Wzmacniacz EL84 SE, a TG z radia RFT Oberon Stereo.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 50...74 posty
Re: Wzmacniacz EL84 SE, a TG z radia RFT Oberon Stereo.
Transformatory dziś podłączyłem, wzmacniacz działa. Gra czyściutko nic nie brumi. Czy te transformatory grają lepiej trudno powiedzieć na pewno są większe. Nie ma też trzasków które od czasu do czasu były na starych transformatorach z RFT OBERON.
Mam natomiast za niskie napięcia na wyjściach zasilacza mierzone z lampami to +Vss 228 V (powinno być 200 - 200 V) a + Vs to 231 V (powinno być według schematu 250-270 V). Transformator sieciowy bez obciążenie ma na wyjściu 220 V. Trzeba będzie zmniejszyć rezystancję w zasilaczu.
Mam natomiast za niskie napięcia na wyjściach zasilacza mierzone z lampami to +Vss 228 V (powinno być 200 - 200 V) a + Vs to 231 V (powinno być według schematu 250-270 V). Transformator sieciowy bez obciążenie ma na wyjściu 220 V. Trzeba będzie zmniejszyć rezystancję w zasilaczu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 6250...9374 posty
Ponieważ zawodowi nawijacze nie podają żadnych danych, a ty mając trafa przed oczami może dasz rade odpowiedzieć na dwa pytania: czy trafa motane są bez izolacji międzywarstwowej i ile jest uzwojeń (dzielone) pierwotnego i wtórnego, może dasz radę podejrzeć.
Ostatnio zmieniony wt, 28 marca 2023, 15:14 przez Romekd, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 50...74 posty
Pierwsze przymiarki całości, jeszcze dojdą drewniane boczki. Jakie dać rezystory dla zabezpieczenia przed przypadkowym odpięciem głośników?
Jeszcze mam pytanie o napięcie anodowe punkt pracy lampy to 250 V( lampa 6p14p) ja na wyjściu zasilacza mam albo 241V albo 260 V mam mało rezystorów 5W. A to napięcie 250 V to ma być między katodą a anodą czy masą i anodą (czyli z rezystorem katodowym). I do jakiej wartości go najlepiej ustawić (245 V - 255 V)?
Co do transformatorów głośnikowych to będę miał na dniach mikroskop to może uda się coś podglądnąć.
Jeszcze mam pytanie o napięcie anodowe punkt pracy lampy to 250 V( lampa 6p14p) ja na wyjściu zasilacza mam albo 241V albo 260 V mam mało rezystorów 5W. A to napięcie 250 V to ma być między katodą a anodą czy masą i anodą (czyli z rezystorem katodowym). I do jakiej wartości go najlepiej ustawić (245 V - 255 V)?
Co do transformatorów głośnikowych to będę miał na dniach mikroskop to może uda się coś podglądnąć.
Ja dla "zabezpieczenia" daję rezystory 100R równolegle do uzwojenia głośnikowego. Ich moc nie jest krytyczna 06-1W. Napięcie anodowe 250V jest to potencjał mierzony pomiędzy anodą i katodą. Wzmacniacz będzie grał i na niższym napięciu, ale zawsze wskazany jest zapas, bo "odchodzi" na rezystorze katodowym, na uzwojeniu anodowym transformatora głośnikowego (jest tam rezystancja), na filtrze CRC (bez niego może być brum) i robi się niedostatek. Żeby na wszystko starczyło, to takie minimum, to +270V stosując filt na tranzystorze mosfet (małe spadki - dobra filtracja) i +290V stosując filtr CRC.
-
- 50...74 posty
Dziś uruchomiłem wzmacniacz w obudowie i podczas testów okazało się że jest problem tzn. w pewnym położeniu potencjometru głośności pojawia się szum, brum w głośnikach. Dla niskiego poziomu głośności jest ok potem ten szum, brum i jak dam jeszcze głośniej to znowu jest ok.
Co może być przyczyną, mam zamontowany potencjometr jakiś za 3 zł może on być powodem?
Co może być przyczyną, mam zamontowany potencjometr jakiś za 3 zł może on być powodem?
-
- 50...74 posty
Dodam jeszcze że od momentu jak wystąpi ten szum, brum to jak pogłaśniam to szum, brum się też zwiększa (pogłaśnia) aby już przy prawie przy max ustawieniu potencjometru zniknąć.
Na czas montażu w obudowie miałem to wszystko zdemontowane i nie wiem za bardzo gdzie teraz
szukać przyczyny.
Na czas montażu w obudowie miałem to wszystko zdemontowane i nie wiem za bardzo gdzie teraz
szukać przyczyny.
-
- moderator
Potencjometr niemal na pewno nie może być powodem brumu i szumów, jeżeli tylko jego obudowa z osią i obudowa wzmacniacza są połączone z masą, a przewody z wyjść potencjometru nie są prowadzone w bezpośredniej bliskości źródeł zakłóceń, jak np. transformator sieciowy lub przewody sieciowe (dla kabli nieekranowanych, gdyż ekranowane mogą być w dużo większym stopniu niewrażliwe na zakłócenia). Innym powodem powstawania brumu i szumów może być "podwzbudzenie" się stopnia za potencjometrem, a temu można zapobiegać poprzez stosowanie rezystorów antyparazytowych, umieszczonych bezpośrednio przy, lub nawet na podstawce lampy i podłączonych szeregowo z siatką pierwszą. Innym powodem powstawania brumu może być niesymetryzowane zasilanie żarzenia lampy, a nadmiernych szumów stosowanie potencjometrów o bardzo (przesadnie) dużej rezystancji.czarnieski pisze: ndz, 7 maja 2023, 19:42 (...)
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 50...74 posty
Sygnał do potencjometru jest prowadzony koło transformatora sieciowego, niby jest w ekranie ale tak mam zrobioną obudowę, spróbuje do dać po drugiej stronie obudowy.
Już miałem problemy z brumem, szumem w innej konstrukcji tylko tam brum był już po załączeniu napięcia anodowego niezależnie od ustawienia potencjometru głośności a tu gdy niskie wzmocnienie cisza potem brum i cisza. Jutro jeszcze raz muszę to zdemontować
Już miałem problemy z brumem, szumem w innej konstrukcji tylko tam brum był już po załączeniu napięcia anodowego niezależnie od ustawienia potencjometru głośności a tu gdy niskie wzmocnienie cisza potem brum i cisza. Jutro jeszcze raz muszę to zdemontować

-
- 50...74 posty
Obudowę potencjometru uziemiłem lutując dodatkowy przewód do obudowy. Sam potencjometr nie był powodem brumu ani też obwód żarzenia bo zasiliłem go z oddzielnego zasilacza prądu stałego. I cały czas brumiało odłączyłem przewody cinch i brum ustał. Okazało się że przewód cinch idący od komputera pod biurkiem z plątaniny kabli łapał jakieś zakłócenia.
W każdym razie jak go wyplątałem i dałem z dala od innych to w głośnikach cisza niezależnie od ustawiania potencjometru.
W każdym razie jak go wyplątałem i dałem z dala od innych to w głośnikach cisza niezależnie od ustawiania potencjometru.
-
- 50...74 posty
Poskładany w całość. Tak mi wyszedł pierwszy wzmacniacz. W planach mam jeszcze wymianę gałki potencjometru na większą oraz kupienie (jeśli są w sprzedaży) lub wykonanie osłon na transformatory głośnikowe. Dziękuje także za udzieloną pomoc.
-
- 3125...6249 postów
Witam
Myślę, że warto by dać obudowę z blachy ażurowej na cały wzmacniacz. Zapobiegnie to dotknięciu lamp podczas pracy, co grozi poparzeniem.
Myślę, że warto by dać obudowę z blachy ażurowej na cały wzmacniacz. Zapobiegnie to dotknięciu lamp podczas pracy, co grozi poparzeniem.
Nie podają żeby mniejsi producenci i rzemieślnicy nie kopiowali bezmyślnie wyrobów, co przyniosłoby straty renomowanym producentom...
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 2500...3124 posty
Też sądzę, że to dobry pomysł. Osobiście nie lubię wzmacniaczy z lampami na wierzchu, a i jest bezpieczniej z schowanymi.Myślę, że warto by dać obudowę z blachy ażurowej na cały wzmacniacz. Zapobiegnie to dotknięciu lamp podczas pracy, co grozi poparzeniem.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 50...74 posty
W pierwszej kolejności wolał bym zrobić/kupić te osłony na transformatory głośnikowe bo tam są odczepy napięcia anodowego na górze i nie ma za bardzo jest jak to zaizolować.
Może macie jakiś pomysł z czego zrobić lub zakupić. Wiem że są dostępne u Pana Ogonowskiego
lecz cena 100 zł to trochę sporo jak na taki budżetowy projekt.
Może macie jakiś pomysł z czego zrobić lub zakupić. Wiem że są dostępne u Pana Ogonowskiego
lecz cena 100 zł to trochę sporo jak na taki budżetowy projekt.
-
- 2500...3124 posty
Taniej raczej nie znajdziesz gotowych.
Natomiast można wykonać takie "puszki" z laminatu do płytek PCB.
Pozdrawiam,
A.
Natomiast można wykonać takie "puszki" z laminatu do płytek PCB.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
- 3125...6249 postów
Rury kanalizacyjne odpowiedniej średnicy z dorobionym deklem i pomalowane - temperatura transformatorów im nie zaszkodzi, a ekran magnetyczny nie jest konieczny. No i cenaczarnieski pisze: pt, 12 maja 2023, 14:01 W pierwszej kolejności wolał bym zrobić/kupić te osłony na transformatory głośnikowe bo tam są odczepy napięcia anodowego na górze i nie ma za bardzo jest jak to zaizolować.
Może macie jakiś pomysł z czego zrobić