Saba S 341WL - mocowanie chassis.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Saba S 341WL - mocowanie chassis.

Post autor: staku »

Troszeczkę drgnęło :D . Jako, że ostatnio coś mi nie szło, wziąłem się za czynność która powinna być łatwa i przyjemna. Postanowiłem przywrócić aluminiowym listwom ich pierwotny wygląd. I się ździwiłem. Cóż to za dziwny rodzaj korozji na aluminium? Wygląda jakby listwę pogryzły korniki. Ciekawe, czy wynika to z warunków w jakim przechowywane było radio, czy ze składu materiału użytego do produkcji. No i co zrobić aby na przyszłość to nie wystąpiło. Sprawdzę czy listwy nie są czymś pokrywane i spróbuję to zetrzeć papierem ściernym do gładkiego metalu a potem ponownie wypolerować.
P1090382.JPG
Natomiast skrzynka na chwilę obecną wygląda tak:
P1090387.JPG
Pozostało najgorsze czego się obawiam. Politurowanie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
zagore1
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: zagore1 »

staku pisze:Troszeczkę drgnęło :D . Jako, że ostatnio coś mi nie szło, wziąłem się za czynność która powinna być łatwa i przyjemna. Postanowiłem przywrócić aluminiowym listwom ich pierwotny wygląd. I się ździwiłem. Cóż to za dziwny rodzaj korozji na aluminium? Wygląda jakby listwę pogryzły korniki. Ciekawe, czy wynika to z warunków w jakim przechowywane było radio, czy ze składu materiału użytego do produkcji. No i co zrobić aby na przyszłość to nie wystąpiło. Sprawdzę czy listwy nie są czymś pokrywane i spróbuję to zetrzeć papierem ściernym do gładkiego metalu a potem ponownie wypolerować.
P1090382.JPG
Natomiast skrzynka na chwilę obecną wygląda tak:
P1090387.JPG
Pozostało najgorsze czego się obawiam. Politurowanie.
Trening czyni mistrza :-) Masz tu dużo kątów prostych - ja je uzupełniam politurą pedzelkiem i doszlifowywuję papierem ściernym ( bo gałgankiem nie dojdzesz)
Wołyń 1943. Pamiętamy!
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Witam :D
Skrzynka została wreszcie przeszlifowana i przetarta olejem. Mam dylemat jakiej politury użyć, ale skłaniam się ku rubinowym odcieniom. Czy podczas politurowania można używać wyłącznie jednego koloru, czy można nakładać najpierw z kolorem a potem bieloną? Nigdy wcześniej niczego nie politurowałem i nie mam jeszcze rozeznania, jak kolor politury wpływa na fornir. Jakiej politury użylibyście do forniru w kolorze jaki posiada moja skrzynka?
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

No i Saba zmontowana :D . Nie jestem jakoś specjalnie zadowolony z efektów jakie osiągnąlem, ale to moja pierwsza skrzynka którą sam fornirowałem i pokrywałem politurą. Zagore1 miał rację, że trening czyni mistrza. Jego przepis na politurowanie jest świetny - dzięki. Następną już będę wiedział jak zrobić. Politura nie jest zrobiona na idealne lustro bo dałem ciała i zacząłem zacierać pory przed naniesieniem właściwej warstwy politury :oops: . Dzięki Koledze PiotrekJ, chassis otrzymało dolną pokrywę, gałki tymczasowo dane zastępcze do czasu aż odleję kopię brakującej. Tymczasowo brak tylnej ścianki. Chcę też podziękować Koledze romanradio za dużą pomoc w przywracaniu do życia tego radyjka. Jak się kiedyś odważę ruszyć zaklejone farbą rdzenie, to postaram się lepiej zestroić, gdyż pomimo czystego odbioru radio gra trochę za cicho i według mnie jest to wina rozjechanego p.cz. Niestety załączam kiepskie zdjęcia, ale korci mnie aby się pochwalić a mój aparat nie jest w stanie zrobić lepszych w ciemnym pomieszczeniu. Z czasem dodam lepsze fotki.