Ciekawa lampka: PL841 Telam i Polamp

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Re: To nie Ruscy...

Post autor: jdubowski »

ZoltAn pisze:P.S. Pytanie o ERATRON (logo ERA w rombie na lampach) wciąż aktualne.
Czy (do k**** nedzy) NIKT (łącznie ze mną :cry: ) nie wie co to była za firma???
Wygląda że raczej nie z Polski:
http://www.tubecollector.org/cv462.htm
========== Mente et malleo ==============
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Awatar użytkownika
jdubowski
moderator

Post autor: jdubowski »

ZoltAn pisze:Mieliśmy taką załogę, że hej!
Nie było rzeczy, której ci LUDZIE nie umieliby zrobić i w elektronice i mechanice.
Nasze urządzenia peryferyjne do Riadów były używane w całej Europie Wschodniej i wojskach "demoludów" (główni odbiorcy).
Niestety tak właśnie było - w "wolnym świecie" używano komputerów, a u nas "pseudokomputerów" ;))
Na początku lat 90-tych pracując w ZUSie miałem watpliwą przyjemność opiekowania się terminalami i koncentratorami terminali wyprodukowanymi zarowno przez Merę-Elzab jak i przez IBMa. Zgadnij z czym mieliśmy tam większą "zabawę" ;)
ZoltAn pisze:To była ELEKTROMECHANIKA pisana z dużej litery i ze zdjętą czapką!!!
Pracowało tam chyba z 1200 osób...
No i było tak że wtedy byliśmy "Chińczykami lat 80-tych" - wytwarzającymi za drobne pieniądze ESPU pod tańszymi markami na eksport na zachód (wsad dewizowy!!!) i sprzęt EPD dla demoludów...
ZoltAn pisze:Teraz pracuje tam może ze 100 (jeśli nie mniej...) osób - klepią kasy fiskalne w dzisiejszym "Elzabie" - firemce wykupionej po iluś tam zawirowaniach przez jakiegoś Włocha...
A co by się stało gdyby jakiś kierownik z ZWLE postanowił po cenie złomu odkupić cześć maszyn i klepać na nich choćby EL84???
Pewnie związki zawodowe by go zjadły za "grabież majątku narodowego" i pozostałe siedem grzechów głównych...
Jaroslaw Dubowski, Bytom jdubowski@interia.pl
Awatar użytkownika
adam.o
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: adam.o »

Oj jakie ja mam szczęście że to wszystko nie działo się na moich oczach.
Wtedy to pod szafę na stojąco wchodziłem:).
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Waldemar D. »

Jasiu, przepraszam, jesteś na bańce? Mówimy o polskim przemyśle elektronicznym i ukraińskie klamoty nie mają tu nic do rzeczy. Jak nie możesz wnieść nic fajnego w tę ciekawą historię to zmień panel.
W.D.
Alek

Post autor: Alek »

Muszę przyznać, że ja też odczuwam głęboki żal z tego, że nasza elektronika leży :cry: . Zgadzam się, że te firmy które ocalały należy wspierać. Niestety -one nadal myślą wedla starego systemu. To bolesne, ale prawdziwe.
Jasiu

Post autor: Jasiu »

ZoltAn pisze: Polska ręka wylądowała w nocniku z g**** - podczas, gdy bracia Słowacy, Rosjanie i Ukraińcy w najlepsze zanurzają swoje dłonie w kasetkach ze złotem
.
Waldemar Dekański pisze:Jasiu, przepraszam, jesteś na bańce? Mówimy o polskim przemyśle elektronicznym i ukraińskie klamoty nie mają tu nic do rzeczy. Jak nie możesz wnieść nic fajnego w tę ciekawą historię to zmień panel.
W.D.
Że regularnie wypisujesz głupoty, to się już przyzwyczaiłem. Teraz widzę, że i z czytaniem słabo, oj słabo Ci idzie. Pora do szkoły?

Jasiu
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

Jasiu rozumiem, że w skład tych zawsze głupich historii wchodzi też opowiadanie o Eltrze? Nie zawsze ma się dobry dzień a Ty myślisz, że zawsze. I proszę, już nieodzywaj się do mnie, bo rozmontujemy kolejną fajną rozmowę. Nie jesteśmy sami. Ja przyrzekam, że wyszedłem z norki tylko na chwilkę i znów będziesz mógł snuć te swoje teorie.
W.D.
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

eratron

Andrzeju Zoltanie, tak mnie wciągnąłeś w ten wątek z Eratronem, że rozpuściłem wici do wszystkich znanych mi tubemanów-ekspertów na tej planecie :wink:. I wyobraź sobie, że znajomy Holender wymienił kilka "podejrzanych" firm a w tym... Polam (ale i Tungsram), czym mnie strasznie zaskoczył. Chociaż, nie można wykluczyć teoretycznej możliwości przepakowywania przez Polam np. philipsowskich lamp (nawiązuję do wysłanego Ci zdjęcia, pokazującego szczegóły na bańce) i nowego "obrandowania". Być może Polam zaangażował się w działanie czysto handlowe i nie chcąc straszyć swoim logo, reeksportował te lampy. Piszę do Ciebie "otwartym tekstem" na Forum, bo może inni koledzy wniosą jakieś konkrety w Twoim ciekawym śledztwie 8) . Czekam niecierpliwie na opinie ze Stanów i Niemiec. Jeśli coś wniosą dam znać.
W.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Za szczo meni na Ukrajnu jechaty???

Post autor: ZoltAn »

Jasiu pisze:Wiesz co ZoltAnie? Przenieś się na Ukrainę,
Popracuj w fabryce lamp Polajron...
przeżyjesz tylko wtedy, gdy kupisz kawał ziemii pod miastem i w niedzielę będziesz uprawiał pietruszkę, albo rodzina z Polski Ci pomoże.
Jasiu
Jasiu!

Nie zapominaj, że ta "polska" k***sko-złodziejska "transformacja" wyrzuciła na bezrobocie miliony ludzi! Zrujnowała więzi społeczne, zerwała wszelkie tradycje, rozbiła rodziny, wtrąciła rzesze ludzi w pijaństwo, k**** i bandytyzm - wystarczy przyjrzeć się temu co się dzieje na Dolnym Śląsku, chociażby...

Że tamtejsze pegeery - które jakie były, takie były, ale dawały stałe zatrudnienie ludziom - zamieniły się w enklawy głodu, chłodu i beznadziei. Byli robotnicy rolni tną "arizonkę"albo "keleris", ich męska progenitura wyprawia się na "jumę" za Odrę albo łupi tiry.

Zaś żeńska w przydrożnych laskach "robi laski" zachodnim tirowcom za parenaście złotych :cry:

A uprawiana niedawno ziemia, która rodziła, przeobraziła się w zugorzałe wydmuchowiska i "czeka" na kolejny Drang nach Osten albo już została wyprzedana za bezcen Niemcom... :!: :!: :!:

To jest także dorobek ostatnich 15 lat!

Zaś ocenianie go przez pryzmat warszawskich warownych enklaw dla nuworyszów po parenaście tysięcy za m2 mieszkania, hoteli i wieżowców i stojacych pod nimi luksusowych "bryk" czy wycinanych laserem kurteczek (a' 20kzł/szt.) pani Jolanty Stoltzman czy jej czerwonych psiapsiółek jest conajmniej lekkim nieporozumieniem :lol:

Jeśli ktokolwiek tego nie zauważa to powinien albo udać się do okulisty - albo zafundować sobie przynajmniej miesiąc wakacji na "przetransform(ator)owanej" polskiej prowincji...

Bez najmniejszej potrzeby wyjeżdżania na zabużańska Ukrainę... Wystarczy ta "przedbużańska" - zafundowana nam, w ciągu ostatnich kilkunastu lat, przez "transformersów" ...

Której nazwę należałoby wywieźć od rosyjskiego "ukrał" a nie od rusińskiego "u kraja".

Serdeczności! ZoltAn
Ostatnio zmieniony wt, 27 czerwca 2006, 18:47 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
Waldemar D.
625...1249 postów
625...1249 postów

eratron

Gadam dziś sam ze sobą, ale dostałem kolejną wiadomość - tym razem od kolegi ze Szwecji. To na pewno nie Polam! Powiedział mi, że ta firma (istniejąca zresztą do dziś) sprzedaje m.in. zasilacze i wyświetlacze (głównie do zastosowań militarnych) oraz handluje lampami, przede wszystkim w Anglii i Stanach.
W.
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Cholera...

... to dlaczego nie ma najmniejszej wzmianki o niej w necie???

ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Niestety tak właśnie było - w "wolnym świecie" używano komputerów, a u nas "pseudokomputerów" ;))
Na początku lat 90-tych pracując w ZUSie miałem watpliwą przyjemność opiekowania się terminalami i koncentratorami terminali wyprodukowanymi zarowno przez Merę-Elzab jak i przez IBMa. Zgadnij z czym mieliśmy tam większą "zabawę" ;)
Masz rację Jarku: "tam" używało się komputerów :D - "tutaj" zaś "komputrów" :? .
Mery psuły się często :cry: - IBM-y sporadycznie :D .
"Tam" była Hi-Tech :D - "tutaj" Hi (hi, hi, hi...)Tech :? .

Zadanie dziejowe: trzeba jakoś uleczyć tę "polska chorobę"... ten "krzywy uśmiech" polskiej technologii...

Ale, jeżeli leczenie "wadliwego zgryzu" u pacjenta zaczyna się od wyrwania mu wszystkich zębów - a następnie daje się mu kopniaka w dupę i zrzuca z fotela ze zmasakrowanymi i krwawiacymi szczękami - to takiego dra Mengele stomatologii powinno postawić się pod szubienicą!

U nas "prywatyzację", "modernizację" i "restrukturyzacje" państwowych do niedawna firm zaczynało się od wpędzania ich w pętlę zadłużeń, wyrzucania załogi za bramę i rozkradania całego majatku i wyposażenia (dobrze, jeśli chociaz te maszyny zostały sprzedane komuś za bezcen po cenie złomu...
Ale zwykle kończyły jako złom - pocięte palnikami...).

A potem - jak za najczerwieńszej komuny: "buźka, klapa, rąsia, goździk" + odpowiednia gratyfikacja (podczas gdy szeregowi pracownicy całymi miesiącami otrzymywali po stówie zaliczki...) i "kopniak w rzyć" - na wyższe stanowiska.

Potem "u nas" takim łajdakom wyśpiewuje się peany pochwalne i stawia na wszelkich możliwych piedestałach: vide kariery większości dr. Mengele-ów polskiej gospodarki - z Buchholtzem ("Balcerowiczem") na czele!!!
A co by się stało gdyby jakiś kierownik z ZWLE postanowił po cenie złomu odkupić cześć maszyn i klepać na nich choćby EL84???
Pewnie związki zawodowe by go zjadły za "grabież majątku narodowego" i pozostałe siedem grzechów głównych...
Spoooko... Prawdopodobnie nawet by nie zdążył: czerwonoskóra "prywatyzacyjna mafia" z (ex)tow. dyrektorami na czele prędzej "zezłomowałaby" po swojemu te urządzenia niż ów zdążyłby pomyśleć o takim przedsięwzięciu...

Zakładowi solidurnie i solidiotki zaś (jak zwykle przekonani o swojej "dziejowej misji" i nieomylności) zaprotestowaliby pod dyktando "krasnoludków" torpedując w zarodku wszelkie zamierzenia potencjalnego "kapytalysty"...

Bo "przecie musiem wszystke wyjść w skarpetkach" - jak mawiał był pewien "tego kraju" prezdęt :lol: :lol: :lol:

ZoltAn
Piotrek
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Piotrek »

Proponuję założyć osobny dział , gdzie będzie można się wyżalać na tematy polityczne.
To TROCHĘ off topic
Pozdrawiam serdecznie,
Piotr Kowalski
Awatar użytkownika
ZoltAn
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Masz rację! Zamykamy ...

... ten Hyde Park... :lol:

... ale jednak serce boli... :cry:

... zwłaszcza gdy się go trochę włożyło w budowę (choćby nawet i nieco prymitywnego - ale własnego i dla siebie :!: ) ceglanego domostwa.
A potem patrzy się - z bezsilnością - jak "poprawiacze" rozwalają go buldożerami, nie budując wzamian nic na rumowisku a jedynie pozostawiając zdewastowaną i rozkradaną stertę gruzów... :cry:

... a po za tym: zawsze najmilej wspomina się smak chleba ze swojskiego pieca - zwłaszcza gdy zastąpiono go tostową, hipermarketową, bułą z "polepszaczami" i "E-nasralitam-i" :wink: :wink: :wink:

Pzdr. ZoltAn
Ostatnio zmieniony pt, 23 kwietnia 2004, 09:42 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Re: eratron

Post autor: gsmok »

Waldemar Dekański pisze:...dostałem kolejną wiadomość - tym razem od kolegi ze Szwecji. To na pewno nie Polam! Powiedział mi, że ta firma (istniejąca zresztą do dziś) sprzedaje m.in. zasilacze i wyświetlacze (głównie do zastosowań militarnych) oraz handluje lampami, przede wszystkim w Anglii i Stanach.
W.
Nie zdziwiłbym się, gdyby się okazało, że ta firma do jedynie dystrybutor a nie producent.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
ODPOWIEDZ