Samsung Galaxy S23

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Samsung Galaxy S23

Post autor: Szrot majster »

Thereminator pisze: pn, 29 kwietnia 2024, 21:31
Szrot majster pisze: pn, 29 kwietnia 2024, 20:53 ostatnia "afera Pegasusa" to właśnie tyczyła się iOS, więc trzymam się z daleka od tego typu wynalazków z zamkniętym systemem operacyjnym, jeszcze takim, na którym instaluje się samoczynnie trojan, jakim de facto są Pegasus/Cellebrite czy Hermes.
Pegasus działa na systemach iOS, Android, BlackBerry i Symbian. https://www.documentcloud.org/documents ... gasus.html
Witam!
Działa, o ile producent telefonu zostawił "backdoora", w przypadku roota telefonu i Custom ROM-ów, bardzo łatwo jest zabezpieczyć telefon/tablet.
Android działa na kernelu Linuxa, ja się 20 lat tym systemem bawię, kończyłem CISCO CCNA, więc "trochę" wiem w temacie bezpieczeństwa IT :D
Na Windowsie się syfy instalują same, na systemach z rodziny UNIX/LINUX trzeba podać hasło roota, w Androidzie fabrycznie nie ma roota, jest zwykły "user", więc nie ma możliwości "grzebania pod maską", w przypadku systemów typu Lineage OS można zabezpieczyć smartfona niczym słynny "Fort Knox"
System OSX bazuje na licencji BSD, jest to UNIX.....z tym, że nie tak łatwo się tam włamać, jednak dla "władzy" szanowny koncern z Cupertino zostawił niejednego "backdoora" więc mamy, to co mamy.
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Szrot majster pisze: pn, 29 kwietnia 2024, 20:53 Witam!
Ja kupiłem w grudniu 2020 roku w X-KOM nowego Xiaomi Mi 10T Lite 5G, od tamtego czasu nie musiałem go nawet resetować, dałem około 1500zł.
A ojciec "wie lepiej" i wziął Samsunga A50 z Plusa na firmę, ekran już raz potłukł, bo szkoda mu było 50zł na szkło hartowane, za naprawę zapłacił 350zł.
A jest to taki paździerz w stosunku do chińczyka Xiaomi, że ja bym za darmo tego nie chciał.....miałem Samsunga J5, dawno temu...syf straszny, nikt go nie chciał i wstawiłem do lombardu za 200zł, w ogóle Samsung jest przeładowany syfem i bloatware, tak, że już nowy łapie zadyszkę, brakuje mu RAM-u, średniaki mają fatalne aparaty i problem z zasięgiem, jak u mnie, w Dolinie Wisły i pograniczu Borów Tucholskich, to telefony śmieci są.
Ja kupuję tylko chińczyki i zero problemów....miałem Honor 4C, Xiaomi Mi Max 2, Redmi 4A i Motorola alias Lenovo ONE, ten ostatni ma moja Mama.
I następny smartfon też będzie chiński, Samsunga za darmo nie chcę a na iPhone mnie nie stać, poza tym ostatnia "afera Pegasusa" to właśnie tyczyła się iOS, więc trzymam się z daleka od tego typu wynalazków z zamkniętym systemem operacyjnym, jeszcze takim, na którym instaluje się samoczynnie trojan, jakim de facto są Pegasus/Cellebrite czy Hermes.
Ja mam Samsunga Galaxy M23 5G, nie jest to wcale flagowiec, ale aparat ma bardzo dobry, generalnie jest całkiem niezły.
Miałem wcześniej Sony i Chińczyki, zdecydowanie Samsung bije je wszystkie na głowę. Dużo większa płynność, mniej zamulania, nigdy mi się nie zawiesił.
Antenę też ma OK, bo testowałem nie raz na wsi, gdzie są problemy z zasięgiem i Samsung też wypadł lepiej.
A50, który podajesz jako przykład to faktycznie nic ciekawego. Aparat 25Mpix (ja nam 50Mpix), brak 5G, bateria 4000mAh. Na pewno bym go nie wziął, głównie przez brak 5G. Zresztą teraz nawet ciężko kupić nowy bo on już najnowszy nie jest.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Olkus pisze: pn, 29 kwietnia 2024, 23:13
Szrot majster pisze: pn, 29 kwietnia 2024, 20:53 Witam!
Ja kupiłem w grudniu 2020 roku w X-KOM nowego Xiaomi Mi 10T Lite 5G, od tamtego czasu nie musiałem go nawet resetować, dałem około 1500zł.
A ojciec "wie lepiej" i wziął Samsunga A50 z Plusa na firmę, ekran już raz potłukł, bo szkoda mu było 50zł na szkło hartowane, za naprawę zapłacił 350zł.
A jest to taki paździerz w stosunku do chińczyka Xiaomi, że ja bym za darmo tego nie chciał.....miałem Samsunga J5, dawno temu...syf straszny, nikt go nie chciał i wstawiłem do lombardu za 200zł, w ogóle Samsung jest przeładowany syfem i bloatware, tak, że już nowy łapie zadyszkę, brakuje mu RAM-u, średniaki mają fatalne aparaty i problem z zasięgiem, jak u mnie, w Dolinie Wisły i pograniczu Borów Tucholskich, to telefony śmieci są.
Ja kupuję tylko chińczyki i zero problemów....miałem Honor 4C, Xiaomi Mi Max 2, Redmi 4A i Motorola alias Lenovo ONE, ten ostatni ma moja Mama.
I następny smartfon też będzie chiński, Samsunga za darmo nie chcę a na iPhone mnie nie stać, poza tym ostatnia "afera Pegasusa" to właśnie tyczyła się iOS, więc trzymam się z daleka od tego typu wynalazków z zamkniętym systemem operacyjnym, jeszcze takim, na którym instaluje się samoczynnie trojan, jakim de facto są Pegasus/Cellebrite czy Hermes.
Ja mam Samsunga Galaxy M23 5G, nie jest to wcale flagowiec, ale aparat ma bardzo dobry, generalnie jest całkiem niezły.
Miałem wcześniej Sony i Chińczyki, zdecydowanie Samsung bije je wszystkie na głowę. Dużo większa płynność, mniej zamulania, nigdy mi się nie zawiesił.
Antenę też ma OK, bo testowałem nie raz na wsi, gdzie są problemy z zasięgiem i Samsung też wypadł lepiej.
A50, który podajesz jako przykład to faktycznie nic ciekawego. Aparat 25Mpix (ja nam 50Mpix), brak 5G, bateria 4000mAh. Na pewno bym go nie wziął, głównie przez brak 5G. Zresztą teraz nawet ciężko kupić nowy bo on już najnowszy nie jest.

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Polecam pojechać latem nad Bałtyk DK nr 91, odwiedź sobie Kartuzy i Kościerzynę, mijasz moją wieś, gdzie już słaby zasięg, w Warlubiu skręcasz na Kartuzy i nawet 2G nie masz, zepsuje się człowiekowi auto i musi z buta zasuwać do Warlubia czy Osieka(tego od Cejrowskiego), by wezwać pomoc.'
U mnie zasięg nadajników 4G/5G z Grudziądza praktycznie nie istnieje, w gminie Dragacz i Warlubie stoi kilka BTS-ów, ale wieczorem mam 1Mb/s na LTE a rozmowa się rwie, chyba, że bramka GSM albo wymusisz 2G, wtedy pogadasz.
A ostatnio wojsko ma stale ćwiczenia na poligonie JW Grupa......rozmowa się rwie, a UKF powyżej 100MHz to śmietnik, jak jest głowica typu "Taraban", to jest jedno burczenie.
Ja mam w miarę dobry zasięg na swoim Xiaomi, nie porównuj Krakowa do terenu Doliny Wisły, gdzie jest tragedia z sygnałem GSM/LTE/5G.