Komputer.
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Komputer.
I guzik się z tego dowie... Co najwyżej pozna właściwości skrótu.
Trzeba wcisnąć Start => Panel sterowania => System i w tym panelu pokażą się typ procesora i ilość pamięci ram
Trzeba wcisnąć Start => Panel sterowania => System i w tym panelu pokażą się typ procesora i ilość pamięci ram
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
To dziwne bo właśnie siedzę w robocie na kompie z XP i robię to co napisałem i otrzymuje info: Intel(R)Xeon(R)CPU E5503 @2GHz 2GHz 3,43GB RAM. Ikona mój komputer na pulpicie nie jest skrótem...
- jacekk
- 1250...1874 posty
W Win7 też to działa. Tylko trzeba mieć ikonkę "Mój Komputer" na pulpicie. Domyślnie jej tam nie ma..
- tedikruk111
- 625...1249 postów
Jednoprocesorowy PC z interfejsem ACPI
Procesor Intel (R) Pentium (R)4 CPU 2.80 GHz
Dysk Maxtar 6E040LO-?
Ram pod jaką inną nazwą szukać?
tedi.
Dysk Maxtar 6E040LO-?
tedi.
Piłeś nie pisz. Nie piłeś-napij się.
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Pentium4 - no to nie poszalejesz zbytnio, ale z 2-3GB ramu do przeglądania Triody się nada

Najwyraźniej odzwyczaiłem się już od XP.painlust pisze:To dziwne bo właśnie siedzę w robocie na kompie z XP i robię to co napisałem i otrzymuje info: Intel(R)Xeon(R)CPU E5503 @2GHz 2GHz 3,43GB RAM. Ikona mój komputer na pulpicie nie jest skrótem...
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
A jak to sie robi w Win7?jacekk pisze:W Win7 też to działa. Tylko trzeba mieć ikonkę "Mój Komputer" na pulpicie. Domyślnie jej tam nie ma..
Dziwne, że nie wyświetla ilości RAMu. Jeszcze się z tym nie spotkałem.tedikruk111 pisze:Jednoprocesorowy PC z interfejsem ACPI
Dysk Maxtar 6E040LO-?
tedi.
Co do poszalenia na triodzie... mam lapka Dell C600 z prockiem PentiumIII 850MHz i RAMem 384M i na linuxie triodę obsługuje bez problemu

Przepraszam że się wcinam, ale mógłbyś napisać który pingwin tak oszczędnie obchodzi się z RAM? W tej chwili sama Opera zajmuje mi 692 MB, a cały Debian 960 MB.painlust pisze: Co do poszalenia na triodzie... mam lapka Dell C600 z prockiem PentiumIII 850MHz i RAMem 384M i na linuxie triodę obsługuje bez problemu
Puppy Slacko z tego co pamiętam.
Może zwiększenie ramu da mu troche oddechu ale moim zdaniem wkładanie pracy i pieniędzy w ten sprzęt mija się z celem.
A co by się stało gdyby rdzeń zastąpić drewnem?
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Nic! - zupełnie? - tak! gdyby uzwojenie zastąpić sznurkiem!
ŁDŁ Elektronika http://www.ldl-elektronika.pl
Dlatego polecam polizingowe Optiplexy. Już za 350PLN można mieć komputer z procesorem C2D z serii E7xxx czy nawet E8xxx a już na pewno z E6xxx z co najmniej 2G RAMu. Można jeszcze taniej jak się kupuje wydmuszkę bez dysku, napędu i RAMu. Taki już można mieć za 150PLN i przełozyc dysk i napęd ze starego kompa. RAM raczej powinien być nowszej generacji niz w takim sztruclu z P4.
Najoszczedniej to Linux Mint w środowisku kade lub Mandriva
Chcesz oszczędnie z zasobami?
Pierwsza droga to jeszcze trzymać się XP. Zebrać wszelkie dodatki do systemu (.NET, VCredistitp.) zainstalować, nie podniecać się najnowszymi wersjami programów.
Przeglądarki, HTML5 i reklamy ..... niestety HTML5 otwiera gorszą gorszą drogę do zabierania RAM'u niź FLASH. Dwie strony w Firefoxie i niestety to 300 - 400 MB poszło się.....
Linux. Hmmm. dystrybucje dla użytkowników. Napakowane wieloma zbędnymi rzeczami. Nowsze środowiska graficzne wymagają zasobów. Rezygnując z GNOME, KDE i znajdując prostsze środowiska. Ponadto warto potrenować instalacja pakiet po pakiecie - tylko tyle ile potrzeba.
Pierwsza droga to jeszcze trzymać się XP. Zebrać wszelkie dodatki do systemu (.NET, VCredistitp.) zainstalować, nie podniecać się najnowszymi wersjami programów.
Przeglądarki, HTML5 i reklamy ..... niestety HTML5 otwiera gorszą gorszą drogę do zabierania RAM'u niź FLASH. Dwie strony w Firefoxie i niestety to 300 - 400 MB poszło się.....
Linux. Hmmm. dystrybucje dla użytkowników. Napakowane wieloma zbędnymi rzeczami. Nowsze środowiska graficzne wymagają zasobów. Rezygnując z GNOME, KDE i znajdując prostsze środowiska. Ponadto warto potrenować instalacja pakiet po pakiecie - tylko tyle ile potrzeba.
Z daleka od KDE i innych takich w przypadku słabego sprzętu. Jest LXDE albo gołe menedżery okien np. Openbox. Do tego jakiś pasek zadań (jeśli ktoś nie moze bez tego żyć) np. pypanel, fbpanel i nie ma mowy o żadnych "960MB" jak ktoś napisał powyżej.LuKash pisze:Najoszczedniej to Linux Mint w środowisku kade lub Mandriva
_
Ilosc RAMu mozma odczytac bezposrednio z kosci jesli system tego nie pokazuje. Przy okazji dowiedziec sie mozma ile slotow jest jeszcze wolmych. RAM przy P4 lepszy pewnie nie jest niz u mnie. Tak jak pisalem moge za cene przesylki pozbyc sie dwoch listew 512M 400MHz.