Jakość moderacji
Moderator: gsmok
-
- moderator
Re: Jakość moderacji
A ja mam taką propozycję, chyba najprostszą i wydaje mi się, że skuteczną, a jednocześnie z widokami na zadowolenie obu stron, mianowicie:
1. Użytkownik widząc błąd naciska guzik "zgłoś post". Moderator taki post poprawia czerwoną czcionką. Ewentualnie moderator poprawia sam, bez zgłaszania.
2. Autor błędu, kiedy czerwień kłuje jego oczy zgłasza swój poprawiony post, co jest jasnym sygnałem, że przeczytał i chce błąd poprawić. Moderator wtedy post poprawia już na wersję bez czerwieni.
Taka procedura dla moderatorów nie będzie chyba bardzo czasochłonna, a przynajmniej sprawa by była jasna, a posty pozostawały czyste i miłe w czytaniu.
1. Użytkownik widząc błąd naciska guzik "zgłoś post". Moderator taki post poprawia czerwoną czcionką. Ewentualnie moderator poprawia sam, bez zgłaszania.
2. Autor błędu, kiedy czerwień kłuje jego oczy zgłasza swój poprawiony post, co jest jasnym sygnałem, że przeczytał i chce błąd poprawić. Moderator wtedy post poprawia już na wersję bez czerwieni.
Taka procedura dla moderatorów nie będzie chyba bardzo czasochłonna, a przynajmniej sprawa by była jasna, a posty pozostawały czyste i miłe w czytaniu.
-
- 1250...1874 posty
Moim zdaniem,to bardzo dobra propozycja.
krzem3
krzem3
-
- 625...1249 postów
Jeśli moderator wie kto zgłaszał post, można by to było rozszerzyć jeszcze o "autokorektę";-) Czyli "zauważyłem, że zrobiłem błąd, ale nie mam już możliwości poprawy, sam więc raportuję swój post". Moderator mógłby to od razu poprawiać na czarno;-)
-
- 1250...1874 posty
Piotr masz rację a i każdy się czegoś nauczy...Piotr pisze:A ja mam taką propozycję, chyba najprostszą i wydaje mi się, że skuteczną, a jednocześnie z widokami na zadowolenie obu stron, mianowicie:
Ja się uczę całe życie nie wiem jak Wy?
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
-
- moderator
Z tym nie ma najmniejszego problemu.MStaniszczak pisze:Jeśli moderator wie kto zgłaszał post, można by to było rozszerzyć jeszcze o "autokorektę";-) Czyli "zauważyłem, że zrobiłem błąd, ale nie mam już możliwości poprawy, sam więc raportuję swój post". Moderator mógłby to od razu poprawiać na czarno;-)
-
- 6250...9374 posty
Moim zdaniem to antyedukacyjne podejście. Uważam, że jeśli błąd zostanie zgłoszony przez innego użytkownika lub dostrzeżony przez moderatora, to powinien na zawsze pozostać poprawiony na czerwono. Jeśli natomiast użytkownik zgłosi błąd w swoim poście, którego nie może już edytować, to taki błąd należałoby poprawić na czarno.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 1250...1874 posty
W całości popieram kol. Thereminatora !
-
- moderator
Thereminator pisze:Moim zdaniem to antyedukacyjne podejście. Uważam, że jeśli błąd zostanie zgłoszony przez innego użytkownika lub dostrzeżony przez moderatora, to powinien na zawsze pozostać poprawiony na czerwono. Jeśli natomiast użytkownik zgłosi błąd w swoim poście, którego nie może już edytować, to taki błąd należałoby poprawić na czarno.
Jestem za.
-
- moderator
I naprawdę chcecie później czytać wątki tak wypoprawiane?
Postawienie na swoim i wytknięcie komuś błędu, nawet jeżeli już nauczył się poprawnej wersji, jest ważniejsze od estetyki i przystępności forum dla czytelników?
Dziwne...
Postawienie na swoim i wytknięcie komuś błędu, nawet jeżeli już nauczył się poprawnej wersji, jest ważniejsze od estetyki i przystępności forum dla czytelników?
Dziwne...
-
- 6250...9374 posty
Jak komuś będą przeszkadzać jego posty poprawione na czerwono, to przy pisaniu następnych dwa razy sprawdzi przed wysłaniem.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- moderator
Co nie zmieni faktu, że kiedy ja będę chciał przeczytać stary wątek, to będę musiał wciąż oglądać te czerwienie.
No ale nic na siłę, wycofuję się z tematu.
No ale nic na siłę, wycofuję się z tematu.
-
- 625...1249 postów
Nie wiem naprawdę czy ja czegoś nie ogarniam czy Wy. Jeśli są wśród Was słabo piszący, to proszę sobie włączyć edycję błędów w czasie pisania postu i komputer za Was sprawdzi pisownię. Rozumiem, gdyby członkami naszego Forum były dzieci z podstawówki ale dorośli, często wykształceni faceci mają z tym problem?! Mdło mi się robi jak czytam te dyskusje błędach. Powtarzam: jak sami nie potraficie ich uniknąć, to zaprzęgnijcie do tego komputer. Nie jestem nieomylny ale nie pamiętam, żebym przez ostatnich dziesięć lat na Triodzie zrobił jakiegoś okropnego orta.
Błędy ortograficzne to ekwiwalent słomy w butach. Dlaczego je tuszować? Nie można na dłuższą metę nie myć się i używać wyłącznie dezodorantu - to zdecydowanie zły kierunek. Niech czerwień gryzie w oczy i edukuje.
Błędy ortograficzne to ekwiwalent słomy w butach. Dlaczego je tuszować? Nie można na dłuższą metę nie myć się i używać wyłącznie dezodorantu - to zdecydowanie zły kierunek. Niech czerwień gryzie w oczy i edukuje.
-
- 1250...1874 posty
Kolego Waldemar D.
Radzę obejrzyj się za siebie,czy koledze słoma z butów nie wychodzi,a najlepiej spojrzyj do swojej metryki i nie obrażaj ludzi z prowincji.
Historia zna takich najazdowych inteligentów do miast z pomocą partii,szczególnie po wojnie,a teraz ich dzieci potrafią wiochę wytykać innym.
krzem3
Radzę obejrzyj się za siebie,czy koledze słoma z butów nie wychodzi,a najlepiej spojrzyj do swojej metryki i nie obrażaj ludzi z prowincji.
Historia zna takich najazdowych inteligentów do miast z pomocą partii,szczególnie po wojnie,a teraz ich dzieci potrafią wiochę wytykać innym.
krzem3
-
- 625...1249 postów
-
- 1250...1874 posty
Problem błędów ortograficznych z wolna blaknie w porównaniu do kolejnego, groźniejszego: braku umiejętności czytania ze zrozumieniem. Widać to wyraźnie na przykładzie trzech powyższych postów. Waldek o dębie, krzem3 o zębie...
Pofolgujmy błędom ortograficznym
. W następnej kolejności odpuśćmy problemowi czytania ze rozumieniem
. I to będzie koniec początku końca. Cywilizacji. Tej cywilizacji.

Pofolgujmy błędom ortograficznym