Popłynie prąd w okolicy 5 mA (można sobie odczytać z charakterystyk anodowych przedłużając zerową charakterystykę do 250 V), tylko co ten pomiar ma wykazać?Lisor pisze: śr, 28 maja 2025, 08:24
... faktycznie, trudno będzie lampę ,,spalić,,. Jednak z przekory wetknę 6F5 do P-508, dam 250 V na anodę przy O V na siatce i zmierzę prąd katody. Ciekawe ile wyniesie? ECC 83 ma 8 mA. 6F5 ma pewnie podobnie, więc powinna wytrzymać.
6F5+6L6 SE glass-free
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: 6F5+6L6 SE glass-free
-
- 1250...1874 posty
... ten pomiar miał wykazać jaki prąd popłynie przez katodę w pewnych warunkach. Np przy możliwie wysokim Ua i możliwie małym obciążeniu lampy /Ra/ i czy nie zostanie przekroczona jego maksymalna wartość.
Testowo podałem na anodę ruskiej 6N2 250 V przy 0 V Us. Prąd wyniósł ok. 8 mA. Przy granicznych 300V prąd wyniósł dopuszczalne 10 mA. Zakładam, że prąd siatki nie popłynął. Lampa powinna wytrzymać.
Testowo podałem na anodę ruskiej 6N2 250 V przy 0 V Us. Prąd wyniósł ok. 8 mA. Przy granicznych 300V prąd wyniósł dopuszczalne 10 mA. Zakładam, że prąd siatki nie popłynął. Lampa powinna wytrzymać.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
-
- 100...124 posty
Cześć
Obudowa z modushop, transformatory i dławik od Pana Leszka O.
Kapturki anodowe ceramiczne z polskiego sklepu lampowego, więc pewnie chińskie, kontakt rzeczywiście raczej plastyczny niż elastyczny. Pomalowałem je na czarny mat. Całość pozbawiona elementów radzieckich, starałem się trzymać tamtej strony żelaznej kurtyny. lampy i kondensatory made in USA. Prostownik- nawet nie wiedziałem, że są metalowe lampy prostownicze, a i pewnie byłby problem z uzyskaniem zapasu. 6L6 zdobyłem sporą ilość nowych, w rewelacyjnej cenie ok 100zł/szt, więc zapas na kilka lat grania jest.
Całość bardzo zgrabna, lekki, mały, fajny. Pewnie doczeka się radzieckiego brata na 6G2 i 6P3S-E. Tutaj być może pokuszę się o prostownik lampowy, to tylko kilka cm obudowy więcej .
Jeszcze jedna kwestia, nie spotkałem się dotąd z zagadnieniem nt. granicy wieku lamp.
Na Ebay’u dostępne bywają duże ilości NOS-ów 6G2, 6G1, cena nawet 2-4zł/szt, w pudełkach. produkcja lata 60. Próbowałem kilku egzemplarzy, działają. Pytanie – czy NOS-y stają się w końcu „przeterminowane” z racji wieku, mimo że nie były używane? W końcu to ponad 60-letnie lampy.
Pozdrawiam, Mikołaj
Obudowa z modushop, transformatory i dławik od Pana Leszka O.
Kapturki anodowe ceramiczne z polskiego sklepu lampowego, więc pewnie chińskie, kontakt rzeczywiście raczej plastyczny niż elastyczny. Pomalowałem je na czarny mat. Całość pozbawiona elementów radzieckich, starałem się trzymać tamtej strony żelaznej kurtyny. lampy i kondensatory made in USA. Prostownik- nawet nie wiedziałem, że są metalowe lampy prostownicze, a i pewnie byłby problem z uzyskaniem zapasu. 6L6 zdobyłem sporą ilość nowych, w rewelacyjnej cenie ok 100zł/szt, więc zapas na kilka lat grania jest.
Całość bardzo zgrabna, lekki, mały, fajny. Pewnie doczeka się radzieckiego brata na 6G2 i 6P3S-E. Tutaj być może pokuszę się o prostownik lampowy, to tylko kilka cm obudowy więcej .
Jeszcze jedna kwestia, nie spotkałem się dotąd z zagadnieniem nt. granicy wieku lamp.
Na Ebay’u dostępne bywają duże ilości NOS-ów 6G2, 6G1, cena nawet 2-4zł/szt, w pudełkach. produkcja lata 60. Próbowałem kilku egzemplarzy, działają. Pytanie – czy NOS-y stają się w końcu „przeterminowane” z racji wieku, mimo że nie były używane? W końcu to ponad 60-letnie lampy.
Pozdrawiam, Mikołaj
-
- 1250...1874 posty
... mam lampy z przed wojny i nie przeterminowały mi się. Chociaż niektóre, np. ruskie nowe 6F5 z lat pięćdziesiątych po włączeniu wykazywały niska emisję- na poziomie 30-40 %. Po kilkunastu minutowym wygrzaniu- najpierw samo żarzenie, potem z podanym anodowym odzyskiwały nominalne parametry. Bywają też lampy uparte
.
Co do 6G1/2 kup z dziesięć lub więcej, wygrzej... w razie czego niewiele ryzykujesz. Przy okazji wygrzewania dobrze jest sprawdzić prąd siatki- czy nie płynie. Podobnie z innymi jest z innymi lampami.
Kryterium przydatności to; emisja, nachylenie i prąd siatki.

Co do 6G1/2 kup z dziesięć lub więcej, wygrzej... w razie czego niewiele ryzykujesz. Przy okazji wygrzewania dobrze jest sprawdzić prąd siatki- czy nie płynie. Podobnie z innymi jest z innymi lampami.
Kryterium przydatności to; emisja, nachylenie i prąd siatki.
Ciągle początkujący od kilkunastu lat.
-
- 500...624 posty
Z metalowych prostowników mam 5z4, i by tu mogła ładnie pasować jedna lub po jednej na kanal.kofan777 pisze: śr, 28 maja 2025, 10:12 ...... Prostownik- nawet nie wiedziałem, że są metalowe lampy prostownicze, a i pewnie byłby problem z uzyskaniem zapasu....
W planie mam ją użyć do gitarowego wzmacniacza na metalowych lampach

-
- moderator
Jeszcze 5T4 była.onyx1944 pisze: śr, 28 maja 2025, 10:53 Z metalowych prostowników mam 5z4, i by tu mogła ładnie pasować jedna lub po jednej na kanal.
W planie mam ją użyć do gitarowego wzmacniacza na metalowych lampach![]()