Jak wspominałem przy zmianie w zakresie +/-5%, przeciwbieżnie w obu kanałach, różnica wyniesie ok. 1dB. A przy 1,5%? Dokładając jeszcze to tego przypuszczenie, że w obu kanałach zmiany nastąpią w tę samą stronę, podczas kiedy problem stanowiłaby nierównomierność między kanałami oraz to, że wspomniane rezystory posiadają pozostawione dość długie doprowadzenia, a ja lutuję szybko, można swobodnie przyjąć, że zjawisko pozostaje poniżej poziomu percepcji najwprawniejszego ucha. Mówimy o dziesiątych częściach decybela i to nie w całym pasmie, lecz tylko pewnym zakresie częstotliwości.

Nie bierz tego, co napisałem do siebie. Chciałem przede wszystkim wskazać, że staram się stosować elementy racjonalnie i tam gdzie rzeczywiście wetknięcie czegoś droższego daje efekt, robię to, a w miejscach, gdzie nie ma to najmniejszego znaczenia, staram się nie szastać pieniędzmi klienta.
I tak w katodach stosuję Low-ESR, a w zasilaczach Rubycony. Natomiast kondensatory 22uF/400V, o których masz tak niskie mniemanie, pracują przy napięciu rzędu 200V, pomiędzy dwoma rezystorami 47k, więc prąd będzie znikomy niezależnie od częstotliwości. Temperatura wewnątrz tego urządzenia nie przekracza 40st.C. Także kondensatory te będą z powodzeniem spełniać swoje zadanie przez wiele lat, choćby ciągłej pracy.

Jutro postaram się zdjąć charakterystyki zniekształceń w różnych położeniach regulatorów barwy. To chyba dane, których nie znajdziesz tak łatwo u konkurencji

Na smaczek przedpremierowo zdjęcie z sesji.