Pytanie o częstotliwości na długich i średnich

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Z tego co pamiętam ja pytałem o częstotliwości na zakresach AM-u a dyskusja weszła na potencjometry. No cóż skoro tak to ja wyłączam się z tematu :roll:
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

To chyba norma... Przeczytaj temat "Kto słucha BIS'a?" w tym dziale :roll:
szalony

Post autor: szalony »

Ale możemy ożywić temat :)

Ja np mam nadajnik AM - jednotranzystorowy (ale za to dwie bramki) ;)

A tak na serio - w jaki sposób słońce wpływa na propagację na średnich ? W dzień pusto. W nocy jedna stacja prawie wchodzi na drugą.
WitekJ
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: WitekJ »

W nocy jonosfera lepiej odbija fale radiowe. Fale średnie zachowują się wtedy jak krótkie.
szalony

A :)
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Przepraszam Kolegów – faktycznie daleko odbiegłem od zasadniczego tematu dyskusji :oops: .
Przejrzałem posiadane w domu książki, poruszające zagadnienia związane z propagacją fal radiowych, lecz niestety wszystkie skupiają się na propagacji fal krótkich i ultrakrótkich (są przeznaczone dla krótkofalowców) :( . Trochę informacji o propagacji fal o interesujących nas długościach można znaleźć w necie:

http://www.heading.enter.net.pl/prop1.htm
http://www.republika.pl/elektronikjk/s.html

Po wpisaniu w przeglądarkę "Google" frazy: "nadające na falach długich", lub frazy "nadająca na falach długich", można znaleźć nieco informacji o dawnych i aktualnie czynnych stacjach AM pracujacych w tym zakresie częstotliwości.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

szalony pisze:Ja np mam nadajnik AM - jednotranzystorowy (ale za to dwie bramki) ;)
Hmmm zawsze chciałem coś takiego mieć :D Masz możliwość wklejenia schematu? Jaki masz zasięg?

Co do kolegi wyżej to muszę sprawdzić te stronki. Co prawda mój Pionier nie ma mega czółości ale zawsze z długą anteną można coś złapać. Gożej na średnich bo tam to rzeczywiście jedna stacja na drugą włazi.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
szalony

Dam ci na pw,bo to forum lampowe - tylko zeskanuje ;)
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

OK czekam, dziękuję... :P
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty
Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W

Post autor: Marcello_Mastroianni »

Opowiem wam co wczoraj słyszałem...
Program 1 Polskiego Radia Pani M.Szabłowska prowadzi audycje w której zapowiada stare przreboje i dzwoni słuchacz ... a raczej nie dzwoni na żywo (a po co na żywo? jeszcze coś głupiego powie...) ona opowiada to co słuchacz jej referował,taka historyjka sentymentalna o tym jak ten pan sobie nabył radio w 1986 roku i teraz już stare radio (!) stoi sobie w kuchni i mozna na nim odbierać tylko jedynkę bo UKF się "teges" :shock: i mogło być tak miło i rozkosznie,na to ta pani mówi tak ,ależ prosze Pana poco na Długich przecież mamy nadajniki na UKF,i odbiór jest dużo lepszy ... mnie jakby piorun strzelił.Przecież człowiek własnie jej powiedział a ona to przytoczyła że UKF wyemigrował z tego radia ... ręce opadają
Od Pewnego Czasu Rzeczywisty Postęp techniczny coraz częściej jest zamieniany na jego Pozory mające służyć wyłącznie wyciągnięciu z klienta PIENIĘDZY ...
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Tyz prowda. Zastanawiam się, po jakie licho "wykopali" radiofonię z dolnego UKF-u? Niektóre radia z tym zakresem były w zasadzie w ogóle "nieprzestrajalne" i teraz ich użytkownicy mogą ich używać albo do odbioru na AMie (bardzo utrudniony np. w miastach, na wsi jeszcze nie próbowałem), albo jako wzmacniaczy, albo jako... eksponatów.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Vault_Dweller pisze:Tyz prowda. Zastanawiam się, po jakie licho "wykopali" radiofonię z dolnego UKF-u? Niektóre radia z tym zakresem były w zasadzie w ogóle "nieprzestrajalne" i teraz ich użytkownicy mogą ich używać albo do odbioru na AMie (bardzo utrudniony np. w miastach, na wsi jeszcze nie próbowałem), albo jako wzmacniaczy, albo jako... eksponatów.
Bo jest węższy, mniej wygodny (więcej zakłóceń). No i trochę służb czekało na te częstotliwości.
Awatar użytkownika
Marcello_Mastroianni
100...124 posty
100...124 posty
Lokalizacja: Liverpool/Merseyside/Lancashire/UKD52/North West England/53°25N 3°W

Post autor: Marcello_Mastroianni »

Mieszkam na Dolnym Śląsku, czyli powinno być choćby teoretycznie lepiej niż w Łodzi ale na AM-ie nic nie ma sensownego,a już po polsku niema nic ...WOGÓLE NIC ... to smutne i straszne w sumie, bo popatrzmy jak to wygląda na długich jedynka (jak długo jeszcze ...?) jak ogromny wyrzut sumienia, i FM na którym spiętrzenie zmagdonaldyzowanych (rozgłośni?) nadawców ... a szkoda gadać ... ( a jak będziesz chciał np.załozyć swoje radio amatorskie np.na zapomnianych Krótkich to pójdziesz do więzienia ...)
Od Pewnego Czasu Rzeczywisty Postęp techniczny coraz częściej jest zamieniany na jego Pozory mające służyć wyłącznie wyciągnięciu z klienta PIENIĘDZY ...
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Marcello_Mastroianni pisze:( a jak będziesz chciał np.załozyć swoje radio amatorskie np.na zapomnianych Krótkich to pójdziesz do więzienia ...)
Prostym sposobem na ominięcie tego jest stosowana już dawno przez piratów radiowych (i stąd się notabene wzięła nazwa "piractwo radiowe") metoda- nadawanie ze statku zakotwiczonego poza wodami terytorialnymi. Tylko trzeba mieć ten statek :(...
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Awatar użytkownika
brys
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: brys »

Marcello_Mastroianni pisze:(...) ale na AM-ie nic nie ma sensownego,a już po polsku niema nic ...WOGÓLE NIC ...(...)
Dziś znalazłem CBC nadające z Londynu - audycja po angielsku, ale sensowna i sygnał mocny :)
Po polsku można złapać Chińskie Radio Międzynarodowe. Zwykle na krótkich, ale raz na działce na średnich ich złapałem.
Chyba jeszcze Radio Watykan czasem coś po polsku powie, ale tego pewien nie jestem.
tszczesn pisze: Bo jest węższy, mniej wygodny (więcej zakłóceń). No i trochę służb czekało na te częstotliwości.
Jakich służb?