Miernik → o tym Koledze napisałem: gdzieś tutaj dyskutowałem o Mierzeniu i miernikach, proszę poszukać po nicku, jeśli to nie za nudne. Wolfram i halogen- dla jasności= wartość Impedancji jest nieznana. A R spadnie do wartości przybliżonej, ale dość realne, bo to tylko dwie żarówki i konduktancja, reaktancja są niewielkie, wobec rezystancji, czyli 230v(~)/i (~)=R (w istocie r, czyli dla [~]. 230/70=2,3A (~) daje to 529W - co jest OCZYWIŚCIE wynikiem absurdalnym. Wniosek? Pomiar żarówki został wykonany ... bez sensu (żarówki w szeregu, na zimno, mają 70 Ohmów). Po za tym; R spadnie po rozgrzaniu żarówek? Nie wiem. Dla prądu stałego to łatwe 100+100 (Watów, daje po 5O Watów, ale przy prądzie, jak dla jednej żarówki (Bo prawo Ohma wciąż działa)(przy założeniu, że to są Setki - a nie są, bo halogeny robi się 20W, 36, 45(wartości przybliżone z pamięci) (szereg, jak ze wszystkimi elementami z elektroniki) Powtórzę pytanie CO kolega mierzy?Zbigniew pisze: ↑śr, 1 lutego 2023, 14:19 Mam jeszcze takie pytanko:
Otóż użytkownik kupił lampy takie jak na zd. Gdzie napisano że jest to 6L6CG, ale Ia oznaczono jako 36mA.
Czyli co to oznacza ? Jest wartość prądu spoczynkowego, czy prądu pracy ? Bo z 36mA w życiu nie wycisnę z TG 30W na lampę. W tym przypadku będzie coś koło 10W biorąc pod uwagę przekładnię trafo. Chyba że ja coś źle policzyłem.
I=36 mA: co należy zrobić: sięgnąć do karty katalogowej Lampy >6L6CG firmy JJ<, udostępnionej na stronie Producenta i sobie sprawdzić. (najlepiej z wykresów, dla zadanego S1 - prąd siatki pierwszej na minusie, czyli polaryzacji z dodatkowym rezystorem katodowym/bądź dodatkowym rezystorem sztucznej Masy )bias? to nazywacie teraz). Standardowo, jest to/ Ia- nominalny, czyli zwykłej pracy(aplikacja standardowa warunków pracy, Ua, Is1 i chyba Pw max- charakterystyka siatkowa→po lewej stronie pionowej strzałki-rzędna, czy odcięta- zawsze mi się to myliło: ), bezpiecznej dla lampy w domyśle (linia Pwmax-to chyba na ch-stykach anodowych→ z prawej), przetestowana przez Producenta, dla wielu lamp i DZIAŁA.
Pozdrawiam
Przepraszam, posługuję się językiem elektroniki, ze szkoły Prl (bias itp). Tak mnie uczono i to nie jest złe, byle być konsekwentnym i Oby Inni wiedzieli, wtedy łatwiej się porozumieć. .