co to za okaz

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

babol pisze:Czyli powinienem odbierać jakieś stacje?
Owszem, i to nawet dość dużo na krótkich i średnich (to wieczorem). Ja teraz np. słucham sobie RFI na średnich falach na Philipsie D53A :)
babol
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: babol »

jdubowski pisze:
Nie zapomnij podłączyć anteny - radia bez anteny ferrytowej na zakresach AM bez choćby kawałka drutu odbierają słabo lub wcale
Ale to radio ma antenę ferrytową
babol
20...24 posty
20...24 posty

Post autor: babol »

tszczesn pisze: Owszem, i to nawet dość dużo na krótkich i średnich (to wieczorem).
No to po co w takim razie była ta cała "afera" parę lat temu z przestrajaniem odbiorników, skoro i tak można odbierać stacje na tych naszych zabytkowych?.
Bo ja słyszałem, że te fale co zabierały radiostacje były niby potrzebne (lub są) natowskiemu wojsku.
Awatar użytkownika
silicon
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: silicon »

babol pisze:No to po co w takim razie była ta cała "afera" parę lat temu z przestrajaniem odbiorników, skoro i tak można odbierać stacje na tych naszych zabytkowych?.

Bo ja słyszałem, że te fale co zabierały radiostacje były niby potrzebne (lub są) natowskiemu wojsku.
Ta afera jak ją nazwałeś była spowodowana "przestrojeniem UKF-u" (spowodowana zmianą częstotliwości), a nie fal krótkich,średnich czy długich.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

babol pisze: No to po co w takim razie była ta cała "afera" parę lat temu z przestrajaniem odbiorników, skoro i tak można odbierać stacje na tych naszych zabytkowych?.
Bo przestrajało się zakres UKF, popularnie zwany FM (bo to jedyny zakres w popularnej radiofonii, gdzie się używa modulacji FM)[1]. Zakresów fal długich, średnich i krótkich nie zmioniono w zasadzie od lat 30-tych, zresztą wymagało by to porozumienia w skali całego świata

[1]W latach sześćdziesiątych na początku zastosowano operację odwrotną. Bo nawet u nas na samym początku UKF obejmował zakres od 88 do 100MHz, tak jak w reszcie świata.
Awatar użytkownika
tomzz
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: tomzz »

Wracając do podłączenia gitary do radia lampowego, mam pytanie czy można podłączyć gitare basową??? Jak zrobić kabel łączący radio z gitarą (odrazu mówię że nie znam się na elektronice) Za pomoc będę bardzo wdzięczny.