Czemu na AM nic nie ma ?? ;(

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
szewek
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Czemu na AM nic nie ma ?? ;(

Post autor: szewek »

Niestety, żadne "patenty" nie działają, Program 1 PR buczy zarówno wieczorem jak i rano, zarówno w bloku jak i w lesie. Dzieje się tak w moich radiach bez wbudowanej anteny ferrytowej, odbierających na kawałku kabla. Na średnich i krótkich odbierają stacje bez buczenia. Wstawiłem filtr CLC przed uzwojenie pierwotne transformatora sieciowego, i nic nie pomógł. Może spróbuję jeszcze zasilać te radia z zasilacza zewnętrznego?
Pozdrawiam,
Piotr.
Powierz Panu drogę swoją, zaufaj Mu, a On wszystko dobrze uczyni (Ps.37:5)
Awatar użytkownika
Tomek Janiszewski
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Tomek Janiszewski »

Pioniera U (Promyka, Nokturna itp) można by zasilić i z nakładu baterii/akumulatorów, co dałoby pełną separację od sieci. a nawet pozwoliłoby uruchomić radio w samym środku lasu, z dala od cywilizacji :wink: Tylko skąd wziąć ich tyle aby przynajmniej te 125V się uzbierało :?:
A mogę potwierdzić że radio tranzystorowe wprawdzie ale z anteną przewodową (jak to z definicji bywa w radiach samochodowych) jakie przedstawiałem na viewtopic.php?f=8&t=16816&p=192413&hilit=safari#p192413 i zamontowałem rok temu na jachcie odbiera na falach długich naprawdę czysto, i to nie tylko na Mazurach ale nawet na warszawskiej, nadwiślańskiej przystani. Moskwa w dolnej części zakresu brzmi niemal równie dobrze jak Warszawa I! Oczywiście, zasilane jest z pokładowego akumulatora (8 szt. ogniw R20 NiMH).
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Lecho »

Jest, jest ! Na długich falach co prawda znikomo ale średnie i krótkie fale tak. Trzeba antenkę zbudować, ot chociażby taką i uziemienie na rurkę kaloryfera czy wodociągu podłączyć.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
lubię szum starej płyty
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Panowie.Coraz trudniej z uziomami bo instalacje plastykowe.
Wczoraj na FM nie mogłem w Zgierzu odbierać bo co chwila w samochodzie przydźwięki sieci.
T.
_idu

Post autor: _idu »

No cóż - telefonia komórkowaz gównianymi BTS'ami (byle najtańsze....).

Na razie najwieśzym zakłócaczem radia AM pozostaje telekomunikacja - DSL. Do tego śmietni wynikajacy z pracy BTS'ów telefonii komórkowej. Następnie TV z kineskpami a dopiero za nimi są śmieci z zasilaczy impulsowych w mieszkaniach (co innego w przemyśle bo niektóre falowniki potrafią zagłuszyć tez i fale krótkie - mówimy o Polsce nie instaluje się filtrów przeciwzakłoceniowych bo za drogo).

Z innych ciekawostek. - Karty chipowe dostępu warunkowego płatnej TV mające procesor taktowany PLL'em - np. karty Nagra Media Access byłej Cyfry+ - pięknie słychać na AM jak karta pracuje. Conax'owa ekx-nkowa sporo cichsza. Karta potrafi wiecej śmiecić niż zasilacz impulsowy odbiornika plus telewizor.
akim

Post autor: akim »

Przy okazji przydźdwięków w sieci i zakłócania w radioodbiorniku. Można to wykorzystać. Jak?. Pokazane jest to tutaj:

"jak sprawdzić czy pilot samochodowy lub nadajnik działa"
http://www.youtube.com/watch?v=fqePGSPrUJo

Warto obejrzeć inne filmy tego autora, są bardzo pouczające. Napisałem o tym w tym wątku na forum:

"Ciekawe kanały na YouTube dla Elektronika"
viewtopic.php?f=5&t=25969
Awatar użytkownika
tradytor
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tradytor »

A tam nie ma. Do snu włączam i stawiam u wezgłowia niezawodnego VEF206. W porze nocnej na średnich (i na innych zakresach toże) stacja na stacji. Owszem, niektóre mniej lub bardziej zaśmiecone, ale słuchać spokojnie można. Wczoraj przeszukując średnie trafiłem na starocie z lat 50/60, więc tak zostawiłem. Okazało sie, że to jakaś stacja hiszpańskojęzyczna (tak na moje ucho) i ku mojej radości między 1 a 2 nadali całą "jedynkę" Led Zeppelin. Jakość jak na fale średnie bardzo dobra - stabilny czysty i głośny odbiór. Lubię też posłuchać rumuńską stację, bo nadają często właśnie nieco starszą muzykę i Absolute Radio, ale to ostatnie czasem gorzej słychać. Żadnych anten zewnętrznych, tylko wewnętrzna ferrytówka i ewentualnie obrócenie radia. Żeby nie było - mieszkam w domu wielorodzinnym, blisko centrum Torunia.