Owszem, i to nawet dość dużo na krótkich i średnich (to wieczorem). Ja teraz np. słucham sobie RFI na średnich falach na Philipsie D53A :)babol pisze:Czyli powinienem odbierać jakieś stacje?
co to za okaz
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 20...24 posty
-
- 20...24 posty
No to po co w takim razie była ta cała "afera" parę lat temu z przestrajaniem odbiorników, skoro i tak można odbierać stacje na tych naszych zabytkowych?.tszczesn pisze: Owszem, i to nawet dość dużo na krótkich i średnich (to wieczorem).
Bo ja słyszałem, że te fale co zabierały radiostacje były niby potrzebne (lub są) natowskiemu wojsku.
-
- 50...74 posty
Ta afera jak ją nazwałeś była spowodowana "przestrojeniem UKF-u" (spowodowana zmianą częstotliwości), a nie fal krótkich,średnich czy długich.babol pisze:No to po co w takim razie była ta cała "afera" parę lat temu z przestrajaniem odbiorników, skoro i tak można odbierać stacje na tych naszych zabytkowych?.
Bo ja słyszałem, że te fale co zabierały radiostacje były niby potrzebne (lub są) natowskiemu wojsku.
pozdrawiam
-
- moderator
Bo przestrajało się zakres UKF, popularnie zwany FM (bo to jedyny zakres w popularnej radiofonii, gdzie się używa modulacji FM)[1]. Zakresów fal długich, średnich i krótkich nie zmioniono w zasadzie od lat 30-tych, zresztą wymagało by to porozumienia w skali całego światababol pisze: No to po co w takim razie była ta cała "afera" parę lat temu z przestrajaniem odbiorników, skoro i tak można odbierać stacje na tych naszych zabytkowych?.
[1]W latach sześćdziesiątych na początku zastosowano operację odwrotną. Bo nawet u nas na samym początku UKF obejmował zakres od 88 do 100MHz, tak jak w reszcie świata.
-
- 5...9 postów