Telefunken Florida -problemy.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Telefunken Florida -problemy.

Post autor: ed_net »

Witam !
Zakończyłem zabawę z Floridą i pokazuję na fotkach jak ona teraz wygląda. Z ciekawszych elementów jest oryginalna tkanina głośnikowa, ta na zdjęciu. Latem czyściłem ją proszkiem vaniszem do dywanów i była brudna w szczególności w miejscu głośnika . Efekt uboczny tego proszku był taki ,że aktualnie tkanina praktycznie odeszła od deski, więc uprałem ją w wodzie z proszkiem do prania. Naciągnąłem mokrą na deskę a jak wyschła przykleiłem klejem polimerowym. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania- tkanina jest jak nowa -co widać na zdjęciu.
Były też inne drobiazgi mechaniczne jak mocowanie skali i szklanego ekranu skali. Podświetlenie skali rzeczywiście jest wyrażne.
Chassis wygląda na niklowane na którym był nalot rdzy , po wyczyszczeniu wygląda zupełnie nieżle.
Co do odbioru to gra dobrze na wszystkich zakresach , aczkolwiek nie jest osiągnięty stan fabryczny , którego zresztą do końca nie znam -chodzi o eliminatory i obwody wejściowe. Pozostawiam to rozszyfrowanie dla jakiegoś młodszego wiekiem hobbysty ,mnie zabawa ze zbyt cienkim drutem już nie wychodzi. Jesli Ktoś z Kolegów kolekcjonuje Telefunkeny i byłby zainteresowany tym odbiornikiem to mogę rozmawiać o zamianie na jakieś radio okołowojenne w drewnianej skrzynce do remontu.
Pozdrawiam ed_net.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.