalową szafę z RIADA.Może sprzedać jakiemuś kolekcjonerowi
archaicznych komputerów??
Niestety szafa jest bez "nadzienia"
Pozdrawiam,
Jasiu