opodatkowanie Allegro nadchodzi...

Jeśli informacja nie pasuje do żadnego działu, a musisz się nią podzielić - zrób to tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Marcus
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: Marcus »

Wszystko poza wojskiem i policją powinno być prywatne.
Niedowiarkom polecam literaturę Miltona Frydmana noblisty i w sumie ojca bumu amerykańskiej gospodarki.
Znamienite jest, że żaden mieszkaniec USA nie chciał by zamienić się z mieszkańcem Polski, mimo, że tam niema defakto darmowej służby zdrowia ani innych chorych i chorobotwórczych dotacji, dopłat, etc.
Dlaczego?
dlatego, że nik nie wyda Twoich pieniędzy lepiej od Ciebie samego.
Wiec dlaczego płacić ok. 70% podatki (tak 70%, to nie pomyłka, policz jaka część wynagrodzenia brutto trafia do producenta towaru czy usług po pomniejszeniu o wszystki podatki, vat'y, etc..) w socjalistycznyo-pseudodemokratycznym kraju jak Polska tylko po to by póżniej kombinowac jak "wyssać" częsć tej kasy spowrotem w postaci wspomnienych darmowych świadczeń?
Takie systemy działają jako tako w krajach o wysokiej kulturze i zdyscyplinowaniu, jak np. w Niemczech ale i tam zaczynają się odbijać czkawką. Warunkiem działania państwa socjalnego jest 100% uczciwość urzędników (czyt. darmozjadów) a w RP każdy wie jak to wygląda...
Nie wspomnę o prześladowaniach w postaci zezwoleń, pozwoleń, koncesji, etc... W podręcznikach historii można poczytać o Niemieckim kulturkampfie na początku XIX wieku na Śląsku a jak się zastanowić to ówczesne ograniczenia były mniejsze niż dzisiaj...
Drzymała dzisiaj nie mógł by mieć nawet swojego wozu bo nie spełniał by odpowiednich norm i nie przeszedł przeglądu technicznego !!!!!!
pozdrawiam
Marcus
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

Echhhhh. Ja ciagle wierze, ze tu kiedys bedzie normalnie :roll: :roll:
IdeL
kk84

Post autor: kk84 »

Witam.

:arrow: IdeL, wiara czyni cuda ....
Awatar użytkownika
IdeL
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: IdeL »

kk84 pisze:
IdeL, wiara czyni cuda ....
:D :D :D :D
JAK NIE TO TRZA EMIGROWAĆ :cry: :cry:
MENTALNIE ODPOWIADA MI SZWECJA I NORWEGIA "INO" ZIMNO TAM ZIMĄ JAK CHOLERA .....

POZDROOFKI
IdeL
Brencik

Post autor: Brencik »

Co Wy na to?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

Przeleciałem ten materiał.Pasjonujaca lektura :roll: .No cóż , babcie klozetowe zdaje się mają już kasy fiskalne, a jak nie, to będa mieć.Dlaczego nie opodatkowć sprzedaży na aukcji elektronicznej. :?:
Najważniejsza rzeczą jaka wychwyciłem to, że do 1000 zł rocznie można sprzedawać bez opodatkowania jeżeli jest to przedmiot stanowiacy własność prywatną i jeżeli ta własność prywatna była zakupiona nie mniej niż 6 m-cy przed sprzedażą.Urzednik skarbowy i tak zrobi po swojemu. :cry:
Pozdrawiam
Lech S.
Alek

Post autor: Alek »

A ja widzę jedną jeszcze rzecz:
Jeśli bym np zechciał uczciwie sprzedać rurkę wypełnioną gazem za 8 zł to podpada to pod produkcję. A zatem musiałbym otwierać działalność gospodarczą. Musiałbym chyba sprzedać minimum 400-500 takich rurek miesięcznie aby rzecz była na granicy opłacalności-tzn bym miał jeszcze na chleb. W przeciwnym razie dopłacałbym z własnej kieszeni różnicę między zyskiem a opłatami typu ZUS.
Innymi słowy: nie mogę chyba sprzedać choćby 1 takiej rurki, bo dorzuciłbym lekką ręką przynajmniej 700-8=692 zł. Z opracowania nie wynika bowiem żadna minimalna produkcja, która byłaby zwolniona z obciążeń.
Idąc dalej tym tropem, musiałbym założyć oddzielny licznik gazu dla palnika gazowego. Gdybym tego nie uczynił to za gaz, który służy mi do grzania wody kąpielowej czy gotowania musiałbym zapłacić jak fabryka- jak np zakłady azotowe. To samo oczywiście z energią elektryczną, wodą...

Tymczasem z mojego punktu widzenia chcę zrobić tylko koło 10 rurek w skali miesiąca i to po to tylko aby zwróciło mi się za szkło do dalszych eksperymentów :evil:
Boguś
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Boguś »

Alek nie doczytałes do konca :wink: mozesz załozyc firme opłacac zus tylko po 100zł przez dwa lata, potem zlikwidowac firme i otworzyc ją na żone potem po nastepnych dwóch latach na brata potem znów na siebie itd.... wtedy bedzie 100zł -8 za rurke jak widzisz zrobili furtke :D
Alek

Post autor: Alek »

Nie mam żony :( . Brata i siostrę (przyrodnie) mam, więc mam na 6 lat działalności:)
k24
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: k24 »

Może się ze mną nie zgodzicie,ale wydaje mi się że Allegro ujawniając fiskusowi dane Allegrowiczów podetnie gałąź na której siedzi.
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Alek pisze:Nie mam żony :(
Czy ja wiem czy :( Ja akurat mam :( :?

Poza tym, za 6 lat... Bóg raczy wiedzieć (o ile wie) co wydziwią nasi rajcy. Obecnie, przy otwieraniu nowej firmy ma się spore szanse na dopłaty UE o ile będzie się w stanie wykazać "sensowność" (jakoś tak mi tłumaczyli) produkcji.
Przyznaję szczerze, że śledzę wątek reaktywacji lamp i "dusiłem" w sobie dosyć długo pytanie: dlaczego my, Polacy, nie możemy mieć swojej Tesli, RFT, JJ itp. itd. :?: :?: :?: Czy wszyscy oprócz kilkuset... no, ponad tysiąca miłośników lamp, proszę wybaczyć - olewają ten temat?

Teoretyzując; gdzie podziały się maszyny z Polamu? Wszystko zniszczono? Czy nie przyjemnie byłoby spojrzeć, dajmy na to: na wzmacniacz, w którym obsada lampowa Made in Poland, product by PolAlek?
Być może, że większość moich pytań wynika z niedoczytania czy - brutalniej - niedouczenia w tej kwestii, ale nurtują mnie one od dosyć dawna.

Pozdrawiam serdecznie
Zibi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Zibi »

Nie możemy mieć, bo zaoraliśmy prawie wszystko, co było można. Nowych rzeczy nie stworzyliśmy - do niebieskich laserów możemy sobie tylko kryształy wyciągać, co zresztą w chwili obecnej nie jest już żadną rewelacją.
Lech S.
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Lech S. »

k24 pisze:Może się ze mną nie zgodzicie,ale wydaje mi się że Allegro ujawniając fiskusowi dane Allegrowiczów podetnie gałąź na której siedzi.
Dobrze Tobie się wydaje, ale z mocy prawa Allegro musi udostępnić dane przeprowadzajacych transakcje.
Lech S.
amator
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: amator »

Lech Sołtysik pisze:(...) z mocy prawa Allegro musi udostępnić dane przeprowadzajacych transakcje.
Witam.
Dane tak, ale czy kwoty? Z drugiej strony, skoro opodatkowują już "kible" to czego się można spodziewać po ich następcach? Jak to jest, że w cywilizowanych krajach wszyscy dążą do obniżenia podatków, co napędza gospodarkę, a w tym naszym "wypierdowie" każdy podnosi wszystko, co się da? :evil: :evil: Później budzą się z ręką w nocniku (patrz kasy chorych) i twierdzą, że ten pomysł był pe, ale mają następny - cacy. Niemcy wypróbowali kasy chorych, zostały one zniesione, a "wieśniacy" dążyli do ich utworzenia; tego, że zrobili głupotę już tak nie nagłaśniali. Inna sprawa - opodatkowanie oszczędności. Boże, skoro nie pasi, wynoszę swoje konto ... do Kaliningradu. Ba, nawet nasze banki zaczęły kombinować, bo ludzie zaczęli likwidować konta. Czy w tym kraju są dwie rzeczywistości??? Ta, w której żyją palanty i ta, w której żyje reszta, uważana przez tych pierwszych z motłoch? :evil: :evil: :evil:

Pozdrawiam serdecznie
edi_pg
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: edi_pg »

Co od wysokości podatków to trzeba przyznać że w porównaniu z innymi krajami UE nie są tak wysokie. Ale jest ale :) Tam wypłaty są dużo większe. :)