Krzysztof_74 pisze: ↑czw, 9 lutego 2023, 19:12
Reasumując uważam, iż warto być powściągliwym w wydawaniu opinii, ponieważ wyrządzić krzywdę to rzecz prosta.
Zgadzam się a na ich obronę powiem, że każdy jakoś chce "przeżyć" trafiając do każdego potencjalnego klienta. Audiofilskiego bełkotu o grających kablach zasilających nie da się "przegadać" - to jest walka z wiatrakami i myślę, że sprzedawanie temu towarzystwu wyrobów w taki sposób w jaki sami chcą kupować to nie jest wciskanie bzdur - po prostu rzetelny, inżynierski opis nie trafia i jest wręcz negowany i odrzucany.
Sam bardzo interesuję się akustyką pomieszczeń - po inżyniersku

Czytam w tym temacie książki, nie opieram się na wiedzy forumowej ponieważ - nie przesadzę jeśli powiem - 90% "wiedzy tam upowszechnianej to brednie i nikogo nie przekonuje, kiedy staram się coś wytłumaczyć naukowo i rzetelnie... Nie ma praktycznie źródeł w tym temacie po polsku (większość moich źródeł to książki po angielsku), dlatego większość forumowiczów opiera się na tym co napisali inni, a że jest to wiedza często "objawiona" to efekt jest jaki jest

Chciałbym na tym (akustyce) zarabiać pieniądze, ale nie umiem tego co wiem sprzedać w taki właśnie umiejętny sposób...
Wracając do tematu lamp, czy jest jakiś prosty sposób, w który mogę sprawdzić te lampy i wzmacniacz, czy to wszystko działa poprawnie? Do dyspozycji mam tylko multimetr - dobry, ale tylko multimetr. Mogę ewentualnie wylutować i pomierzyć kondensatory (pojemność) ponieważ mam takie gniazdo. Multimetr to UNI-T UT-53. Oczywiście mam również ściągniętą specyfikację (oryginalną) tych 6550, więc prądy i napięcia mogę posprawdzać.
Pozdrawiam,
Marek