Pomoc przy klawesynie

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

stepa
375...499 postów
375...499 postów

Re: Pomoc przy klawesynie

Post autor: stepa »

Klawesyn naprawiony.Dokładnie obejrzałem wszystkie ścieżki i luty na PCB - nic niepokojącego nie zauważyłem więc czas zająć się filtrami.Filtry da się pomierzyć bez wyjmowania ich z płytki drukowanej a przyczyna była w 3-10A2 - cewka L26 nie miała przejścia a przy tym brak było jednak Ua na anodzie EBF89 ,połączenie jej styków mostkiem nic nie dało (w sensie odbioru) ale Ua na nóżce 6 się pojawiło.Do naprawy musiałem usunąć filtr z PCB,po otwarciu urwany był cieniutki drucik przy nóżce C,po przylutowaniu urwał się przy nóżce F - naprawione,na każdym etapie składania filtra sprawdzałem wszystkie przejścia bo okrutnie delikatna to rzecz-ostatecznie się udało,radio zagrało na wszystkich zakresach z kilkunastoma metrami płaskiego kabla antenowego 300Ω,nawet przestrojona głowica UKF odbierała silne stacje, teraz czas zmontować Yagę i ustawić ją na dachu.Styki w podstawkach też nie najlepsze,w ogóle te podstawki to znana prowizorka-docelowo wymienię je na lepsze a teraz rozgiąłem odrobinę nóżki lamp - pomogło.No i nie zdążyłem użyć Kontakta PR bo radio zagrało bez tego a przełączniki działają prawidłowo.Dziękuję kolegom za naprowadzenie na trop,przy okazji pozdrawiam.
µΩΠø§•°³²½¼¾√∞≈
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Pomoc przy klawesynie

Post autor: bratyslaw »

Witam,

Wtrącę się z pytaniem odnośnie przydźwięku sieciowego - czy w waszych Klawesynach również jest słyszalny brum pochodzący ewidentnie od trafa sieciowego? W moim przypadku sprzężenie pomiędzy trafem sieciowym i głośnikowym jest na tyle duże, że przydźwięk jest dość głośny. Na chwilę obecną wyciszyłem go prawie całkowicie przesuwając transformator głośnikowy bliżej przodu radia.

Pozdrawiam!