Jeśli ktoś chce może używać polskiego: http://izoerg.com.pl/pro.php?cms=3&kat=37&lang=1Piotr pisze:Tego nie wiem, ale projektowane, wykonane i opodatkowane w Polsce, a to już wystarczy.veturilo pisze:To samo dotyczy płytek. To, że tutaj trawione, nie znaczy, że laminat jest polski.
UNITRA wraca do gry
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 3125...6249 postów
Re: UNITRA wraca do gry
-
- 1875...2499 postów
To chyba graniczny przypadek, dosc typowy w USA. Zgloszenie do FTC (Federal Trade Commission) moglo by sprawic tej firmie klopoty. Ale jezeli z Azji kupuja luzem kosze, magnesy, cewki na karkasach i membrany i z tego dopiero skladaja glosnik to chyba "Proudly Made in USA" przejdzie a to "Assembled in USA" jest aby uspokoic publike. Rownie dobrze moga twierdzic ze "Proudly Made in USA" dotyczy tylko pudla. Jak mawial AlCopne: Tylko w Ameryce!kolawski pisze:No właśnie, jakiś czas temu zaopatrzyłem się drogą kupna w amerykański głośnik G12C/S amerykańskiej rodzinnej firmy WGS (Warehouse Guitar Speakers). Na ich stronie można przeczytać "proudly made in the USA", ale na pudle i nad logo piszą już "assembled in USA".VacuumVoodoo pisze: Jak to wyglada w swietle przepisow w Polsce nie wiem, w USA jest to dokladnie zdefiniowane
Aleksander Niemand
-
- 3125...6249 postów

"Nobody builds a speaker like WGS. The proof is in every note you play through one of our American made, vintage-voiced speakers.
WGS offers over 20 hand built & tested Alnico and Ceramic magnet guitar speakers, which celebrate the golden age of speaker manufacturing in the USA and England. Think of our speakers as a premium upgrade from all other brands. Warehouse Guitar Speakers is a family owned, American manufacturer located in downtown Paducah, Kentucky."
-
- 1875...2499 postów
That's open to subjective interpretations, cuts both ways.Zibi pisze:![]()
"Nobody builds a speaker like WGS. The proof is in every note you play through one of our American made, vintage-voiced speakers.

Aleksander Niemand
-
- 250...374 postów
VacuumVoodoo,
Zibi,
Szanowni Koledzy, ani jestem wiarygodny, ani obiektywny, WGS to pierwszy głośnik prawdziwie gitarowy jakiego świadomie używam. Ale jestem bardzo zadowolony. Swoją drogą mnie przekonuje styl, w jakim prowadzą interes. Głośniki gitarowe to podobno tylko ich uboczna produkcja, a w miasteczku Paducah podobno wyprodukowano pierwsze papierowe membrany. Mniejsza o to, fajnie prowadzą stronę internetową, jest tam blog i forum, gdzie można zadać pytania bezpośrednio ich testerowi (taki śmieszny, ale sympatyczny wariat, wrzuca dużo na YT) i konstruktorom dotyczące doboru głośnika. Otwarte przyznawanie się, że kopiują i podkręcają klasyczne konstrukcje też jest moim zdaniem do przyjęcia. Ostatnio nawet pokusili się o prototyp własnego wzmacniacza.
Zibi,
Szanowni Koledzy, ani jestem wiarygodny, ani obiektywny, WGS to pierwszy głośnik prawdziwie gitarowy jakiego świadomie używam. Ale jestem bardzo zadowolony. Swoją drogą mnie przekonuje styl, w jakim prowadzą interes. Głośniki gitarowe to podobno tylko ich uboczna produkcja, a w miasteczku Paducah podobno wyprodukowano pierwsze papierowe membrany. Mniejsza o to, fajnie prowadzą stronę internetową, jest tam blog i forum, gdzie można zadać pytania bezpośrednio ich testerowi (taki śmieszny, ale sympatyczny wariat, wrzuca dużo na YT) i konstruktorom dotyczące doboru głośnika. Otwarte przyznawanie się, że kopiują i podkręcają klasyczne konstrukcje też jest moim zdaniem do przyjęcia. Ostatnio nawet pokusili się o prototyp własnego wzmacniacza.
-
- 3125...6249 postów
Może faktycznie przesadzamy, w końcu papier wynaleźli Chińczycy.
Biznes jest prowadzony ciekawie:
WAREHOUSE GUITAR SPEAKERS LLC, 1003 MADISON ST, PADUCAH, Kentucky
Acoustic Design Inc. Serving Paducah. 1003 Madison St Paducah, KY
Loudspeaker Component Sales Llc 1003 Madison St Paducah, Kentucky
Tu podobna ciekawostka: "Lokalny, niezależny, amerykański i największy na świecie producent robiący na zamówienie kopie Jensenów": http://www.midwestspeaker.com/vor.html
Biznes jest prowadzony ciekawie:
WAREHOUSE GUITAR SPEAKERS LLC, 1003 MADISON ST, PADUCAH, Kentucky
Acoustic Design Inc. Serving Paducah. 1003 Madison St Paducah, KY
Loudspeaker Component Sales Llc 1003 Madison St Paducah, Kentucky
Tu podobna ciekawostka: "Lokalny, niezależny, amerykański i największy na świecie producent robiący na zamówienie kopie Jensenów": http://www.midwestspeaker.com/vor.html
-
- 250...374 postów
Ściąga: Ω µ Π φ α β ε ω 

-
- moderator
Nic już w zgierzu ten pogrobowiec po BORUTA-KOLOR nie produkuje ? Należało to to ZACHEM-u, Eko-Boruta czy coś takiego.STUDI pisze:
Prosta branża rajstopy, chińska przędza badziew jakich mało, barwniki (nasze zakłady chemiczne nie produkują od lat barwników tylko sprowadzają chiński produkt) niestety nie gwarantują powtarzalności koloru a tym bardziej trwałości barwienia - niestety inne związki chemiczne i inny efekt - gorszy.
niestety na rynku w Polsce brak armatury z prawdziwej kwasówki (bo za droga i nikt panie nie kupuje a mnie nie stać na trzymamie tego na magazynie...). Od producenta musisz kupić TIR'a.
Jeśli chodzi o samą stal (rura, pręt, blacha) to są hurtownie które prowadzą asortyment z BGH Edelstahl Freital (dawniej VEB Edelstahlwerk "8 Mai 1945" Freital).
Ktoś wspomniał o Zelmerze, że to import chińszczyzny. Nie do końća, nie jest tak jak z Łucznikiem czy Rometem. Zakupiłem ostatnio dwa sprzęty, w tym odkurzacz, i na jednym "Made in Poland", na drugim "Made in EU".
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Boruta w większości wyburzona pod nowe budynki specjalnej strefy ekonomicznej. Pod handelek i usługi.szalony pisze: Nic już w zgierzu ten pogrobowiec po BORUTA-KOLOR nie produkuje ?
Zaś ZACHEM sprzedaje barwniki importowane Chin. Fakt badziew. Nie konkretnego koloru tylko mieszasz 3/4 składniki - barwy podstawowe.
rure blachę tak masz rację. Ale np. zawory czy śrubunki już nie bo firmom nie opłaca się mieć droga prawdziwą kwasówkę na magazynie.szalony pisze: Jeśli chodzi o samą stal (rura, pręt, blacha) to są hurtownie które prowadzą asortyment z BGH Edelstahl Freital (dawniej VEB Edelstahlwerk "8 Mai 1945" Freital).
Zelmer to już R.I.P. Wrogie przejęcie przez Bosch'a konkurenta Zelmra ku uciesze Rostowskiego.szalony pisze: Ktoś wspomniał o Zelmerze, że to import chińszczyzny. Nie do końća, nie jest tak jak z Łucznikiem czy Rometem. Zakupiłem ostatnio dwa sprzęty, w tym odkurzacz, i na jednym "Made in Poland", na drugim "Made in EU".