Dokąd zmierzamy ?

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Dokąd zmierzamy ?

Post autor: fugasi »

O! Właśnie miałem o tym napisać - zielony listek! Lepszy niż smoczek, który nie niesie ze sobą automatycznego skojarzenia a i trochę zbyt frywolny ten smoczek jest jak na podejrzanych o trolling.
Ewentualnie zwyczajny napis w ramce jakiejś czy bez "New user" i już. Nawet lepiej żeby swoją czysto graficzną dobitną formą odróżniał nowych od starych userów z jakimiś zwykle fotografiami.
W załączniku transprarentny gif 150x133 px.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony czw, 16 lutego 2012, 21:44 przez fugasi, łącznie zmieniany 1 raz.
_
Awatar użytkownika
Michu
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Michu »

A może coś takiego :D ?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Gdy nadejdzie Fallout, pomyśl, gdzie się schowasz?
ed_net
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ed_net »

Witam !
Nareszcie coś drgnęło w tym przykrym niestety temacie. No ,ale nie zawsze musi być dobrze. Na szczęście nasze forum to nie szkółka podstawowa czy gimnazjum którą muszą ukończyć wszyscy, a tzw "uczniów" nie ma jak wyrzucić.
Co do znaczka podoba mi się zielony listek. Ten symbol nikomu nie uwłacza, zawsze miałem szacunek do kierowców ,którzy potrafili sobie nakleić znaczek na szybę, a równocześnie natychmiast wzmagało to moją czujność co do nieprzewidywalności manewrów niby równoprawnego użytkownika drogi.
Pozdrawiam ed_net
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

Aha, gsmok, gdybyś uznał że się nadam to podobnie jak KaKa mogę pomóc przypilnować forum. Też sporo siedzę przy kompie.
_
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Kiedy Wy spicie (a ja nie :P) ;) tez moge poprzegladac posty, jesli uznacie, iz sie do tego nadaje. Oczywiscie uzaleznione jest to od tego, jak szybko nalezy 'wypuszczac' posty 'stazystow' -- jesli w ciagu godziny to niestety chyba wiele nie pomoge, bo kiedy wiekszosc z nich jest pisana -- ja spie :D
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
geguś

Post autor: geguś »

gsmok pisze: Pamiętajcie, że Forum TRIODA nie jest przedsięwzięciem komercyjnym. Nie znam się na przepisach dotyczących danych osobowych ani nie mam podstaw prawnych aby pobierać jakieś opłaty.
USTAWA z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych:
Art. 6.
1. W rozumieniu ustawy za dane osobowe uważa się wszelkie informacje dotyczące
zidentyfikowanej lub możliwej do zidentyfikowania osoby fizycznej.
2. Osobą możliwą do zidentyfikowania jest osoba, której tożsamość można określić
bezpośrednio lub pośrednio, w szczególności przez powołanie się na numer
identyfikacyjny albo jeden lub kilka specyficznych czynników określających jej
cechy fizyczne, fizjologiczne, umysłowe, ekonomiczne, kulturowe lub społeczne.
3. Informacji nie uważa się za umożliwiającą określenie tożsamości osoby, jeżeli
wymagałoby to nadmiernych kosztów, czasu lub działań.
USTAWA z dnia 6 września 2001 r. o dostępie do informacji publicznej
Art. 5
...

2. Prawo do informacji publicznej podlega ograniczeniu ze względu na prywatność
osoby fizycznej lub tajemnicę przedsiębiorcy. Ograniczenie to nie dotyczy informacji
o osobach pełniących funkcje publiczne, mających związek z pełnieniem
tych funkcji, w tym o warunkach powierzenia i wykonywania funkcji,
oraz przypadku, gdy osoba fizyczna lub przedsiębiorca rezygnują z przysługującego
im prawa
.
Klauzula o zgodzie na przetwarzanie danych osobowych i załatwione.

Proponuję objąć wszystkich, nie tylko "nowych" lub "młodych". Tych "starych" jak ja też. Obiecuję, że nie będę mógł się zalogować, bo niczego takiego nie wyślę i nie podpiszę.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Aby nie pisać tego samego w dwóch miejscach na Forum poruszających podobny temat pozwoliłem sobie odpowiedzieć w tym wątku:
viewtopic.php?f=10&t=21962&p=234224#p234224
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
kevin
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: kevin »

Witam,
Chciałbym w kwestii formalnej złożyć wniosek o uruchomienie znanego wynalazku tj. przycisku "Pomógł". Uczestniczę w forum żeglarskim, tam taka funkcja istnieje i służy do premiowania tych osób, które komuś pomogły np. w rozwiązaniu problemu. Widoczna liczba uzyskanych punktów "pomógł" pokazuje osoby życzliwe, dysponujące prawdziwą wiedzą i ma o wiele większą rangę niż 321756431 nabitych postów. Za tym że to działa świadczy zwykła psychologia: 5 razy się zastanowię niż wcisnę osobie podejrzanej "pomógł", nawet jeśli się zasłużyła i nawróciła. Kolorem wyróżniony jest też post, który się pomógł. Wieloletnie doświadczenie pokazało, że wbrew pozorom ludzie nie są aż tak skorzy do rozdawania przy każdej byle okazji punktów. Naprawdę trzeba sobie na punkt zasłużyć, a przy okazji, bez specjalnego awatara pokazują "nowych".
Nie wymyślono lepszego sposobu na trolli niż ignorowanie i zagłodzenie...
Marek SP1CBP
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

kevin pisze:doczna liczba uzyskanych punktów "pomógł" pokazuje osoby życzliwe, dysponujące prawdziwą wiedzą i ma o wiele większą rangę niż 321756431 nabitych postów.
I tu się zgadzam całkowicie.
kevin pisze: 5 razy się zastanowię niż wcisnę osobie podejrzanej "pomógł", nawet jeśli się zasłużyła i nawróciła.
A za co osobie podejrzanej miałbym klikać "pomógł"? Natomiast jeżeli faktycznie pomógł to czemu nie?
Awatar użytkownika
kciuq
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: kciuq »

Osoby wszczynające "dym" powinny być pod kwarantanną.
Sposób z akceptowaniem postów nakłada tylko dodatkową robote "normalnym" uczestnikom forum.
Przycisk "Pomógł" mógłby być dobrym rozwiązaniem, ale jeszcze lepszym zablokowanie wypisywania bzdur(możliwość tylko przeglądania).
"...chcesz się czegoś nauczyć - czytaj. Nie chcesz - giń, przepadnij..." - Amen.
Przygoda ...TAK!!!...przygody chcę!!
Kontakt GG: 1046344
tom_299
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: tom_299 »

Witam
A ja mam inny pomysł.Aby skutecznie zniechęcić do rejestracji niepożądane osoby proponuję w procesie rejestracji poddać kandydata testowi w którym miałby odpowiedzieć na kilka pytań z interesującej nas dziedziny (technika lampowa, regulamin forum itp).Mogły by być to pytania np. podać katalogowy prąd anodowy lampy EF22, oblizyć prąd płynący w obwodzie (tu rysunek), jaki prąd płynie w gniazku sieciowym(nie mylić z napięciem) Podobne rozwiązanie widziałem gdzieś w sieci, kiedy chciałem ściągnąć schemat radia z forum rosyjskiego , to musiałem się tam zarejestrować i odpowiedzieć na pytania z dziedziny elektroniki i to jeszcze po rosyjsku!(nieźle się przy tym bawiłem).Myślę że osoby które rejestrują się i zakładają tematy w stylu "Ile warte jest to radio" (bo chcę sprzedać na alledrogo) nie miały by już tak łatwo.Propozycje pytań mogli by przedstawiać sami forumowicze.
Rapid130
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Rapid130 »

tom_299 pisze:Witam
A ja mam inny pomysł.Aby skutecznie zniechęcić do rejestracji niepożądane osoby proponuję w procesie rejestracji poddać kandydata testowi w którym miałby odpowiedzieć na kilka pytań z interesującej nas dziedziny (technika lampowa, regulamin forum itp).Mogły by być to pytania np. podać katalogowy prąd anodowy lampy EF22, oblizyć prąd płynący w obwodzie (tu rysunek), jaki prąd płynie w gniazku sieciowym(nie mylić z napięciem) Podobne rozwiązanie widziałem gdzieś w sieci, kiedy chciałem ściągnąć schemat radia z forum rosyjskiego , to musiałem się tam zarejestrować i odpowiedzieć na pytania z dziedziny elektroniki i to jeszcze po rosyjsku!(nieźle się przy tym bawiłem).Myślę że osoby które rejestrują się i zakładają tematy w stylu "Ile warte jest to radio" (bo chcę sprzedać na alledrogo) nie miały by już tak łatwo.Propozycje pytań mogli by przedstawiać sami forumowicze.
Moim zdaniem nie jest to szczęśliwy pomysł. Nie można dyskryminować nowych użytkowników ze względu na ich brak wiedzy, bo w końcu forum służy m.in. do jej zdobywania.
Nie widzę niczego złego w pytaniu o podstawowe rzeczy w kąciku dla początkujących. Często też osoby robiące dym mają podstawową wiedzę tak więc nic to nie da.
Nie wierzę, że pomogą też wskaźniki typu "pomógł". Najlepszą moim zdaniem metodą jest ignorowanie trolla. Niestety ta metoda może się sprawdzić tylko na małym forum, gdzie ludzie się znają osobiście i/lub są w stanie powstrzymać się przed odpowiadaniem. Na triodzie będzie to nieskuteczne. Za dużo ludzi i zawsze znajdzie się jakiś człowiek który nakarmi stwora :)
Jak widać dotychczas nie opracowano skutecznej metody walki ze "spamem". Trzeba się uzbroić w cierpliwość i nie wchodzić w kontrowersyjne wątki oraz trzymać nerwy na wodzy.
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Rapid130 pisze:Najlepszą moim zdaniem metodą jest ignorowanie trolla. Niestety ta metoda może się sprawdzić tylko na małym forum
Samo ignorowanie trolla nie pomoże. Co z tego, że nikt nie odpisze, skoro bzdety napisane przez trolla będą w najlepsze wisieć na wierzchu, ku jego radości, motywując go do pisania kolejnych? Ignorowanie trolla musi być połączone ze skuteczną moderacją, polegającą na w miarę szybkiej reakcji, złomowaniu takich wpisów i wyciąganiu odpowiednich konsekwencji. Tego właśnie tutaj nie ma, dlatego prędzej czy później pojawia się reakcja któregoś z użytkowników na te bzdety.
I to właśnie było przyczyną odejścia Alka. Wyzwiska m.in. od bezdomnych, zbieraczy materiałów budowlanych itp. wisiały sobie w najlepsze, a jedyną reakcją administracji było dopisanie bzdetu w rodzaju "wszyscy po trochu mają rację" z adnotacją, że wpisy zostają "ku przestrodze" (nie wiem czyjej, nie wiem po co) i może "dyskusja się jeszcze wyklaruje".
Do tego już po odejściu Alka rozwalono dział z technologią lamp, po jaką cholerę? Były tam skany, linki do materiałów i inne cenne, trudne do zdobycia informacje. Teraz to wszystko jest wymieszane z tematami z działu "Lampy elektronowe".

Dokąd zmierzamy? Mam wrażenie że to wszystko zmierza w kierunku forum resocjalizacyjnego i reedukacyjnego dla wszelkich trolli, zwłaszcza audiofilskich. Audiofilski troll, który zarejestrował się tu pod drugim nickiem dostaje smoczek, zamiast jak słusznie stwierdził Jasiu, kopa w dupę. Ale cóż, ten sam troll w poprzednich wcieleniach miał gorliwych obrońców nawet wśród moderatorów, zwłaszcza jednego pseudomoderatora, który za wszelką cenę chce pokazać swój "talent" pedagogiczny i prowadzić szkółkę dla audiofilskich troli, mimo że sam wymaga leczenia.
Ostatnio zmieniony pt, 17 lutego 2012, 14:44 przez OTLamp, łącznie zmieniany 4 razy.
Krzysiek16
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Krzysiek16 »

A moim zdaniem można dyskryminować. Jeżeli ktoś chce coś zrobić, to sam poszuka wiedzy, która jest wszędzie dostępna. Samm zbudowałem trochę sprzętu lampowego i nie zadałem podczas budowy ani jednego pytania. Ani na tym forum, ani na Elektrodzie. Nikt mi nie pomagał i nikomu nie zawracałem głowy, żeby mnie prowadził za rączkę. Widać, że się da, tylko trzeba przejawiać minimum chęci, inicjatywy i rozumu. Przy okazji, gdyby pytania na wejście były w miarę proste i dotyczyły niezbędnych podstaw zmusiłyby przyszłych (niedoszłych? :twisted: ) użytkowników do nauczenia się czegoś zanim wsadzą paluchy tam, gdzie nie powinni. A przy okazji mamy możliwość nauczyć młodych gniewnych trochę pokory.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Rapid130 pisze:
tom_299 pisze:Witam
Moim zdaniem nie jest to szczęśliwy pomysł. Nie można dyskryminować nowych użytkowników ze względu na ich brak wiedzy, bo w końcu forum służy m.in. do jej zdobywania.
Taki test na wejście nie zniechęci kogoś komu brakuje wiedzy, ale chciałby się czegoś dowiedzieć, a zmobilizuje go do poszukania odpowiedzi. Natomiast zniechęci wszelkiej maści leni z alergią na wyszukiwarkę, szukających jelenia, który za nich wszystko zrobi, dzieci neostrady i zwykłe trole.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.