Relax II-odbudowa

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Relax II-odbudowa

Post autor: Tomek Janiszewski »

TELEWIZOREK52 pisze: sob, 17 kwietnia 2021, 17:13 No widzisz a ja polubiłem te Julki za dobry głos.

A czego to zasługa, bo przecież nie UL1481 (one jak moje doświadczenia wskazują mogą działać przy minimalnych zniekształceniach, ale tego należy oczekiwać po każdym poprawnie zrobionym wzmacniaczu na półprzewodnikach)? Głośnika? Masywnej obudowy? Rozbudowanej regulacji barwy?
Z początku zastanawiałem się po co są dwie dodatkowe sekcje kondensatora skoro głowica strojona jest napięciowo.
A to już wiem od czego są dwa egzemplarze takich kondensatorów które kiedyś nabyłem chyba w Bomisie luzem. Na oko było widać że te mniejsze sekcje są zdecydowanie za duże jak na zakres UKF.
Okazuje się że te sekcje są dla zakresu KR.
Zastanawiam się czy niedasie ich użyć (w wielozakresowym odbiorniku DIY) w połączeniu równoległym do przestrajania heterodyny w zakresie KF podczas gdy dwie pozostałe sekcje działałyby w dwuobwodowym wzmacniaczu w.cz. zapewniając dobre tłumienie lustra. Oczywiście miałoby to sens przy pojedynczej przemianie i pod warunkiem że połączone sekcje zapewniłyby pokrycie conajmniej dwóch a najlepiej trzech sąsiednich pasm. UKF można by przestajać osobnym trójsekcyjnym agregatem, od Amatora.
Głowicy do 100 MHz nie ruszałem, zostawiłem w oryginale. Natomiast w tej OIRT skróciłem dwie ( z trzech) cewki plus wymiana paru kondensatorów i pokryłem RMF-FM - Radio Zet. Śmiga czyściutko i głośno.
Ale straciłeś Radio Wawa (z muzyką polską), Radio Maryja (jeszcze nie tak dawno temu pełniące rolę analogiczną jaką pełniło Radio Wolna Europa z czasów komuny, bez niego mielibyśmy w III RP zupełny monopol informacyjny i trwałoby to być może po dziś dzień) a przede wszystkim Radio Pogoda (wcześniej nazywające się Radiem Nostalgia, dawniejsze Radio Pogoda nosi obecnie nazwę Radio Złote Przeboje) z polską i zagraniczną muzyką sięgającą aż do głębokich lat 60-tych. Jeszcze niżej leży Radio Wnet, ale u mnie jego sygnał jest bardzo słaby. Wszystkie te stacje masz wprawdzie nadal na starym zakresie CCIR, ale dwa zakresy podczas gdy powinno to się zmieścić w jednym wyglądają cokolwiek gópio. :oops:
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

Tomek Janiszewski pisze: sob, 17 kwietnia 2021, 18:38 Ale straciłeś Radio Wawa (z muzyką polską), Radio Maryja (jeszcze nie tak dawno temu pełniące rolę analogiczną jaką pełniło Radio Wolna Europa z czasów komuny
Tyle że RWE podawała wiadomości prawdziwe. Co do muzyki to zgoda. A czy straciłem ?? Wystarczy guzik wcisnąć i mam od 87 MHz do 100. :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Wróćmy do mojego Relaxa, nie napisałem o ty wcześniej ale tam, zamiast EBF89 była wsadzona EAF801, nie wiem w jakim celu i czy coś się przez to nie uszkodziło.
Wsadziłem używaną( innych nie mam) EBF89 i nic, muszę wymienić spalony rezystor, dać 150R w szereg z mostkiem krzemowym i sprawdzić ten cholerny filtr, na pewno jest zwarcie, tym bardziej, że w środku one za ładnie nie są wykonane, wystają gołe druty.
Nie będę kombinował z igłami i innymi wynalazkami. We wtorek zakupię nowy odsysacz do cyny(nie taki za 10zł, bo to się psuje bardzo szybko), rezystory 1W(nie mam żadnego rezystora 1W poza 10k), wylutuję ten filtr, może go źle przylutowałem.
Pod spodem są diody germanowe dyskryminatora FM, czy jakby któraś lub obie były felerne to czy mogę zastosować GD507A( trochę szkoda ale mam 20 sztuk NOS, jeszcze produkcja Kazelu, to dioda raczej do sprzętu pomiarowego, niestety dziś nic innego nie ma)?

Jeszcze napiszę, skoro mowa o Julii Stereo.
Mam to radio, niestety mocno zgrzebane, chodzi tylko UKF i długie, KF martwy. UKF ma dość lichą czułość, nie wychylają się wskaźniki, stereo chodzi.
Dałem je kiedyś jakiemuś pajacowi do zrobienia zakresów KF i ogarnięcie tego bajzlu, to mi odpowiedział" teraz takie radia to się na śmietnik wyrzuca, kup sobie normalną mikro-wieżę, będzie na pewno lepsza", po prostu nie miał o tym pojęcia, nawet serwisówkę debilowi dałem i NIC.
Potem ktoś miał moduły z Julii, które miały skończyć w piecu, w ostatniej chwili uratowałem i włożyłem, niestety już sobie ktoś pokręcił w nich czym się dało.
Mógłbym kupić Julię ze sprawną częścią odbiorczą a na przykład spalone końcówki, połamana obudowa, może Kolega Tomek Janiszewski nie potrzebuje swojej Julii a szkoda by zgniła w piwnicy, to ciekawe radio było, robili je 70km od mojego domu, obecnie Eltra przykleja swój napis na chiński śmieć klasy Sencor czy inny Watson.
Julię kupię ale sprawną w 100% i w normalnej cenie
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Szrot majster pisze: sob, 17 kwietnia 2021, 23:01 Witam!
Wróćmy do mojego Relaxa, nie napisałem o ty wcześniej ale tam, zamiast EBF89 była wsadzona EAF801, nie wiem w jakim celu i czy coś się przez to nie uszkodziło.
Nie widzę powodu: parametry obie te lampy mają takie same, różnią się brakiem jednej diody w EAF801, i wyprowadzeniem ekranu obejmującego cały system na końcówkę 7 zamiast wspólnie z katodą na końcówkę 3. Ale akurat w Relaxie dioda wykorzystuje się tylko diodę wyprowadzoną na końcówkę 8, końcówka 7 zwarta jest na masę, czyli dokładnie tak jak potrzebuje EAF801.
Wsadziłem używaną( innych nie mam) EBF89 i nic, muszę wymienić spalony rezystor, dać 150R w szereg z mostkiem krzemowym i sprawdzić ten cholerny filtr, na pewno jest zwarcie, tym bardziej, że w środku one za ładnie nie są wykonane, wystają gołe druty.

Omomierza nawet nie masz aby zmacać czy są połączenia tam gdzie być powinny?
wylutuję ten filtr, może go źle przylutowałem
.
A może nawet odwrotnie? Ma on wszak 6 końcówek, więc wejdzie w płytkę w obu położeniach.
Pod spodem są diody germanowe dyskryminatora FM, czy jakby któraś lub obie były felerne to czy mogę zastosować GD507A( trochę szkoda ale mam 20 sztuk NOS, jeszcze produkcja Kazelu, to dioda raczej do sprzętu pomiarowego, niestety dziś nic innego nie ma)?
W życiu. Zagrać to może nawet zagra, ale szlag ją trafi po dostrojeniu radia. Wytrzymuje tylko 20V napięcia wstecznego, tymczasem lampowy wzmacniacz p.cz. pozbawiony ARW w stopniu wyjściowym (przez podanie sygnału z detektora stosunkowego na siatkę 3 pentody, patrz praktycznie każdy odbiornik zachodni) potrafi rozbujać się nawet powyżej 70V na elektrolicie detektora stosunkowego. Wylutuj filtr skoro i tak masz to zrobić, i obmierz diody omomierzem. Zamiast DOG58 można śmiało zastosować AAP120, ale innych krajowych germanowych diod ostrzowych na 100V już nie ma. Trafiają się zagraniczne o podobnych parametrach, np. AA118 ( https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet ... AA118.html )
Jak inaczej się nie da - można próbować z diodami krzemowymi, np. pospolitymi 1N4151. Będą miały nieco większą pojemność niż oryginalne, ale i tak mniejszą niż GD507. Te ostatnie nie są zresztą nawet diodami ostrzowymi, lecz diodami ze złotym drutem, tj. mikrostopowymi. Większe napięcie przewodzenia diod krzemowych nie ma żadnego znaczenia w tym zastosowaniu, ono i tak jest znikomo małe w porównaniu z normalnymi napięciami występującymi w detektorze stosunkowym. Za to dzięki technologii planarnej mają niewielkie rozrzuty parametrów i mają szansę dobrze działać w detektorze bez parowania.
może Kolega Tomek Janiszewski nie potrzebuje swojej Julii a szkoda by zgniła w piwnicy, to ciekawe radio było, robili je 70km od mojego domu
Rany gościa, a jak ja mam takiego ciężkiego grzmota wysłać pocztą? :shock: Trzeba by go chyba owinąć jeszcze stertą gazet lub szmat aby się nie rozbiło. Gdybyś przyjechał do Warszawy - mogę przekazać osobiście.