Getter magnezowy i barowy

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

A co to jest takiego co pokrywa prawie całą powierzchnię wewnętrzną bańki, taka ciemna powłoka ? Występuje w starych lampach np. pierwszej z tej aukcji
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=83096683 widziałem też takie coś w AD1.
Ostatnio zmieniony pn, 23 stycznia 2006, 17:03 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
Alek

Post autor: Alek »

Link się nie otwiera. Ale przypuszczam, że chodzi o koloidalny grafit- akwadag.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Już się otwiera, poprawiłem, bo przecinek się załapał.
Alek

Tak jak mówiłem- akwadag.
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

A do czego to ? Ma coś wspólnego z getterem ?
Alek

Tu czytaj:

http://www.trioda.nazwa.pl/trioda/php/f ... 98&start=0

Zapobiega emisji wtórnej ze szkła- w/g Niemyskiego.
Awatar użytkownika
ampliman
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: ampliman »

Alek pisze:...zgadnijcie, czego jest najwięcej w gazach resztkowych lamp elektronowych z katodą tlenkową (RomekD poza konkursem) 8) :lol:
Poddaję się :? Zdradź co to takiego :)
Niech moc będzie z Wami
Ampliman
Alek

metanu :!:
Wskutek reakcji katalitycznych z materiałem elektrod i getterem :idea:
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Odnotowano już przypadki masowego tłuczenia lamp celem sprzedania niklu w skupie złomu, teraz jak nam ruskie gaz zakręcą to będziemy wiedzieli co robić :lol:
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Wracam jeszcze do akwadagu. Czy ta czarna "czapeczka" na szczycie np. 6P14P (EL84) to też on ? dlaczego tak mało ?
Alek

Nie. To getter.
Alek

Re: Getter magnezowy i barowy

Nie mogłem znaleźć, czy kiedyś tego już nie pokazywałem w innej wersji :? . Na zdjęciu poniżej mamy trzy ampuły z typowym geterem AlNiBa z dawnej produkcji PIE. Każdy z nich został rozpylony w innych warunkach (jeśli chodzi o ciśnienie i odgazowanie), ale przy tej samej mocy wzbudnika pieca indukcyjnego.

W ampule pierwszej od lewej, podczas rozpylania występowało ciśnienie 2·10^-2 Tr, przy czym rozpylano getter bez wcześniejszego odgazowania, bezpośrednio na pompie. W efekcie getter jest ciemny i występuje na nieznacznej powierzchni (duże ciśnienie gazów skraca średnią drogę swobodną rozpylanego metalu), zaś uzyskana warstwa ma silnie zdefektowaną sieć krystaliczną. W drugiej ampule ciśnienie na początku rozpylania wynosiło 5·10^-6 Tr (ampuła odcięta od pompy), jednak getter nie został wcześniej odgazowany. W efekcie próżnia najpierw znacznie pogorszyła się wskutek desorpcji z getteru i po rozpyleniu na nowo poprawiła się. Lustro (wskutek znacznego ciśnienia na początku rozpylania) na dole jest ciemne.
W trzeciej ampule ciśnienie podczas rozpylania wyniosło 2·10^-5 Tr. Geter był rozpylany na pompie, a przed rozpyleniem gruntownie odgazowany. Lustro jest błyszczące i występuje na największej powierzchni.

Być może przeprowadzę jeszcze próbę rozpylania baru z rozkładu azydku. To lustro będzie zawsze czarne. Wynika to z faktu gwałtownego rozkładu azydku z wydzieleniem ogromnych ilości azotu, co bardzo psuje próżnię.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
magda
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: magda »

Czy nie można by było w jakiś sposób odzyskiwać getteru ze starych, wypalonych lamp sodowych WLS, których nie brakuje w firmach konserwujących oświetlenie uliczne?
Alek

Nie ma takiej możliwości. W kółkach po rozpyleniu nie ma już praktycznie baru.