Wzmacniacz lampowy 6P14P-EW pp avt-2754 problem
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- moderator
Re: Wzmacniacz lampowy 6P14P-EW pp avt-2754 problem
Przerabiasz do polaryzacji automatycznej, czy do wersji a'la Dynaco jak w moim?
-
- 25...49 postów
Witam w końcu przerobiłem go, na razie tylko jeden kanał aby mieć porównanie, zastosowałem stopień z dzielonym obciążeniem na dole jest przerobiony schemat oraz sygnały na kondensatorach C7 C8 nie mam pojęcia dlaczego jest taki sygnał na C7 (sygnał z anody ) może źle dobrałem rezystory ?
L1 0,7mA
L2 1,17mA
(żółty sygnał to sygnał na wyjściu dla około 1W)
L1 0,7mA
L2 1,17mA
(żółty sygnał to sygnał na wyjściu dla około 1W)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
2*1,17mA*100kOm=234V Nie wiem jakie jest dokładnie napięcie zasilania tego stopnia, ale dla lampy już nie za dużo zostaje. Weź charakterystyki lampy i dobierz punkt pracy. Przypadkowe wartości, jeszcze przy sprzężeniu bezpośrednim to nie jest najlepszy pomysł.
-
- 25...49 postów
Napięcia i prądy zamieściłem na schemacie, dla jakich prądów mam dążyć Ia- 1,2mA Ua- 250V ? znalazłem je w katalogu dla "typowych wartości"
-
- moderator
Im bliżej Ua pierwszej lampy będzie połowy Ub (zasilania stopnia), to jakie by nie były wartości elementów, tym gorzej odwracacz będzie spolaryzowany. Napięcie na lampie będzie za małe. Jeżeli chcesz, aby drugi stopień pracował poprawnie przy takim samym Ub jak pierwszy, to Ua pierwszego stopnia powinno wynosić mniej więcej 1/3 Ub lub nawet mniej.
-
- 25...49 postów
Zmniejszyłem napięcie pierwszej lampy, przebieg lepiej wygląda o wiele niż wcześniej lecz pojawia się dziwny uskok nie mam pojęcia czym jest wywołany, znowu ściąłem oscylogramy tym razem w sygnale trójkąt lepiej to widać, żółty sygnał to sygnał wyjściowy, za transformatorami głośnikowymi.
Sygnał wyjściowy nadal jest za niski, może niepełna moc nie jest spowodowana przedwzmacniaczem i inwerterem ?
Znalazłem trochę dobrych informacji niestety po angielsku http://www.freewebs.com/valvewizard/cathodyne.html
Może zrobić to tylko na jedne triodzie ten inverter ?
Sygnał wyjściowy nadal jest za niski, może niepełna moc nie jest spowodowana przedwzmacniaczem i inwerterem ?
Znalazłem trochę dobrych informacji niestety po angielsku http://www.freewebs.com/valvewizard/cathodyne.html
Może zrobić to tylko na jedne triodzie ten inverter ?
-
- moderator
Mam wrażenie, że zmieniasz elementy trochę bez pojęcia...
Po co to 100k w siatce odwracacza?
Ra pierwszego stopnia dużo za duże, jeżeli dobrze widzę. Nie powinno tam być więcej, niż 100k.
Punkt pracy ustawiasz za pomocą Rk.
Patrz też na napięcie katoda/masa w odwracaczu.
Po co to 100k w siatce odwracacza?
Ra pierwszego stopnia dużo za duże, jeżeli dobrze widzę. Nie powinno tam być więcej, niż 100k.
Punkt pracy ustawiasz za pomocą Rk.
Patrz też na napięcie katoda/masa w odwracaczu.
-
- 25...49 postów
Wyrzuciłem ten rezystor na siatce odwracacza i zmniejszyłem Ra do 100k pierwszego stopnia ale sygnały na C8 i C7 jeszcze gorsze się zrobiły
Czy rezystory R10 i R11 muszą mieć taką samą wartość?
Wstawię podwójny potencjometr na pojedynczej ośce i zastąpię R10 i R11 i ustawię najbardziej odpowiedni kształt, innego pomysłu nie mam żeby go dobrze ustawić
Czy rezystory R10 i R11 muszą mieć taką samą wartość?
Wstawię podwójny potencjometr na pojedynczej ośce i zastąpię R10 i R11 i ustawię najbardziej odpowiedni kształt, innego pomysłu nie mam żeby go dobrze ustawić
-
- 1250...1874 posty
Skopiuj odwracacz z fabrycznego wzmacniacza...
-
- 3125...6249 postów
Typowy odwracacz fazy z dzielonym obciążeniem oraz sprzężeniem bezpośrednim na lampie ECC83 ma w anodzie stopnia napięciowego Ra=470k oraz Ra=Rk=100k w stopniu inwersyjnym. Te ostatnie mają być równe i już, nie wolno tu nic kombinować, do tego jeszce z potencjometrem! Rezystor między anodą pierwszej triody a siatką drugiej jest zbędny. Natomiast bardzo byłby wskazany kondensator 47nF międy suwakiem potencjometru a rezystorem upływowym pierwszej triody. Trzeba jeszcze dobrac Rk w katodzie stopnia napięciowego tak aby napięcia rozłożyły się sensownie. Wg artykułu z MT odpowiedni będzie tu rezystor 1,5k ( http://www.mt.com.pl/archiwum/72-Nw-09- ... cniacz.pdf ). Można też rozdzielić rezystor katodowy na dwa połączone w szereg (np. 1,2k + 0.3k) i większy z nich zbocznikować elektrolitem, a na mniejszy usytuowany od strony masy doprowadzić sygnał USZ. Taka konfiguracja będzie odpowiednia także w razie użycia lamp E/PCL86, których triody odpowiadają ECC83.
Ostre fiutki widoczne na ostatnio zamieszczonych oscylogramach - to typowe objawy przesterowania stopnia mocy we wzmacniaczu z USZ, przy prawidłowo pracujących stopniach poprzedzających. Sprzężenie stara się za wszelką cenę zapewnić niezniekształcony przebieg na wejściu, więc forsuje jego wysterowanie na ile tylko jest zdolne, silnie zniekształcając sygnał wewnątrz wzmacniacza
Powody przesterowania stopnia mocy przed osiągnięciem mocy znamionowej mogą być różne: zużyte lub mocno niedożarzone lampy (słaba emisja), źle dobrana Ra (np. zbyt niska przy pracy stopnia w konfiguracji UL, choć byłaby odpowiednia w zwykłym trybie pentodowym), źle dobrane położenie odczepów UL (za silny sygnał na siatkach ekranujących, np. w przypadku użycia w stopniu z pentodami transformatora przeznaczonego dla tetrod strumieniowych, które zwykle są zdolne oddawać znaczne prądy anodowe nawet przy znacznie obniżonych napięciach ekranów), nadmierne rezystancje w katodach lub siatkach ekranujących, stopnia mocy, zbyt duża rezystancja wewnętrzna zasilacza.
Ostre fiutki widoczne na ostatnio zamieszczonych oscylogramach - to typowe objawy przesterowania stopnia mocy we wzmacniaczu z USZ, przy prawidłowo pracujących stopniach poprzedzających. Sprzężenie stara się za wszelką cenę zapewnić niezniekształcony przebieg na wejściu, więc forsuje jego wysterowanie na ile tylko jest zdolne, silnie zniekształcając sygnał wewnątrz wzmacniacza
Powody przesterowania stopnia mocy przed osiągnięciem mocy znamionowej mogą być różne: zużyte lub mocno niedożarzone lampy (słaba emisja), źle dobrana Ra (np. zbyt niska przy pracy stopnia w konfiguracji UL, choć byłaby odpowiednia w zwykłym trybie pentodowym), źle dobrane położenie odczepów UL (za silny sygnał na siatkach ekranujących, np. w przypadku użycia w stopniu z pentodami transformatora przeznaczonego dla tetrod strumieniowych, które zwykle są zdolne oddawać znaczne prądy anodowe nawet przy znacznie obniżonych napięciach ekranów), nadmierne rezystancje w katodach lub siatkach ekranujących, stopnia mocy, zbyt duża rezystancja wewnętrzna zasilacza.
Ostatnio zmieniony śr, 24 lipca 2013, 12:05 przez Tomek Janiszewski, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 3125...6249 postów
Niestety ale wówczas nie uzyskasz w układzie z lampą ECC83 prawidłowego rozkładu napięć. Przy tak małej rezystancji musiałby popłynąć przez lampę duży jak na ten typ prąd, osiągalny przy niskim Ua (takim jakie warunkuje prawidłową pracę lampy odwracacza) jedynie pod warunkiem że napięcie siatkowe będzie mniej więcej równe napięciu na katodzie, lub nawet nieco większe. Albo więc jedna, albo druga trioda będzie pracowała z prądem siatki, bez względu na to jak nie dobierałbyś Rk. Właściwa rezystancja anodowa dla takiego układu z lampą ECC83 to 470k, a jeżeli chcemy użyć mniejszej - należy dołożyć filtr odsprzęgający dla pierwszego stopnia, z kondensatorem 0,47uF i rezystorem 360-390k (tenże filtr może także posłużyć dla wprowadzenia dodatkowej pętli USZ, jeżeli kondensator połączymy nie na masę lecz na uzwojenie głośnikowe). Nie należy obawiać się obcinania pasma od góry za sprawą nienaturalnie wysokiego Ra, bowiem inwerter świetnie separuje wysokoimpencyjny stopień napięciowy od znacznych pojemności wejściowych pentod mocy.Piotr pisze:Ra pierwszego stopnia dużo za duże, jeżeli dobrze widzę. Nie powinno tam być więcej, niż 100k
-
- 3125...6249 postów
Można jeszcze zamienić rezystor R5 na źródło prądowe, zwiększy się wzmocnienie stopnia.
Ratujmy stare tranzystory!
-
- 3125...6249 postów
Tiaaaa, a jeszcze większe wzmocnienie i niewykluczone że także mniej kłopotów zapewni hybryda na lampach EL84 oraz wzmacniaczach operacyjnych.AZ12 pisze:Można jeszcze zamienić rezystor R5 na źródło prądowe, zwiększy się wzmocnienie stopnia.

-
- 2500...3124 posty
To ja może streszczę: w odwracaczu fazy Ra i Rk muszą być równe; działanie stopni napięciowych sprawdzasz przy odłączonym sprzężeniu zwrotnym; dobierz punkty pracy lamp z głową, a nie losując rezystory.
-
- 25...49 postów
Wyrzuciłem potencjometr i dodałem ten kondensator 47nF między suwakiem potencjometru a rezystorem upływowym pierwszej triody, znalazłem pewien schemat jego wartości są takie same jakie napisał Tomek lecz moje napięcie Ub wynosi 263V a nie 200V rezystor R2 ma 1,5K, pomiary jak na razie robię na odłączonym sprzężeniu zwrotnym
Na schemacie napisałem na czerwono moje aktualne napięcia
I co z tego wnioskować ecc83 jest już zużyta czy jest to normalne zachowanie lekkie przester, napięcie wyjściowe nadal małe
jeśli 1 stopień oddaje już maksymalny nie zniekształcony sygnał to problem będzie dalej
Na schemacie napisałem na czerwono moje aktualne napięcia
I co z tego wnioskować ecc83 jest już zużyta czy jest to normalne zachowanie lekkie przester, napięcie wyjściowe nadal małe