A czego to zasługa, bo przecież nie UL1481 (one jak moje doświadczenia wskazują mogą działać przy minimalnych zniekształceniach, ale tego należy oczekiwać po każdym poprawnie zrobionym wzmacniaczu na półprzewodnikach)? Głośnika? Masywnej obudowy? Rozbudowanej regulacji barwy?
A to już wiem od czego są dwa egzemplarze takich kondensatorów które kiedyś nabyłem chyba w Bomisie luzem. Na oko było widać że te mniejsze sekcje są zdecydowanie za duże jak na zakres UKF.Z początku zastanawiałem się po co są dwie dodatkowe sekcje kondensatora skoro głowica strojona jest napięciowo.
Zastanawiam się czy niedasie ich użyć (w wielozakresowym odbiorniku DIY) w połączeniu równoległym do przestrajania heterodyny w zakresie KF podczas gdy dwie pozostałe sekcje działałyby w dwuobwodowym wzmacniaczu w.cz. zapewniając dobre tłumienie lustra. Oczywiście miałoby to sens przy pojedynczej przemianie i pod warunkiem że połączone sekcje zapewniłyby pokrycie conajmniej dwóch a najlepiej trzech sąsiednich pasm. UKF można by przestajać osobnym trójsekcyjnym agregatem, od Amatora.Okazuje się że te sekcje są dla zakresu KR.
Ale straciłeś Radio Wawa (z muzyką polską), Radio Maryja (jeszcze nie tak dawno temu pełniące rolę analogiczną jaką pełniło Radio Wolna Europa z czasów komuny, bez niego mielibyśmy w III RP zupełny monopol informacyjny i trwałoby to być może po dziś dzień) a przede wszystkim Radio Pogoda (wcześniej nazywające się Radiem Nostalgia, dawniejsze Radio Pogoda nosi obecnie nazwę Radio Złote Przeboje) z polską i zagraniczną muzyką sięgającą aż do głębokich lat 60-tych. Jeszcze niżej leży Radio Wnet, ale u mnie jego sygnał jest bardzo słaby. Wszystkie te stacje masz wprawdzie nadal na starym zakresie CCIR, ale dwa zakresy podczas gdy powinno to się zmieścić w jednym wyglądają cokolwiek gópio.Głowicy do 100 MHz nie ruszałem, zostawiłem w oryginale. Natomiast w tej OIRT skróciłem dwie ( z trzech) cewki plus wymiana paru kondensatorów i pokryłem RMF-FM - Radio Zet. Śmiga czyściutko i głośno.