6p6s (6v6) od czego ta powloka wewnatrz lampy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- WLODZIMIERZ FURKA
- 375...499 postów
6P6S
Romekd przyślij adres to Ci wyślę lampki,żadnych kosztów nie ponosisz.
W końcu to badania.
Co do kolegi ZoltAn to te sproszkowane doślę, tylko nie wiem jakie doszły.
Po wiadomości będę wiedział które się sproszkowały.
Włodzimierz
W końcu to badania.
Co do kolegi ZoltAn to te sproszkowane doślę, tylko nie wiem jakie doszły.
Po wiadomości będę wiedział które się sproszkowały.
Włodzimierz
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Zaraz odczytam...
... napisy na tych niepotłuczonych. Tylko wykopię je z manelarni
ZoltAn

ZoltAn
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Ocalały lampy 6H16B-WI...
... jakiego typu były te stłuczone - nie wiem.
Ich "zwłoki" wyglądały prawie tak samo, tylko mialy szare anody (specjalnie zwróciłem na to uwagę, taka sama różnica jest w 6N2P wojskowych i cywilnych - czy to też jakaś odmiana 6N16B?).
Panie Włodku! Nie może Pan ponosić kosztów przesyłki! Nawet dla testów.
I Panie Boże broń - nie wysyłać priorytetem!
Historia lubi się powtarzać...
Pzdr. ZoltAn
Ich "zwłoki" wyglądały prawie tak samo, tylko mialy szare anody (specjalnie zwróciłem na to uwagę, taka sama różnica jest w 6N2P wojskowych i cywilnych - czy to też jakaś odmiana 6N16B?).
Panie Włodku! Nie może Pan ponosić kosztów przesyłki! Nawet dla testów.
I Panie Boże broń - nie wysyłać priorytetem!
Historia lubi się powtarzać...
Pzdr. ZoltAn
Ostatnio zmieniony pt, 5 sierpnia 2005, 20:17 przez ZoltAn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nigdy nie dyskutuj z głupcem - ludzie mogą nie zauważyć różnicy! /Stanisław Jerzy Lec/
Metalizacja swoją drogą (owszem, czasem była też robiona z grafitu), ale te lampy (AF7,AC2 itp.) posiadają oprócz niej jeszcze wewnętrzną powłokę grafitową z niczym niepołączoną (zdjęcie w załączniku).Romekd pisze: W przypadku lampy AF7 i innych małych lamp w.cz. rola jaką spełnia warstwa ekranująca, którą pokryta jest zewnętrzna powierzchnia balona jest oczywista - lampy są wrażliwe na zakłócenia, albo same je generują (wzmacniacze małych sygnałów w.cz., mieszacze, oscylatory). Jednak w lampie głośnikowej 6P6S znaczenie ciemnej, z niczym nie połączonej elektrycznie powłoki musi być zupełnie inne.
- Załączniki
-
- AC2.jpg (46.4 KiB) Przejrzano 1026 razy
Ostatnio zmieniony pt, 5 sierpnia 2005, 19:26 przez OTLamp, łącznie zmieniany 1 raz.
- WLODZIMIERZ FURKA
- 375...499 postów
Lampy
Nie jestem Zbyszek,tylko Włodzimierz....Oj po tej delegacji...znam to...
Interesuje mnie które doszły.
Będę wiedział które nie dotarły.
Doślę nie ma sprawy....
Ciekaw jestem tylko testów.
Doślę nie ma sprawy....
- WLODZIMIERZ FURKA
- 375...499 postów
Jek chcesz zbić jakieś lampy to służę
Napisz mi co chcesz stłuc.
Mam ich troszeczkę.
od 1945 roku będziemy tłukli razem.
Włodzimierz.
Mój adres wladimirfurka@ mail.ru
Włodzimierz
Mam ich troszeczkę.
od 1945 roku będziemy tłukli razem.
Włodzimierz.
Mój adres wladimirfurka@ mail.ru
Włodzimierz
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Re: Taj przecież napisałem!
Zbyszek to był mój Ojciec!WLODZIMIERZ FURKA pisze:Nie jestem Zbyszek,tylko Włodzimierz....Oj po tej delegacji...znam to...
Doślę nie ma sprawy....
Który znał swietnego polskiego aktora Kurnakowicza.
Proszę jeszcze raz przeczytać moją odpowiedź!
Doszły:
1/ 6N16B - 2 sztuki,
2/ nuwistory (4 sztuki),
3/ jedna lampa Siemens'a .
Słuczone są jakieś rosyjskie lampy wyglądające w środku identycznie jak te miniaturowe szklane 6N16B, ale z szarymi anodami.
Pzdr. ZoltAn
Zastanawiam się jednak, co powoduje luminescencję szkła w niektórych lampach końcowych (załącznik). Czyż to nie elektrony to wywołują?Jasiu pisze:Czołem.
.. że elektrony do szkła nie powinny specjalnie docierać.... Nawet jak docierać będą, to szkło w końcu się naładuje i będzie powstrzymywać wylatujące elektrony, a "współczynnik emisji" zrobi się 1 (kiedyś mierzyłem emisję wtórną szkła i wcale nie jest to proste - wymaga ekstremalnie malutkich prądów albo technik impulsowych).
Dziwne...![]()
![]()
![]()
Szukając jakichś informacji w książkach, natknąłem się na wzmiankę w ksiażce "Radiotechnika i telewizja" J.Sawicki, M Maruszeczko :
"Emisja wtórna jest szczególnie niepożądana w lampach o szklanych bańkach, mających wysokie napięcie anody. Zabłąkane elektrony o dużej prędkości mogą się skupiać na niewielkich powierzchniach szklanej bańki, powodując powstawanie ładunku dodatniego w wyniku emisji wtórnej. Wywołują one również wzrost temperatury prowadzący do nadmiernego miejscowego zagrzania i mieknięcia szkła doprowadzając w efekcie do zniszczenia lampy"
Co prawda cytat pochodzi z podręcznika dla zawodówki, ale w innych książkach niczego nie znalazłem. Niestety moja bibliotecz(usz)ka nie zawiera w tej chwili "Lamp elektronowych" Hennela. Może tam coś jest?
Pozdrawiam
- Załączniki
-
- 6P3S.jpg (18.33 KiB) Przejrzano 1087 razy
- WLODZIMIERZ FURKA
- 375...499 postów
Tłuczone
Stłukły się 6N17B miniaturowe triody o wzmocnieniu podobnym do Ecc83.
Jak Kolega będzie robił próby,to doślę.
Włodzimierz
Włodzimierz
-
- 500...624 posty
>OTLamp
To świecenie w tych 6P3S-E to na bank luminescencja szkła,emisja wtórna tu nie ma nic do rzeczy.
W tych 6P3S-E to normalka - kazda tak świeci ,być moze w szkle są zawarte substancje które łatwo emitują swiatło pod wpływem bombardowania elektronami.
Dodam jeszcze że absolutnie nie jest to wynikiem zgazowania lampy - prawie wszystkie 6P3S-E nie używane są lekko zgazowane ,a objawia się to zielonkawym switłem w poblizu katody które to po kilku godzinach pracy lampy zanika.
To świecenie w tych 6P3S-E to na bank luminescencja szkła,emisja wtórna tu nie ma nic do rzeczy.
W tych 6P3S-E to normalka - kazda tak świeci ,być moze w szkle są zawarte substancje które łatwo emitują swiatło pod wpływem bombardowania elektronami.
Dodam jeszcze że absolutnie nie jest to wynikiem zgazowania lampy - prawie wszystkie 6P3S-E nie używane są lekko zgazowane ,a objawia się to zielonkawym switłem w poblizu katody które to po kilku godzinach pracy lampy zanika.
"Mathematics is the language of nature"
- ZoltAn
- 1250...1874 posty
Re: Plany ...
Wyglada na to, że prędzej się za nie wezmę niż przypuszczam - moje sierpniowe plany wyjazdowe zaczynaja się pieprzyć (i to wcale nie z mojej winy- już mi "zorganizowano" czas...WLODZIMIERZ FURKA pisze:Stłukły się 6N17B miniaturowe triody o wzmocnieniu podobnym do Ecc83.
Włodzimierz

Przez najbliższy tydzień siedzę na pewno w Gliwicach "na czterech" a potem się okaze

Oczywiście próby zdecydowanie odsłuchowe z dodatkowymi pomiarami parametrów.
Pozdrowienia. Zoltan
Ale ja doskonale wiem, że to luminescencja szkła. Chodziło mi raczej o udowodnienie (naoczne), że elektrony są w stanie dolecieć do szkła, więc skoro są w stanie dolecieć (i wywołać luminescencję), to może również zajść emisja wtórna ze szkła. Jakoś teoria wspomagania chłodzenia przez warstwę grafitową nie chce mnie przekonaćPiroman1024 pisze:>OTLamp

Czołem.
. Jeszcze zastanawiam się, co komu szkodzi emisja wtórna w takiej lampie... Na jej skutek szkło się ładuje tak, że efektywna emisja wtórna wynosi 1. Przyciągać strumienia elektronów taki ładunek specjalnie nie może, bo z kolei szkło naładuje się ujemnie i zaczynie odpychać elektrony... Wspomaganie chłodzenia również mnie specjalnie nie przekonuje, tyle że emisja wtórna takoż nie...
Zresztą to nie miało by być wspomaganie chłodzenia (bo tak naprawdę chłodzenie anody się raczej pogarsza), ale jakieś zmniejszenie intensywności promieniowania podczerownego rozgrzewającego sąsiednie elementy.
PS. Kiedyś była duża dyskusja o niebieskiej poświacie. W tak zwanym międzyczasie dowiedziałem się, że spolimeryzowane węglowodory charakteryzują się szczególnie ładną luminescencją. To wskazanie na dyfuzyjne pompy olejowe...
Pozdrawiam,
Jasiu
Dochodzą - wykazałeśOTLamp pisze: Ale ja doskonale wiem, że to luminescencja szkła. Chodziło mi raczej o udowodnienie (naoczne), że elektrony są w stanie dolecieć do szkła, więc skoro są w stanie dolecieć (i wywołać luminescencję), to może również zajść emisja wtórna ze szkła. Jakoś teoria wspomagania chłodzenia przez warstwę grafitową nie chce mnie przekonać.

Zresztą to nie miało by być wspomaganie chłodzenia (bo tak naprawdę chłodzenie anody się raczej pogarsza), ale jakieś zmniejszenie intensywności promieniowania podczerownego rozgrzewającego sąsiednie elementy.
PS. Kiedyś była duża dyskusja o niebieskiej poświacie. W tak zwanym międzyczasie dowiedziałem się, że spolimeryzowane węglowodory charakteryzują się szczególnie ładną luminescencją. To wskazanie na dyfuzyjne pompy olejowe...
Pozdrawiam,
Jasiu
Witam
Widze, ze temat cieszy sie powodzeniem, bylem na "wakacjach" i dopiero teraz moglem zerknac na posty.
Co do teori o najprosciej ujmujac "chlodzeniu" mam jedno spostrzezenie
Wykonalem najprostrzy test, poslugujac sie metoda organoleptyczna
Podlaczylem samo zarzenie, odczekalem pare minut i sprawdzilem temperature banki.
Wnioski ? duzo wyzsza temperatura niz w przypadku innych znanych mi lamp. Prawie ze parzyla. Tak samo bylo z innymi egz. jakie posiadam.
Moze i to nic nie wnosi do tematu, ale postanowilem o tym napisac.
Pozdrawiam!
P.S
Polaczenia elektrycznego faktycznie nie idzie sie doszukac miedzy ta warstwa a wewnetrznymi czesciami lampy. Widac za to zarysowania od wew. strony, ktore powstaly podczas -za przeproszeniem- wpychania ukladu do banki.
UZUPELNIENIE:
Jeszcze raz poaptrzylem na ta lampe... JEdnak wystepuje chyab polaczenie! NA tym "krazku" (Zapomnialem terminu jakim sie ta czec okresla) ktory trzyma wszystkie elementy lampy, sa wyprowadzone od wewnatrz 3 blaczki zawiniete na zewnatrz, tak ze przy wkladaniu lampy do banki, opieraja sie one o ta warstwe (i to one ja zarysowaly)
W "normalnych" lampach, nie widzialem czegos pdobnego, po prostu ten krazek mial "wypustki" ktore to trzymaly wszystko sztywno w bance.
Widze, ze temat cieszy sie powodzeniem, bylem na "wakacjach" i dopiero teraz moglem zerknac na posty.
Co do teori o najprosciej ujmujac "chlodzeniu" mam jedno spostrzezenie
Wykonalem najprostrzy test, poslugujac sie metoda organoleptyczna

Podlaczylem samo zarzenie, odczekalem pare minut i sprawdzilem temperature banki.
Wnioski ? duzo wyzsza temperatura niz w przypadku innych znanych mi lamp. Prawie ze parzyla. Tak samo bylo z innymi egz. jakie posiadam.
Moze i to nic nie wnosi do tematu, ale postanowilem o tym napisac.
Pozdrawiam!
P.S
Polaczenia elektrycznego faktycznie nie idzie sie doszukac miedzy ta warstwa a wewnetrznymi czesciami lampy. Widac za to zarysowania od wew. strony, ktore powstaly podczas -za przeproszeniem- wpychania ukladu do banki.
UZUPELNIENIE:
Jeszcze raz poaptrzylem na ta lampe... JEdnak wystepuje chyab polaczenie! NA tym "krazku" (Zapomnialem terminu jakim sie ta czec okresla) ktory trzyma wszystkie elementy lampy, sa wyprowadzone od wewnatrz 3 blaczki zawiniete na zewnatrz, tak ze przy wkladaniu lampy do banki, opieraja sie one o ta warstwe (i to one ja zarysowaly)
W "normalnych" lampach, nie widzialem czegos pdobnego, po prostu ten krazek mial "wypustki" ktore to trzymaly wszystko sztywno w bance.