Mi się wydaję, że do EL34 SE idzie Ra 3k, a do 2xEL34 3,4k Ra. W ogóle to wydaję mi się że nie powinno się formułować zdania, do słów"wydaję mi się"?!djivo pisze:Nie wiem czy do PP to poprawne trafo wydaje mi się że o ile dobrze pamiętam 600 ohm jest do SE..
Diabełek
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: Diabełek
-
- 1250...1874 posty
Nie wiem czy poprawnie znalazłem ale piszą o 6600ohm tutaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic733376.html do EL34..
Wszystko zależy jeszcze od punktu pracy.
Wszystko zależy jeszcze od punktu pracy.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
Takie o to porównanie Balanced Audio o wzmacniaczu VK5
-
- 625...1249 postów
To, była ironia(nawiązana akurat do tej lampy), bo Ra, dla EL34 zależy od punktu pracy... dobrze napisałem, nie chce mi się czytać elektrody, być może oni też mają rację, chodziło mi o nie gdybanie, tylko jasne wyjaśnienie dlaczego tak, a nie inaczej. To tyle.
-
- 3125...6249 postów
"Nówki" czy "wyluty"? Jeśli nowe, jest szansa, że to chiński bubel.djivo pisze:Z tym, że te moje nie trzymały lamp wcale.
-
- 1250...1874 posty
Moje z Petrusa były na 100% radzieckie wiem jak wyglądają Chinole bo posiadam również.
Porównanie SE I PP - Jeśli jednoręki rzemieślnik mógłby być mistrzem, wyobraź sobie co mógłby dwuręki ?
-
- 3125...6249 postów
Znów się zagapiłem - napisałeś, że to fabryczny wzmacniacz, a ja błądziłem myślami wokół konstrukcji "zrób to sam".
O diabełkach, podstawkach, chłodzeniu: http://audio-db.info/AudioDB/BazaPrakti ... veThe6C33C
O diabełkach, podstawkach, chłodzeniu: http://audio-db.info/AudioDB/BazaPrakti ... veThe6C33C
-
- 1250...1874 posty
Zibi, ładny artykuł nie wiem tylko czy dobrze rozumiem że obniżenie napięcia żarzenia powoduje poprawę szczegółów dźwięku?
Oryginalny cytat pobrany ze strony powyżej podanej przez kolegę Zibi.
" I used 6c33c at about 250V Vp, -100 Vg and it was good.
Another important point for sound of tubes – the filament. I find out, that the sound at 6,0–6,1 V filament is preferable to the one at 6,3V. I simply add a series resitor for each socket. Brightness of the music is reduced – but transparency of the meanings and musical involvment increased. "
Nie wiem jednak czy to prawda, że połowa diabła gra lepiej niż cały diabeł i lepiej niż 6S41S?
23 punkt również jest bardzo ciekawy.
Zibi nie wiem jak Tobie podziękować.... Piękny opis...
Ale nie zmienia to faktu, że transformatory do 6S41S SE już posiadam i prędzej czy później powstanie.
Oryginalny cytat pobrany ze strony powyżej podanej przez kolegę Zibi.
" I used 6c33c at about 250V Vp, -100 Vg and it was good.
Another important point for sound of tubes – the filament. I find out, that the sound at 6,0–6,1 V filament is preferable to the one at 6,3V. I simply add a series resitor for each socket. Brightness of the music is reduced – but transparency of the meanings and musical involvment increased. "
Nie wiem jednak czy to prawda, że połowa diabła gra lepiej niż cały diabeł i lepiej niż 6S41S?
23 punkt również jest bardzo ciekawy.
Zibi nie wiem jak Tobie podziękować.... Piękny opis...
Ale nie zmienia to faktu, że transformatory do 6S41S SE już posiadam i prędzej czy później powstanie.
Ostatnio zmieniony czw, 29 listopada 2012, 22:17 przez djivo, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 3125...6249 postów
Mnie zainteresowały typy podstawek i propozycja ich wymuszonego ich chłodzenia. Na to, co się komu wydaje, że słyszy nie zwracam uwagi.
-
- 1250...1874 posty
U mnie we wzmacniaczu siedzą nad górną obudową około 1cm...
Nic nie jest schowane.
Na 100% jest również prawdą że Diabły nie dobrze znoszą natychmiastowo dużego wysterowania na nie rozgrzaną jeszcze lampę.
Myślę, że chodzi tutaj o to, że żaden materiał nie lubi nagłego spadku lub wzrostu temperatury.
A co Wy o tym myślicie ?
Nic nie jest schowane.
Na 100% jest również prawdą że Diabły nie dobrze znoszą natychmiastowo dużego wysterowania na nie rozgrzaną jeszcze lampę.
Myślę, że chodzi tutaj o to, że żaden materiał nie lubi nagłego spadku lub wzrostu temperatury.
A co Wy o tym myślicie ?
-
- 75...99 postów
i dalej nie nie mamy odpowiedzi, czy w tym układzie ma być Ra 600om czy 1,2k, a jest to chyba ważne.lukasz_t pisze:Mi się wydaję, że do EL34 SE idzie Ra 3k, a do 2xEL34 3,4k Ra. W ogóle to wydaję mi się że nie powinno się formułować zdania, do słów"wydaję mi się"?!djivo pisze:Nie wiem czy do PP to poprawne trafo wydaje mi się że o ile dobrze pamiętam 600 ohm jest do SE..
Piotr