Śpieszę obwieścić Kolegom, że problem stereodekodera został rozwiązany...
Wybrałem jednak układ motoroli ( MC1309P), ale dla porządku ( porównania ) zrobiłem również
stereodekoder z TCA4500A...
Na pierwszej fotce schemat i widok ogólny mojego wynalazka

( Stereodekoder to ta płytka z prawej strony )
W ferworze walki dobudowałem do niego wzmacniacz słuchawkowy na podwójnym wzm operacyjnym...
Zasila on takie komputerowe słuchawki z potencjometrem do regulacji siły głosu na kablu...
I nawet bardzo się nie grzeje

Właśnie słucham sobie jakiejś listy przebojów czy czegoś takiego...
Te listy mają tą zaletę, że nie są przerywane reklamami za często... No i nikt mnie jak na razie za bardzo nie
poucza " jak żyć"... Jeno jakieś piosnki melodyjne grają, co mi się nawet podoba
Drugie doświadczenie z układem stereodekodera TCA4500A rozrosło się w sumie do całego radyja...
Przedstawiam owo truchło na drugiej fotce

Przy okazji ciekawostka, która o mało nie doprowadziła mnie do szewskiej pasji...
Spójrzcie Koledzy na ten szajsowaty agregat kondensatorów, jaki zastosowałem w głowicy owego barachła

Oto oblekłem moduł z grubsza blachą i zaczynam brać się za strojenie...
A tu mi heterodyna płynie w górę i w dół w sposób iście nietypowy...
Po pokręceniu kondensatorem i dostrojeniu do stacji, wszystko jest OK... Ale jak tylko zabiorę łapsko z gałki...
Zaczynają się dziać cuda jakieś

Niemożliwe, żeby Seiler tak pływał - myślę sobie...
Dopiero po półgodzinie doszedłem co było przyczyną...
Oto w tym szajsowatym kondensatorze, który pozyskałem ze złomu elektronicznego, uszkodzone było
prymitywne łożysko rotora...
Pojawiły się niewielkie, ledwie widoczne gołym okiem luzy...
Takie kondensatory stosowane były w głowicach zintegrowanych UKF w odbiornikach Amator i Faust ( między innymi )...
O ile pamiętam, to symbole głowic, to : GS32 ( Amator ) i GS33 ( Faust )...
Na wszelki wypadek polecam Kolegom najsampierw dokładnie obejrzeć grata, zanim się go zastosuje...
Będę musiał go teraz wysupłać z tego box-u , obejrzeć i nareperować

Ale dzisiaj już mi się nie chce...
Aaaa... Właśnie... Doświadczenie dowiodło, że nie potrafię dostrzec znaczących różnic między tymi stereodekoderami

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.