OTVC Syriusz TC502 - okolice kineskopu

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: OTVC Syriusz TC502 - okolice kineskopu

Post autor: zjawisko »

TELEWIZOREK52 pisze:A co Ci to przeszkadza? Sprawdzone przez lata w wielu podobnych TV, działa to się nie martw.
Nie przeszkadza, wprost przeciwnie - to upraszcza serwis.
TELEWIZOREK52 pisze:Nie tyle bardzo dobry co w miarę normalny. Po prostu wszyscy się już przyzwyczaili do tych skrzeczących plastyków i stąd co kiedyś było normalne teraz uważa się za bardzo dobre.
Niestety wszechobecne oszczędności sprowadziły tor dźwięku w TV do małych pierdziawek upchniętych w plastikowej obudowie... Więc fakt, w obecnych czasach i realiach - dźwięk w tym OTVC jest bardzo dobry. Między innymi właśnie dlatego używam tego zabytku, a nie nowoczesnego plastiku.
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Wykrakałem. Właśnie nastąpił ponowny zgon. :lol:
Obraz zamigał, przygasnął, zatrzeszczało i przetwornica stanęła. Ponowne włączenie nastąpiło pomyślnie, tyle że bez efektów dźwiękowych towarzyszących pracy końcówki linii... Oj, chyba gada zamienię na jakiegoś lampowca. :mrgreen:
Przechodniu, wyjmij z teczki mózg elektronowy
i nad losem (...) podumaj przez chwilę.
Wisława S.
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: AZ12 »

Witam

Uszkodził się stopień końcowy linii, dość proste do naprawienia. Zacznij od sprawdzenia tranzystora BU208A.
Ratujmy stare tranzystory!
TELEWIZOREK52
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: TELEWIZOREK52 »

A przed tym odłącz wyjście tr.wn. od powielacza. W ten sposób przekonasz się czy ponownie nie walnął powielacz i nie obciąża tr.wn.
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: riversedge_pl »

Mój Syriusz doczekał się jakiś czas temu ożywienia po kilkunastu latach oczekiwania. Niestety nadal kilka rzeczy jest do poprawki. M.in. bardzo dziwne zjawisko - po przejściu w stan czuwania następuje rytmiczne, głośne dudnienie w głośniku.

Dwa razy pojawiły się też poziome (minimalnie pod pewnym kątem) białe linie na ekranie podczas oglądania m.in. ceremonii otwarcia igrzysk. :) Znajomy pan z serwisu mówił mi, że obawia się, że może to być kineskop. Jeżeli faktycznie okaże się, że to kineskop, to czy istnieje możliwość jego regeneracji, albo jeżeli nie, to wymiany? I czy w ogóle idzie jeszcze dostać kineskop na zamianę?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Jeśli widzisz linie powrotu to spróbuj zmniejszyć napięcie siatki drugiej kineskopu. Jest odpowiedni PRek na chassis.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
_idu

Post autor: _idu »

[quote="zjawisko"
Niestety wszechobecne oszczędności sprowadziły tor dźwięku w TV do małych pierdziawek upchniętych w plastikowej obudowie... [/quote]

To nie oszczędności tylko sprytny wybieg marketingowy. Aby coś słyszeć z TV trzeba kupić dodatkowe klocki o nazwie kino domowe. Proste i skuteczne.
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów

Dziwna sprawa z tym moim Syriuszem. Po zawiezieniu do serwisu, w serwisie mimo długich testów, nie pojawiły się ani razu linie. Może telewizor wytrzęsło w samochodzie i coś zaskoczyło? Odebrałem go wczoraj i półgodzinne oglądanie zakończyło się pomyślnie. Jednakże wystąpił mi znowu dziwny objaw, który pojawiał się wcześniej, a w serwisie jak na złość nie wystąpił. Po przełączeniu w stan czuwania pilotem, słyszę głośne, rytmiczne uderzenie w głośnik. Co to może być?
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów

Okey, chyba znalazłem źródło tych dziwnych objawów, o których pisałem wyżej. Rytmiczne i głośne uderzenie w głośniku po przejściu w stan czuwania wywołuje urządzenie (dekoder) podłączone przez gniazdo EURO. Muszę jeszcze przetestować, czy to samo dzieje się przy jakimkolwiek magnetowidzie.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Na płytce Euro-złącza jest PR-ek którym można "spierniczyć" sobie głos w odbiorniku. Miałem chyba ze 2 przypadki że nagle brakło głosu w Syriuszu, drobne ruszenie PR-kiem załatwiło sprawę. U Ciebie może jest coś podobnego a może coś z elektrolitami, nie wiem.
Pozdrawiam!
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów

Dziś postanowiłem dłużej przetestować Syriusza, bo męczy mnie ten problem od dłuższego czasu.

Po kilkunastu minutach od włączenia zaczynają pojawiać się białe lekko ukośne pasy. Nierzadko pojawia się też na środku ekranu czarny gruby pasek zasłaniający obraz (przy oglądaniu przez EURO z dekodera). Z biegiem czasu obraz znika, robi się taki zielony ekran i pasy białe są na nim dalej (przy oglądaniu w trybie AV taki objaw nie nastąpił).

Objawy te przetestowałem w trzech trybach pracy telewizora: przez EURO z dekoderem (tam były pasy, czasami pojawiało się ich więcej jak przełączałem np. na 4funtv, biały szerszy czarny pasek, czasami to znikało), telewizor z odłączonym kablem EURO ale podłączoną anteną dachową (nową, bez dodatkowego zasilacza) oraz telewizor z podłączoną zwykłą anteną pokojową.

Najdziwniejsze jest to, że w serwisie te objawy nie wystąpiły, ale tam tv był testowany chyba tylko na antenie z sieci kablowej.

No i dochodzi jeszcze ten objaw, o którym pisałem wyżej. Wystąpił on nawet, gdy kabel euro był odłączony, czyli rytmiczne dudnienie po głośniku po przejściu w tryb czuwania (czyli moja poprzednia teoria się nie sprawdziła).

Ma ktoś jakieś pomysły? (mogę zapodać foty w razie czego)
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Jest taka sprawa, oddam Ci mojego Syriusza TC502 + pilot + telegazeta + głowica z hyperbandem + większość nowych elektrolitów (wszystko zamontowane!) za 1zł jak sobie po niego przyjedziesz do mnie. Dodaje jeszcze zapasowy kineskop :wink:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów

Marcin K. pisze:Jest taka sprawa, oddam Ci mojego Syriusza TC502 + pilot + telegazeta + głowica z hyperbandem + większość nowych elektrolitów (wszystko zamontowane!) za 1zł jak sobie po niego przyjedziesz do mnie. Dodaje jeszcze zapasowy kineskop :wink:
:D:D:D A wiesz, że to jest możliwe? Bo planuję wypad na Śląsk samochodem (mam trochę sprzętu tam do zabrania). Wow, masz w nim telegazetę? :) Trzymaj sprzęt! Widziałem w innym wątku, że też masz inne TV do sprzedania. Wziąłbym wszystko, ale qrcze będzie problem z miejscem w aucie.

Co do mojego Syriusza, to kontaktowalem się z panem z serwisu no i jedyne, co wchodzi w grę, to napięcie w sieci. Objawy przeze mnie wymienione ponoć zaprzeczają sobie: białe poziome maski miałyby ewentualnie wskazywać, że to kineskop siada, ale z kolei czarny poziomy pasek szerszy oznacza co innego (nie pamiętam już co).

Po zmierzeniu takim śmiesznym testerem napięcie w gniazdku, pokazuje mi 235-237V, a zwykłym miernikiem pokazuje 232-240V, czyli być może jednak to napięcie jest minimalnie za duże i przez to mi Syriusz świruje?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Szczerze wątpię żeby napięcie w sieci miało aż tak duży wpływ na działanie odbiornika.
Do mojego Syriusza dokładam jeszcze kineskop jeśli go znajdę...
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
riversedge_pl
125...249 postów
125...249 postów

Marcin K. pisze:Szczerze wątpię żeby napięcie w sieci miało aż tak duży wpływ na działanie odbiornika.
Do mojego Syriusza dokładam jeszcze kineskop jeśli go znajdę...
Niby tak, ale jak wytłumaczysz fakt, że w serwisie telewizor pracował kilkadziesiąt jak nie lepiej godzin i opisywane objawy nie wystąpiły, a u mnie wyskakują już po kilkunastu minutach. TV stoi na żyle wodnej, czy jak? ;)))