Technologia FAQ

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Technologia FAQ

Post autor: gsmok »

Mam już MediaWiki 1.6.5 lokalnie na swoim komputerze. Niestety nie mając pełnej instalacji nie wiem jak wygląda jej "spolszczenie". W internecie znalazłem nieco danych o "spolszczaniu" w wersji 1.6.4. Myślę, że w razie czego administrator naszej wersji i ekipa poradzą z tym sobie.

Mnie osobiście z podanych przykładów podoba się po prostu "pomoc", ale prosiłbym o konkretną nazwę.
Oczywiście nazwę będzie można zmienić w razie potrzeby. Chciałbym jednak zminimalizować ewentualne problemy - znam takie "instalacje" oprogramowania php, dla których po zmianie katalogu trzeba ręcznie poprawiać w wielu miejscach pliki konfiguracyjne. Nawet jednak, gdy zmiana odbywa się niejako "automatycznie" to tracą na tym Ci wszyscy, którzy zapisali sobie adres a tutaj nagle link przestanie działać :(
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Wojtek »

Myslę, że powinna być jedna osoba, która zajmie się organizacją tego FAQ, w tym sensie że narzuci pewien styl, porządek, organizację tegoż, (Jasiu?)
Ja tak jak wczesniej deklarowałem mogę zająć się "działką dotyczącą bezpieczeństwa, norm itp".

----------------
edit: nie zauważyłem że w międzyczasie powstał temat "Zasady i forma FAQ" wię tam powinienem to co powyżej napisać.
Wojtek
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Temat polonizacja z orginalnego FAQ.
Mam pytanie: będą krótkie nazwy :?:
Co do przewodniczącego -> uważam że Jasiu będzie idealny na bycie przewodnikiem tej akcji.

Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Mam już wszystko załadowane na docelowym serwerze. Pozostaje przed uaktywnieniem określi nazwę katalogu. W sąsiednim wątku pada nazwa TriodaPiO - czy tak mam nazwać katalog?
Pozdrawiam
Jasiu

Post autor: Jasiu »

gsmok pisze:Mam już wszystko załadowane na docelowym serwerze. Pozostaje przed uaktywnieniem określi nazwę katalogu. W sąsiednim wątku pada nazwa TriodaPiO - czy tak mam nazwać katalog?
PytiO
TriodaPytiO
Triodka
DuoTrioda
TriodoweTrzyPoTrzy
TriodaInfo
InfoTrioda

Ojej, chyba nie ułatwiam Ci decyzji ;-) ...
J.
Jasiu

Sprawy organizacyjne.

- Administrator od software potrzebuje dostępu do oprogramowania - tu jest gsmok i nie może być inaczej.
- Administratorzy od danych - ciecie - tych potrzeba kilku. Wszyscy, którzy będą tworzyli strony "frontowe", menu, szablony nagłówków, stopek i tym podobne rzeczy, które powinny być raczej zabezpieczone przed zwyczajną edycją. Oczywiście mogę być jednym z nich.
- Edytorzy - wszyscy, którzy mają prawa edycji. Oczywiście nie robił bym Wiki, w którym może pisać każdy "z ulicy" - nie jest to naszym celem.

Może przenieść się pod z tą dyskusją do sąsiedniego wątku "zasady ?"

Jasiu
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

A więc skoro nie było konkretnych "nacisków" zainstalowałem system w katalogu triodka.
Tutaj jest link:
http://www.trioda.com/triodka/index.php

Strona jest oczywiście całkowicie "surowa". Zabezpieczyłem wstępnie możliwości jej edycji przez osoby niezarejestrowane. Nie wiem dlaczego domyślnie takiego zabezpieczenia nie ma.
Pozostaje mi teraz przekazać "klucze" dla administratora, który podejmie odpowiednie czynności organizacyjne i merytoryczne.
Domyślam się, że będzie to Jasiu.
Pozdrawiam
Jasiu

gsmok pisze: Domyślam się, że będzie to Jasiu.
No to dorobiliśmy się triodowej Wiki :-)
Założyłem konto, nadaj mi uprawnienie, które uznasz za stosowne. Nie wiem, czy do zmiany defaultowego copyright (na razie jest Public Domain) nie trzeba będzie zmienić czegoś w oprogramowaniu, zobaczymy.

Pozdrawiam,
Jasiu
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Też mam już konto. jestem gotowy do działania :)
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Konto założone.
Wojtek
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

I ja się zarejestrowałem. Pytanie: chciałbym stworzyć hasło "Jaki wzmacniacz zbudować na początek". Jak i gdzie to umieścić? Na stronie głównej widnieje dział "Konstrukcja urządzeń lampowych DIY", jednak poszczególne linki są nieaktywne, oprócz "Domowe wytwarzanie płytek drukowanych". Jak wejść do "Wzmacniacze audio" i utworzyć wpis?
_
Jasiu

fugasi pisze:I ja się zarejestrowałem. Pytanie: chciałbym stworzyć hasło "Jaki wzmacniacz zbudować na początek". Jak i gdzie to umieścić? Na stronie głównej widnieje dział "Konstrukcja urządzeń lampowych DIY", jednak poszczególne linki są nieaktywne, oprócz "Domowe wytwarzanie płytek drukowanych". Jak wejść do "Wzmacniacze audio" i utworzyć wpis?
* Nie masz bliższej koncepcji jak to wbudować w strukturę drzewiastą, to po prostu zrób stronę wpisując odpowiedni URL w przeglądarce:
http://www.trioda.com/triodka/index.php ... a_początek
Pozwoli Ci utworzyć stronę, do drzewka dołoży się później.
* Jeżeli masz koncepcję jak ma wyglądać drzewko, to trzeba sukcesywnie dokładać strony i linki do nich. Zawartość poszczególnych spisów treści jest w osobnych szablonach - nie chciałem by źródło strony głównej było zbyt długie (i tak będzie skomplikowane). Na tym źródle widać nazwy szablonów.

Pozdrawiam,
Jasiu

Edit: dołożyłem kawałek drzewka. J.
Awatar użytkownika
Wojtek
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie bardzo rozumiem mechanizm tego powstałego FAQ - czy kazdy kto sie zarejestruje moze tam tworzyć wpisy? Jeśli tak, to zrobi się tam bajzej. Obawiam się, że to powstanie twór żyjący własnym życiem, a o to chyba nie chodziło.
Wojtek
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

OK. Widzę że już utworzyłeś odpowiedni temat. Właśnie takie usytuowanie w strukturze przewidywała moja koncepcja. :) Dzięki!
_
Jasiu

Wojtek pisze:Nie bardzo rozumiem mechanizm tego powstałego FAQ - czy kazdy kto sie zarejestruje moze tam tworzyć wpisy?
Nie. Ci, którym pozwoli biurokrata lub administrator. Tobie pozwolił.
Pozdrawiam, Jasiu