Końcówki mocy na 300B

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Jasiu

Post autor: Jasiu »

A kysz, do kącika audiofilskiego :!:
Póki jeszcze nie jest za późno...

Jasiu
Awatar użytkownika
WLODZIMIERZ FURKA
375...499 postów
375...499 postów

300B

Post autor: WLODZIMIERZ FURKA »

Nie narzekajcie na audiofili.
Z tego żyję.
Jak tzeba to w prostownku daję dwie 300B
I dzwięk jes leoszy...
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Proponuję Moderatorowi przeniesienie wątku do działu Poszukuję lub Kupię.
Kącik Audiofilski tutaj nie pasuje gdyż Kolega Zaviel zgłasza w końcu konkretną potrzebę na budowę wzmacniacza.
Myślę, że w dziale Poszukuję na spokojnie będzie mógł dogadać (niekoniecznie nawet na Forum) niezbędne szczegóły.

Ja osobiście życzę sukcesu w realizacji zamierzenia (BTW: lampy 845 to obok GM100 według mnie jedne z najładniejszych 'modelek" :) ).
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Jasiu

A muszą zaśmiecać dział lampowy skoro mają swój kącik?

Jasiu
zaviel
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: zaviel »

nie demonizujcie to bardziej wszczęcie dyskusji niż jakies ogłoszenie materialne.
>> gsmok, co to za lampa GM100 ? jakie konstrukcje na niej można znaleźć ? ma ktoś cos takiego w polsce ?
845 tez mi się podoba ale na razie tylko z teorii - nie słyszałem
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

zaviel pisze:nie demonizujcie to bardziej wszczęcie dyskusji niż jakies ogłoszenie materialne.
>> gsmok, co to za lampa GM100 ? jakie konstrukcje na niej można znaleźć ? ma ktoś cos takiego w polsce ?
Sporawa radziecka trioda (1kW). Bardzo ładnie wygląda - wygląda jak duży szklany oscypek :)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

zaviel pisze:gsmok, co to za lampa GM100 ? jakie konstrukcje na niej można znaleźć ? ma ktoś cos takiego w polsce ?
Oto zdjęcie tej lampy (kotka służy do oceny wielkości). Przymierzałem się nawet do budowy wzmacniacza, ale z dwóch zamówionych lamp ostała mi się tylko jedna :? (opisałem to w jednym z wątków na Forum).

Obrazek

A oto wzmacniacz na GM100:
Obrazek

więcej na stronie
http://www.electronluv.com/
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Andrzej Molicki
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: Andrzej Molicki »

Witam
Skoro już uparłeś sie koniecznie na te 300B to kup je chociaż po rozsądnej cenie.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=59314719
Do kwietnia w kościele dobrze że zimy nie ma :-)
Slawek
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Slawek »

zaviel skąd jesteś?
Sławek
RAF-KI
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: RAF-KI »

Eee tam, zaraz do kosza. Wreszcie jakies ożywienie na forum, w leniwym, wakacyjnym czasie. Znam "gładkie" fora, na których nic sie nie dzieje, więc i do nich nikt nie zagląda.
Co do 300B - jesli kolega chce, to czemu mu odradzać. Jego pieniadze, jego satysfakcja.
A tak w ogóle po co komu forum jest o lampach - ostatecznie są z innej epoki i mają więcej wad niż zalet. Ale za tę mizerną resztkę zalet niektórzy ludzie daliby się pokroić na kawałki (na forach tranzystorowych, oczywiscie).

A ci co mówia, ze taki prymitywny wzmacniacz łatwo zrobić, to widocznie takich prymitywów nigdy nie robili. Niestety sam schemat i części nie wystarczą. Żeby zrobic dobry wzmacniaczyk z bardzo dobrym efektem końcowym to trzeba próbnie złożyć kilka modeli, z różnymi elementami, a wraz z ilościa różnych elementów rośnie w postępie geometrycznym ilość uzyskanych efektów. Tak więc dochodzi DOŚWIADCZENIE i CZAS spedzony na próbach. A kto w Polsce może sobie pozwolic, by zbadać różne układy z bardzo drogich lamp, czy transformatorów?
Audio Note dodaje do swoich wyrobów kropelkę "czarów", dzięki którym ich wyroby mają to COŚ za co można wziąć horrendalne pieniadze. I nie ważne, że to COŚ jest może i chwytem marketingowym. Ludzie to chcą. Zaraz sie wielu obruszy, że to dla naiwnych, złodziejstwo itp... A powiedzcie mi, proszę CO JEST takiego w Maybachu że trzeba dać np. 3 miliony złotych? Jak wpadnie pod TIRa to też zostanie kupa złomu a duszyczka bogacza uleci do nieba, czy piekła... A jak dotąd, by kupic takie autko trzeba swoje odczekac w kolejce i nie każdemu go sprzedadzą.
Transrotor kiedys sie pochwalił, że sprzedał najdroższych gramofonów "Gravita" 50 szt, głównie do Azji a taki gramofonik to 50-70 tys. Euro.
Tyle na temat tego co jest zbyt drogie.
(Ale faktycznie, post do innego działu)
R
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

RAF-KI pisze: A ci co mówia, ze taki prymitywny wzmacniacz łatwo zrobić, to widocznie takich prymitywów nigdy nie robili. Niestety sam schemat i części nie wystarczą. Żeby zrobic dobry wzmacniaczyk z bardzo dobrym efektem końcowym to trzeba próbnie złożyć kilka modeli, z różnymi elementami, a wraz z ilościa różnych elementów rośnie w postępie geometrycznym ilość uzyskanych efektów. Tak więc dochodzi DOŚWIADCZENIE i CZAS spedzony na próbach. A kto w Polsce może sobie pozwolic, by zbadać różne układy z bardzo drogich lamp, czy transformatorów?
Owszem - trzeba mieć doświadczenie i czas, ale z projektowania i wykonywania układów elektronicznych i wzmacniaczy, a nie układów na 300B. Naprawdę elektronika to nie wiedza tajemna ani magia. A w sytuacji gdy w grę wchodzi bardzo silny czynnik subiektywny i 'efekt oczekiwania' to akurat tzw. 'fakty obiektywne' najmniej się liczą, i to jest problem - ludzie (tu - klienci firm audiofilskich) wierzą i słyszą to co chceli by usłyszeć, i nic na to się nie poradzi. Tak samo z jedzeniem - ten sam kotlet w dobrej restauracji smakuje lepiej niż podany na gazecie w budce na bazarze.
RAF-KI pisze:Audio Note dodaje do swoich wyrobów kropelkę "czarów", dzięki którym ich wyroby mają to COŚ za co można wziąć horrendalne pieniadze. I nie ważne, że to COŚ jest może i chwytem marketingowym. Ludzie to chcą. Zaraz sie wielu obruszy, że to dla naiwnych, złodziejstwo itp... A powiedzcie mi, proszę CO JEST takiego w Maybachu że trzeba dać np. 3 miliony złotych? Jak wpadnie pod TIRa to też zostanie kupa złomu a duszyczka bogacza uleci do nieba, czy piekła... A jak dotąd, by kupic takie autko trzeba swoje odczekac w kolejce i nie każdemu go sprzedadzą.
A za tym soi to samo co w przypadku innych dóbr luksusowych - ekskluzywność. a to COŚ co dodaje AudioNote do swoich konstrukcji to miłe poczucie posiadania ekskluzywnego super-sprzętu dostępnego tylko dla wybranych. Tylko tyle i aż tyle. (Tudzież wygląd, ale to chyba oczywiste, mówimy o 'wzmacniaczowych' cechach).
zaviel
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: zaviel »

>sławek, jestem z Krakowa
Alek

Post autor: Alek »

Cóż, długo nie zaglądałem w ten wątek. Znalazłem teraz chwilkę czasu i przejrzałem go. Dyskusja kręci się wokół niczego. Nie ma tu choćby jednej aplikacji, nad którą mogłaby toczyć się dyskusja :? . Wątek zatem trzeba będzie przenieść. Jeśli nie będzie "rwania na sobie szat" uczynię to wieczorem.

Alek
Awatar użytkownika
kotok
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: kotok »

Przejrzałem setki schematów z lampami 300B i nurtuje mnie wiele pytań.
Dlaczego przy podobnym punkcie pracy lamp końcowych stosuje się różne impedancje traf wyjściowych od 2,2-5 kohm?
Dlaczego renomowane firmy stosują w jednych układach tylko jeną lampę sterującą np.6SL7 a inne rozbudowane stopnie sterujące na kilku lampach i osiągają podobną moc wzmacniacza (6-8W).
Dlaczego wielu producentów wzmacniaczy na tych lampach jako ich zaletę podaje "zero feedbeck".
Jeśli są chętni to może o takich sprawach można było by porozmawiać zamiast kłócić się o bzdury.
Jasiu

Czołem.

Kotok -> Twoje pytanie dotyczą KAZDEGO układu elektronicznego wzmacniacza i nie mają nic wspólnego z lampą 300B (w sumie arcyzwyczajną, dość siermiężną triodą). Na temat doboru impedancji obciążenia, sterowania końcówki i sprzężenia zwrotnego na tym forum padły setki słów. Nie zauważyłeś?

To zaś, że akurat lampa 300B wyzwala jakieś narkotyczne wizje, to już nie sprawa techniki, ale psychiatrii.

A kysz do kącika audiofilskiego :!:

Jasiu