Problem z kanałem czystym
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: Problem z kanałem czystym
W zasadzie masz racje, o tym nie pomyślałem. Gdyby dać od siatki do masy rezystor i objaw by ustał to w takim przypadku faktycznie byłaby to wina potencjometru. Układ już jednak rozebrany więc można teraz jedynie teoretyzować.
-
- 25...49 postów
To w sumie kilka elementów tylko:) Potencjometr tez można przemierzyć miernikiem. Nie zauważyłem też, czy kolega zastosował jakąś dodatkową filtracje anodowego dla tych 2 dodatkowych stopni i skąd je zasilił, jeżeli nie to może być to też przyczyną ew. brumu. Ja dorzuciłem profilaktycznie filtr z rezystora + elektrolit 47u, żarzenie wyprostowanym bo wykorzystałem od razu napięcie do zasilania przekaźnika 5V.
- Razor89
- 500...624 posty
Z tą filtracją masz rację. Teraz dopiero popatrzałem na zdjęcia. Anodowe jest brane prosto z zasilacza anodowego. Jak będziesz składał ten kanał od nowa, daj filtr RC do napięcia anodowego.
- Hetman
- 125...249 postów
Potencjometr sprawdziłem, jest ok. W skrajnych położeniach 0 i 880k. Kanał czysty zasilałem anodowym z zasilacza atoma ( tam są 3 wyprowadzenia, ja podłączyłem pod pierwsze zaraz przy rezystorze 1k 5W, zresztą pod każde był podłączony), żarzenie pociągnąłem z preampu atoma z lampy pierwszego i drugiego stopnia. Zrobiłem jeszcze jeden eksperyment...mianowicie, zasiliłem kanał czysty anodowym bezpośrednio z miejsca gdzie łączy się ono z zasilaczem atoma, oczywiście przez filtr CRC (220uF+330R+220uF), wcześniej przez sam 47uF...buczał wtedy głośniej niż podpięty bezpośrednio pod wyjście z zasilacza.
- Razor89
- 500...624 posty
W moim wzmacniaczu kanał czysty jest zasilany z kondensatora który zasila 3 stopień kanału lead, po drodze jest filtr RC ( rezystor 5k6 oraz kondensator 47uF). Nie ma wcale brumu. Tak duże kondensatory nie są tam potrzebne 

Według mnie każda lampa powinna mieć swój własny filtr RC i być zasilana z łańcuszka CRCRCRC z którego zasilane są poszczególne stopnie.
- Hetman
- 125...249 postów
Fakt zasilałem czysty poprzez 47uF jednak bez rezystora i bezpośrednio z zasilacza. Teraz spróbuję pociągnąć anodowe bezpośrednio z kondensatora (właśnie...pierwszych dwóch stopni czy 3i4?). Żarzenie może być z lamp kanału lead czy zrobić oddzielny układ?Razor89 pisze:W moim wzmacniaczu kanał czysty jest zasilany z kondensatora który zasila 3 stopień kanału lead, po drodze jest filtr RC ( rezystor 5k6 oraz kondensator 47uF). Nie ma wcale brumu. Tak duże kondensatory nie są tam potrzebne
- Razor89
- 500...624 posty
Według mnie jest to obojętne. Możesz tak jak proponuje painlust z pierwszej lampy kanału przesterowanego. U mnie jest z drugiej i też działa. Lampy kanału przesterowanego i inwerter jak dobrze widzę są żarzone napięciem stałym. Dodatkowa lampa może wywołać za duży spadek napięcia żarzenia. Możesz spróbować żarzyć napięciem zmiennym, zawsze można to zmienić.
- Hetman
- 125...249 postów
Tak stałym. W kanale lead mam 6N2P, w pętli fx i kanale czystym ECC83
- Razor89
- 500...624 posty
Inwerter też stałym? Patrzę na schemat montażowy, który umieściłeś i tam inwerter jest żarzony napięciem zmiennym.
- Hetman
- 125...249 postów
Inwerter jest żarzony zmiennym. Zapomniałem wczoraj załadować to zdjęcie.
Lampa pętli wyszła mi trochę blisko TG, ale oba elementy są w ekranie.
Lampa pętli wyszła mi trochę blisko TG, ale oba elementy są w ekranie.
- Razor89
- 500...624 posty
Jak teraz są żarzone stałym dwie lampy, to lampę kanału czystego możesz spróbować żarzyć stałym. Dolutuj skrętkę od pierwszej lampy kanały przesterowanego do podstawki kanału clean. U mnie jak żarzę 3 lampy stałym napięcie jest w normie. Trochę się grzeje mostek prostowniczy, ale można przykręcić mały radiator. ECC83 pobiera 50mA mniej prądu niż 6N2P-EW, powinno być dobrze.
Ładnie to wygląda
Ładnie to wygląda

- Hetman
- 125...249 postów
Dzięki. W sumie to będę musiał zasilić dodatkowo z kanału lead dwie ECC83 (pętla fx także). TS ma spory zapas, specjalnie robiony pod 5 lamp 6N2PEW i 4 6P14P, żarzenie 5A, anodowe 350mA i 12V 300mA. Moc TS z tego co pamiętam ok 140W. Transformatory wykonał KaKa.
Faktycznie mostek się grzeje, dlatego przykręcę go do radiatora, dodatkowo w szasce jest zainstalowany wentylator, który wydmuchuje ciepłe powietrze wydzielane właśnie z mostka, rezystorów...
Faktycznie mostek się grzeje, dlatego przykręcę go do radiatora, dodatkowo w szasce jest zainstalowany wentylator, który wydmuchuje ciepłe powietrze wydzielane właśnie z mostka, rezystorów...
- Razor89
- 500...624 posty
Lampę pętli możesz śmiało żarzyć zmiennym. Ja tak robię i nie ma z tym problemów. Cztery lampy ze stałego pewnie da za duży spadek napięcia.
- Hetman
- 125...249 postów
O! Dzięki za cenne info. Połączyć ją z lampą inwertera, czy bezpośrednio pod odczep TS?Razor89 pisze:Lampę pętli możesz śmiało żarzyć zmiennym. Ja tak robię i nie ma z tym problemów. Cztery lampy ze stałego pewnie da za duży spadek napięcia.