Czy są z nami Gramofoniarze - wasze gramofony i inne porady

Problematyka audiofilska oraz zagadnienia dotyczące NIELAMPOWEGO sprzętu audio.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Re: Czy są z nami Gramofoniarze - wasze gramofony i inne por

Post autor: djivo »

Ryba ja mam zwykłą Knostii.
Jestem bardzo zadowolony.
Dzisiaj wytargałem Bernarda 434 na MF104 gdzieś tam piszą, że ta wkładka jest super.
Nie wiem dlaczego lecz z żadnym Otofonem i Audiotechnica lub Technics'em nie ma polotu żadnego.
Ponieważ słucham wszystko na tym samym pre ampie i tych samych słuchawkach to mam jak się do tego odnieść.
Przy tych samych singlach przy których seplenienie na Technicsie jest nie słyszalne na wkładce MF104 jest wyraźnie więcej seplenienia, (sybilanty) igła sprawna wymieniłem na nową to samo. Igła zważona wagą elektroniczną nic to nie daje.
Czy macie również takie odczucia co do polskich wkładek.
Aby odnieść to samo wrażenie odsłuchowego w Yamaha CX-630 Przełącznik od wysokich tonów w pozycji 2,5kHz i potencjometr na plus 3db. Dopiero jest podobnie. Ale końcówki wysokich tonów zniekształcone.
Wyraźnie słyszalne po zbliżeniu do środka osi płyty brum przenikający z zasilania (transformator zasilający tuż pod talerzem gramofonu) daje się mocno we znaki. Szczególnie podczas cichych fragmentów nagrań.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Ryba »

djivo ja ci nie pomogę , z takimi zjawiskami nie spotkałem się .
Mam kilka wkładek Shura M75 dwie i na takiej słucham ,unitrę MF100,Linn K5 i Stanton HT500E słuchaliście na tych wkładkach? która jest najlepsza ,na moim staruszku była Shura M75 ,kupiłem tylko nową igłę i tak słucham .
Kupię NTE132
valdi100
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: valdi100 »

Mój gramofonik to DUAL 606 mimo że to antyk spisuje się doskonale .
Mam dużą kolekcję muzyki rockowej lata 60-80 np. Deep Purple , Pink Floyd , Metallica itp.
Lubię słuchać muzyki z starej czarnej płyty bo jest na nich ten klimat z lat 70-tych .
Ale moim podstawowym odtwarzaczem do słuchania muzyki jest odtwarzacz uniwersalny YAMAHA BD-A 1020 na którym płyty SACD i pliki FLACK 24bit 96Khz grają świetnie .
Wracając do gramofonu , wkładka DN 155E wyprodukowana przez ORTOFON dla Duala .Niestety droga ale gra przyjemnie dla ucha co kolwiek to znaczy .
Załączniki
DUAL
DUAL
Ortofon
Ortofon
valdi100
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

valdi100 pisze:Mój gramofonik to DUAL 606 mimo że to antyk spisuje się doskonale .
Posiadam kilka różnych Duali. To świetna firma, obojętnie, czy starszy, czy nowszy, to były to super produkty.
Aktualnie wymieniłem w Bernardzie wkładkę na mojej ulubionej firmy Ortofon. Poprawa jest ogromna.
Regulację kąta prowadzenia wykonałem zgodnie z szablonem do kalibracji.
Załączniki
20140105_093813.jpg
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Lecho »

lubię szum starej płyty
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Lecho ten mi się bardziej podoba http://www.youtube.com/watch?v=EPWyTBUYolo
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

A to mój patefon staruszek Pionier PL335, zakup roku 1994, full automat ponoć, wkładka magnetodynamiczna PN240 orygi z fabryki, pasek napędu talerza, ale gra, tyle lat...
Załączniki
g.jpg
lubię szum starej płyty
Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Wacek Z »

Wielka prośba do Danielowców. :P
Mój Daniel WG 1100,przestał wyłączać ramię po zakończeniu odtwarzania.Podejrzewam spaloną żarówkę /oby/ do sensora wyłączania STOP.
Chciałbym wcześniej ją kupić zanim rozbiorę gramofon.
Nie za bardzo mogę ją zlokalizować w instrukcji.Czy to ma być żarówka telefoniczna 6 V 50 mA T 5,5 oznaczona jako Ż8 ?
Nie wiem też,czy tego typu żarówki są z gwintem czy cokołem,więc nie wiem jaką mam kupić
Piotrek J.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Piotrek J. »

Tak, to Ż8, ona jest całoszklana z "wąsami" wyprowadzeń zagiętymi po obu stronach. Podobne były montowane w Jowitach, o ile dobrze pamiętam.
Wacek Z
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Wacek Z »

Piotrek J. pisze:Tak, to Ż8, ona jest całoszklana z "wąsami" wyprowadzeń zagiętymi po obu stronach. Podobne były montowane w Jowitach, o ile dobrze pamiętam.
Więc chyba,jeśli się nie mylę,to nie jest ta telefoniczna,bo nie spotkałem takiej z "wąsami".
Czy znasz dane tej o której piszesz, tzn.. ..V....mA.
Takie z wąsami są też chyba w mojej Julii.
Awatar użytkownika
djivo
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Woda i miętowy Ludwik - nie wiem ile wlałem w myjkę ?
Umyłem sobie Eleni - Coś niesamowitego.
Zostawiłem do osuszenia na suszarce(powoduje to,że resztki ludiwka zastygają w rowkach szumi i trzaski minimalnie słyszalne)
Sybilanty minimalne, jak na Wytwórnię Muza, nie możliwe, a jednak.
Myślę, że płyn który zastyga ma również znaczenie. Trzaski minimalnie słyszalne.
Podczas normalnego odtwarzania nie mam zastrzeżeń co do realności muzyki.
Pozdrawiam Was.
Ryba
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Ryba »

Jakiś spokój może o wkładkach i igłach napiszecie ,jak grają wasze lub znane wam modele?
Kupię NTE132
Awatar użytkownika
krzem3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: krzem3 »

Sentyment do czarnej płyty powraca, pozostał mi jeszcze Grundig PS 2500 i kilkadziesiąt płyt różnych gatunków.

krzem3
Załączniki
DSC06418.JPG
chrzan49
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: chrzan49 »

Do djivo.
Piotrze polskie wkładki MF na licencji Tenorela to marność nad marnościami czyli przemarność po krakowsku.Były 2 rodzaje pod igły parzyste i nieparzyste które różniły sie rozmiarami kwadratowego trzpienia,Same zaś wkładki były NIEOZNACZONE !!Lud ciemny a prosty nabywał igłę i tu ZONK.Nie wchodzi.Ale dawało sie wepchnąć bo Polak potrafi.
Mam jeszcze dobre ucho i kocham vinyla ale nie bezgranicznie aby wydawać cenną kasę w dużych ilościach na igłowe wypasy bo to mym zdaniem wyrzucanie forsy w błoto gdy nośnik nieco nieświeży i nie wiadomo na czym i ile razy grany w przeszłości.
Z empirii polecam tanie a b.dobre wkładki Audiotechnica AT 91 i 95 lub lepsza dla mnie Shure M 75 z igła eliptyczna.AT można kupić nowe a Shure już tylko z odzysku.

Myjki nie mam go nie mam juz miejsca ani czasu na zabawę z mydłem i sprawe załatwiam alkoholem poliwinylowym który wg mnie najlepiej wybierze zastygając zanieczyszczenia z rowków.
Korzystając z okazji informuję że najlepsza muza jest z z vinyla przegranego na dobry szpulak dwuślad!
Pozdrawiam Tomasz
Awatar użytkownika
Lecho
375...499 postów
375...499 postów

A co sądzicie o wkładach Ortofon...OM B5 albo 5E elipsa, kształt udziwiony nieco ale ponoć ładnie gra...szpulak dwuślad stereo, owszem, bardzo chętnie, 19.05 cm/s bez echa. A była raz...Unitra M 2402 S taka bardzo mało znana, no cóż, na owe czasy eksploatacja dwuśladu w domu to kosztowna zabawa i tyle.
lubię szum starej płyty
ODPOWIEDZ