Zabytkowe lampki choinkowe

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Zabytkowe lampki choinkowe

Post autor: Thereminator »

Te chińskie żaróweczki miały wbudowaną specjalną zworkę, która bypassowała przepalony żarnik.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

Koledzy,co zrobić z takim kłębem żaróweczek chińskich
z kabelkami,jak się przypadkiem przypałęta?
Bo może mi się przypałęta.
To są te chude,pewnie te zwierające.
Czy ktokolwiek wie,jakie one mają jednostkowe,
choćby przybliżone - parametry?
Bo jakieś tam powinny mieć.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Mam pełno starych kompletów choinkowych, także te długie świeczki- były dwa wykonania, żarówki na 24V i 16V(nie pamiętam).
Kupowałem to za śmieszne pieniądze na targowiskach, tamże też trafiały się bardzo często nowe żaróweczki.
Żaróweczki takie są produkowane do dziś i dostępne powszechnie w Niemczech, OSRAM produkuje też całe takie komplety.
Jam mam OSRAM, PHILIPS I NRD-owskie, wisiało to latami na naszej choince, było ściemnione diodą 1N4007 więc rzadko żarówki padały.
Niestety mój ojciec pochodzi z biednej rodziny i uważa, że takie coś to wstyd, że jakby Żukiem czy Nysą jeździć.....i od 2 lat są na choince LED-y :evil: :evil: :evil: .
Sam miałem to na swojej sztucznej choince w pokoju, niestety człowiek tam w Święta mało siedzi a energia elektryczna poszła mocno w górę i w tym roku tego nie znosiłem, mam taśmę LED RGB, sterowaną sterownikiem z kitu AVT, który z nudów zlutowałem( byle co robię, byle lutować).
Mam też komplet zewnętrzny z żarówkami w oryginalnym pudełku, ma on około 50 lat ale oprawki dość szczelne i ciężkie są, żre to też z 70-80W i zalega na strychu, jeszcze tam coś na strychu mam(będę na wiosnę stamtąd wywalał, bo budynek będzie rozbierany to ponaprawiam i założę ku uciesze
mojej Mamy).
Mam dekorację z LED-owych "chińczyków" na zewnątrz domu ale w instalacji jest różnicówka....mała wilgoć i światło gasło, mam transformator
stm-100-230-230v-jednofazowy-transformator-breve.jpg
Niestety ten jest niedociążony i podnosi napięcie do 260V, tak więc po pierwotnej stronie włączyłem toroida 230/18V w połączeniu w przeciwfazie, teraz mam normalne napięcie a RCD nie wywala.
Z chińskimi lampkami z żarówkami mam paskudne wspomnienia, pamiętam jak ten syf się pojawił na polskim rynku po upadku PRL-u i wielu dzisiejszych ludzi około 40-stki to wtedy cieszyło.
Pamiętam, że były w plastikowych koszyczkach....niejedno mieszkanie czy dom od tego spłonęły.
Pamiętam późniejsze chińskie, tym razem z grubymi przewodami....niejeden wieczór spędziłem z multimetrem w ręce, szukając spalonej żaróweczki, wiem jak boli 230V :evil: :evil: :evil:
Mieliśmy polski komplet z malutkimi, identycznymi jak chińskie żaróweczkami., były w plastikowych koszyczkach....to było jak miałem 4-5 lat, czasy PRL-u.
Potem były u nas sowieckie lampki, przywożone przez "braci ze Wschodu"......ileż bym dał, żeby ci Rosjanie znowu tu przyjeżdżali, żeby bazary były.
Były też lampki radzieckie na miniaturowych neonówkach z generatorem releksacyjnym.....widziałem i mam chrapkę na ten wynalazek, ogólnie lubię światło neonówek, na biurku mam zegarek na NIXIE IN-12.
Niestety oszołomy "eko" w stylu Grety Thunberg nakazują nam zakichane LED-y, niedługo zwykłej jarzeniówki T8 18W nad biurko w warsztacie nie będę mógł kupić....LED musi kosztować, żeby łeb od nich nie bolał jak po piwie V.I.P. z Biedronki.
Mam monitory w liczbie 3 sztuk, są to jednakowe, biznesowe AOC 24" Full HD i tam można dobrać ustawienia do każdego zastosowania.....oczywiście ma to podświetlenie LED, jak widać dla biznesu można nie spier..... , prosty lud chce hasła "niskie ceny" i potem od tego syfu dzieci wzrok tracą :evil:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Zgadzam się z końcową konkluzją Kolegi Szrotmajstra,
Ale wracam z uporem maniaka do mego pytania:
jakie to paskudztwo małe a podługowate ma z grubsza parametry?
Czy jest możliwe to jakoś uśrednić?
Np.te szwedzkowate of Adwentowych mają po 34V.
Inne o podobnych bańkach polskie miewają po 14V/3W.
Pozdrawiam.
Jacek"b/t"
Awatar użytkownika
fanis
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: fanis »

ballasttube pisze: śr, 29 grudnia 2021, 01:47 jakie to paskudztwo małe a podługowate ma z grubsza parametry?
Czy jest możliwe to jakoś uśrednić?
Można podejść do tematu doświadczalnie, np
- wziąć podobnej wielkości i o zbliżonym napięciu żarówkę np. telefoniczną
- jak wiemy rezystancja żarówki zależy od temperatury włókna
- zmierzyć na znanej żarówce rezystancję zimnej żaróweczki, a następnie z parametrów lub pomiaru rezystancji U/I określić jej rezytancję w stanie znamionowym
- wiemy wtedy ilu krotnie rośnie rezystancja żarówki (np. wyjdzie nam że 10-krotnie)
- mierzymy rezystancję zimnej żaróweczki tym razem tej nieznanej
- zasilamy nieznaną żaróweczkę zasilaczem regulowanym obserwując napięcie i prąd i wyliczając rezystancję aż do momentu uzyskania tej samej krotności (tak samo rezystancja ciepłej jest 10-krotnie większa od rezystancja zimnej)

A tak w skrócie chodzi o rozgrzanie włókna nieznanej żarówki do temperatury tej samej co znana właśnie poprzez porównanie proporcji rezystancji, która jest zależna od temperatury.
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Dziękuję, Kolego Fanis,za obszerną odpowiedź na moje pytanie.
Czytałem też wczoraj materiał aplikacyjny o porównywaniu
fotometrycznym świecących włókien.
Pozdrawiam Wszystkich Kolegów.
Jacek "b/t"