Toroidy.pl wypuściły kolejny wzmacniacz lampowy

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Re: Toroidy.pl wypuściły kolejny wzmacniacz lampowy

Post autor: Piotr »

dolphin123 pisze:~7,5kzł to chyba niemało za wzmacniacz na KT88.
Szału też nie ma jak dokładnie policzysz. Niestety wzmacniacz z sensownych elementów zrobiony w Polsce musi kosztować. Dlatego tym bardziej nie wolno robić go byle jak.
Moim skromnym zdaniem polski produkt nie ma szans konkurować z chińskim ceną, musi więc robić to jakością :roll:
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dolphin123 »

Może inaczej. 7,5kzł to na przyzwoity wzmacniacz na KT88PP niewygórowana cena.
No, ale nie w takim wykonaniu jak przed chwilą pokazano. Chińskie wynalazki biją go jakością wykonania.
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Może to jakiś egzemplarz prototypowy. Trudno mi uwierzyć, że to docelowy sposób montażu :oops: Te "właściwe" czyli handlowe wzmacniacze będą pewnie wykonane jak trzeba - mam taką nadzieję.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

gsmok pisze:Może to jakiś egzemplarz prototypowy.
I naprawdę na miejscu producenta wysłałbyś "niedorobiony" egzemplarz do testu, wiedząc że dość dużo ludzi zobaczy jego zdjęcia?
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Niestety nie znam zasad udostępniania wzmacniaczy do testów. Nie wykluczam, że są testowane urządzenia w wersji prototypowej i to zdjęcie "wyciekło" przypadkowo. Mam po prostu taką nadzieję (np. puste otwory w płytkach i śrubki poprowadzone przez inne otwory tuż obok, jakby były one przymocowane tymczasowo), bo pokazane wnętrze jest dla mnie nieprawdopodobnie nieprofesjonalnie wykonane. Jeśli to jest wersja docelowa to pozostaje mi nad nią tylko zapłakać :? .
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Rzeczywiście, okazało się, że do testu poszedł egzemplarz "przedprodukcyjny".
Niedawno producent zamieścił zdjęcie poprawionego seryjnego wzmacniacza.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

No cóż. Jeśli to jest już wersja produkcyjna po praktycznie niewidocznych poprawkach to fotkę pozostawiam bez komentarza :? .
dolphin123
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: dolphin123 »

Tym zdjęciem, które wrzucił autor na audiostereo, tylko potwierdzili marną jakość wykonania.
Sam osobiście bałbym się użytkować takiego wzmacniacza. Nawet zasilacze anodowe są mocowane na dwóch śrubkach.. :/
Pozdrawiam,
Kuba
www.audio.lutuje.se
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Mnie własnie zastanawia oszczędzanie na drobiazgach, które jednak mocno rzutują na jakość wykonania. Czy kilka złotych na płytkę pod potencjometr robi taką różnicę? Albo kawałek PCB więcej, żeby kondensator nie wystawał poza obrys płytki? Główne PCB też wyglądają fatalnie.
Ciekawi mnie jaka jest rezystancja wyjściowa tego wzmacniacza, skoro jedna ECC83 steruje parą KT88.
Awatar użytkownika
daniel22
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: daniel22 »

Moja wiedza na temat elektroniki jest niewielka, ale mam wrażenie, że byle wzmacniacz diory z lat 80 jest przy tym sprzęcie o kilka poziomów wyżej względem estetyki wykonania i przemyślenia konstrukcji. Nichicony fine gold to nie wszystko...
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Na przedstawionym zdjęciu widać sporo istotnych błędów konstrukcyjnych. One są bardziej szokujące od "usterek kosmetycznych" w stylu przykręcania płytek poprzez prowizorycznie rozmieszczone otwory i choćby oszczędzanie niewielkich kwot na profesjonalnie wykonanych płytkach drukowanych z solder maską i opisami elementów. Chodzi mi o takie uchybienia jak np. lutowanie przewodu bezpośrednio do diody w sąsiedztwie jej obudowy i w sumie zupełnie nieprzemyślany projekt płytek w ogóle - jak można było zaplanować pionowo montowane elektrolity i pozostałe kondensatory umieszczane od strony druku i lutowane od tej samej strony :shock: Po co to zostało tak zrobione - nie tylko zwiększa ryzyko przysmażenia lutowanego elementu lutownicą ale zmusza montażystę do ekwilibrystyki jak taki element umieścić jak najbliżej płytki i równocześnie dostać się grotem lutownicy do lutowanych nóżek. A jaką robotę z takim montażem będzie miał ewentualny serwisant - strach pomyśleć. Albo trzeba było zastosować kondensatory osiowe, albo płytki dwustronne z tak rozplanowanymi ścieżkami aby wspomniane elementy lutować z drugiej strony (od strony podstawek).
Nie chcę być złośliwy. Błędów nie popełnia ten co nic nie robi, zawsze jest łatwiej krytykować niż samemu coś zrobić, ale w tym przypadku naprawdę Wykonawca mógłby się bardziej postarać - dla własnego dobra i zysku Firmy.
Liczę, że jednak kolejne egzemplarze będą lepsze :) .
Awatar użytkownika
Locutus
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Locutus »

Piotr pisze:Wracając do oryginalnego tematu wątku: Tym razem jedna ECC83 steruje już parą KT88. Wzmacniacz jakby trochę urósł, ale w środku te same elementy na identycznych płytkach, tylko powietrza wokół więcej./ciach
He he... masakra - jakbym widział środek mojego MusicAngel'a.
'Chinol' jednak broni sie ceną - dokładnie 5x niższą...
saico

Post autor: saico »

Panowie, przegapiliście 2 dniową imprezę :wink: http://www.audiostereo.pl/fezz-audio-ti ... 27474.html