Budowa wzmacniacza Grommes 260A - kilka pytań?

Przed wypowiedzią bardzo proszę o zapoznanie się z regulaminem tego działu.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Jap
25...49 postów
25...49 postów

Re: Budowa wzmacniacza Grommes 260A - kilka pytań?

Post autor: Jap »

RUSZYŁ! Założyłem TSOP1136 jako odbiornik IR i ruszył z prehistorycznymi pilotami! Na razie działa na pilocie od TV Unimor i uniwersalnym. Niestety oznacza to 6sty pilot na stoliku :evil:

Można przystąpić do projektowania obudowy i odpalenia barwy dźwięku (2gi tydzień czekam na cząstkę z alledrogo :evil: )
Awatar użytkownika
Jap
25...49 postów
25...49 postów

Witam ponownie.

Minęło już trochę czasu od ostatniego posta. Po wiosenno letniej przerwie w budowie wzmacniacza czas na jego dokończenie. Obudowa będzie opierała się na stalowej konstrukcji wykonanej z kątownika. Do klatki będą przykręcone płyty aluminiowe o grubości 10mm. Jeszcze zastanawiam się nad ich wykończeniem - malowanie, polerowanie na lustro i zabezpieczenie lakierem bezbarwnym piecowym, anodyzacja, lub piaskowanie plus lakier. Część elektroniczna będzie przykręcona do płyty nośnej "do góry nogami". Przez otwory w kształcie litery T będą wystawały lampy. Następnie płyta nośna zostanie przykryta płytą INOX z wyciętymi otworami pod lampy i trafa (oczywiście, od góry nie będzie widać żadnych śrub). No i na końcu będę musiał wymyślić jakieś osłony transformatorów... obecnie nie mam wizji czy będą to 3 osobne puszki czy może 1 wielka osłona. Wpierw zrobię modele kartonowe.
Poniżej kilka fotek niskiej jakości z warsztaciku.
Załączniki
20112011(001).jpg
20112011(002).jpg
20112011(003).jpg
20112011(004).jpg
Awatar użytkownika
Jap
25...49 postów
25...49 postów

i kilka fotek z lampkami... ciągle mało czasu na ruszenie "z kopyta"
Załączniki
1.jpg
2.jpg
3.jpg
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Jaka jest przewidywana waga? W komplecie będzie taczka do transportu? :wink:
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
underminded
125...249 postów
125...249 postów

Post autor: underminded »

"Solidna" konstrukcja :D
Awatar użytkownika
Jap
25...49 postów
25...49 postów

nie jest aż tak źle... transformatory coś ok 10kg (jak dobrze pamiętam) no i reszta w ok 7kg się zmieści... trochę ciężko się to dźwiga no ale nikt z tym nie będzie biega. Chciałem mieć masywną obudowę (alu 10mm jako skrzynia - góra będzie inox -to co widać to blacha nośna) bo budzi to zaufanie...
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Fajnie, niezła robota.
Szkoda tylko tej regulacji barwy. Nadal jestem przekonany, że lampowa byłaby znacznie lepsza.
Na zdjęciach duża gała wygląda dość plastikowo. Jeżeli to nie złudzenie monitora, to też trochę szkoda porządnej reszty.
Ustawiając TG inaczej, a konkretnie osią pionowo, można było uzyskać mniejszy przydźwięk od TS. Ale jeżeli nie masz z nim problemu, to nie ma co kombinować.
Awatar użytkownika
Jap
25...49 postów
25...49 postów

Gała jest także aluminiowa... niestety padł mi aparat i zdjęcia wychodzą w pomieszczeniach tragicznie. Oczywiście panel (jak i pozostałe, jeszcze niewidoczne na zdjęciach płyty aluminiowe) są przed polerką toteż niezbyt ładnie wyglądają.
Awatar użytkownika
Jap
25...49 postów
25...49 postów

Witam ponownie....
Udało mi się podłączyć większość przewodów wewnątrz obudowy... o dziwo zajęło mi to ok 16 godzin... jest zabawy. Pozostała mi do okablowania regulacja tonów. Jest to płytka tuż pod potencjometrem głośności. Jednakże potencjometry bas i sopran znajdują się po lewej stronie. I teraz pytanie - jakimi przewodami podpiąć to do płytki? Nie mogę znaleźć na rynku 3 przewodów ze wspólnym ekranie (1 potencjometr na kanał).

1. Czy powinienem każdy z przewodów mieć ekranowany osobno,
2. Czy może to być taśma np 3 przewody w koszulce (oplocie) ekranującej
3. Czy mogą to być taśma 6 żyłowa w oplocie
4. Czy obejdzie się bez oplotu ekranującego?

Barwa zrobiona wg
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewto ... 646d321626
lub
http://www.fratu.pl/irek/?regulacja-barwy,48
Załączniki
płytki przed okablowaniem
płytki przed okablowaniem
tyłeczek
tyłeczek
Awatar użytkownika
Jap
25...49 postów
25...49 postów

OK, brak odzewu. A więc dla śledzących temat:
Podpiąłem przewody potencjometrów barwy dźwięku za pomocą przewodów sygnałowych ekranowanych (w sumie 6 przewodów stereo) ekranując je z 1 strony.

Uruchomienie wzmacniacza odbyło się prawie bez przykrych niespodzianek (kit AVT dał mi trochę do myślenia, o czym późnej). Pojawił się jednak BRUM, którego w wersji meblościankowej nie było. Okazało się, że przesadziłem ze wspólnym punktem uziemienia dla płytki barwy dźwięku. Po odłączeniu masy barwy dźwięku od punktu wspólnego, masy barwy i wzmacniacza spotykają się tylko w punkcie wejścia wzmacniacza. Brum zniknął praktycznie całkowicie. Jest słyszalny przy max dużej wartości NFB w głośniku po włożeniu doń głowy. Z ok 5cm nie jestem w stanie go usłyszeć. Na ucho jest porównywalny z głośnością szumu firmowego amplitunera YAMAHA więc konstrukcję mogę uznać za bardzo udaną (tym bardziej, że wiele się naczytałem o brumach w konstrukcjach lampowych).

Na dzień dzisiejszy pozostały mi do wykończenia:

1. Obudowa - czyli polerowanko płyt aluminiowych i ich zabezpieczenie.
2. walka z kitem AVT - sterownik Alpsa działa OK, włącz/wyłącz potrafi mi nie "zaskakiwać". Tj załączając z pilota przekaźnik klika na chwilę, po czym wraca do pozycji rozwartej. Dioda sygnalizacyjna działa jak chce. Podczas uruchamiania okazało się, że ścieżka mocy zawieszona "w powietrzu" ma zwarcie do masy!!! Chyba soldermaska miała jakieś dziwne włąściwości. po dokładnym odtłuszczeniu zwarcie znikneło.
3. Muszę zainstalować Soft Start :? . Teoretycznie powinien wytrzymać bezpiecznik 1,25A ale 3,15 nie dawał rady. Kilka razy wywaliło zabezpieczenie 16A.
4. Nowe lampy (uruchamiam na starych ECC82, jeden kanał gania na EL34 RFT nie parowane, a drugo na EL34 EH parowane) a pomimo tego jakość dźwięku jest ZACHWYCAJĄCA.

Kilka fotek z pierwszych prób w chasis.
Załączniki
1.jpg
Odbiornik IR będzie znajdował się w otworze, przez który wychodzą przewody
Odbiornik IR będzie znajdował się w otworze, przez który wychodzą przewody
Chwilowo przełącznik Barwa / Flat podłączony na zewnątrz. Docelowo będzie pod włącznikiem obrotowym (3ci od prawej). 4ta gała to NFB - jeszcze się zastanawiam - potencjometr lub 5cio pozycyjny przełącznik z funkcją braku NFB.
Chwilowo przełącznik Barwa / Flat podłączony na zewnątrz. Docelowo będzie pod włącznikiem obrotowym (3ci od prawej). 4ta gała to NFB - jeszcze się zastanawiam - potencjometr lub 5cio pozycyjny przełącznik z funkcją braku NFB.
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów
Kontakt:

Post autor: gsmok »

Fajna konstrukcja. Czy podjąłeś już decyzję dotyczącą osłon na transformatory?
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

Jap pisze:OK, brak odzewu.
Bo dobrze sobie radzisz ;)
Miło popatrzeć na taki wzmacniacz.
Awatar użytkownika
Jap
25...49 postów
25...49 postów

gsmok pisze:Czy podjąłeś już decyzję dotyczącą osłon na transformatory?
Na 100 procent będą obudowane. Pytanie tylko jak... wpierw zrobię papierowe modele. Zastanawiam się nad 3ma osobnymi skrzynkami lub jedną skrzynią jak w projekcie z mojej stopki. Mam jeszcze chęć dorzucić wskaźnik wysterowania - i zastanawiam się jakby to wyglądało w obudowie trafo zasilającego (może jakaś pokombinowana będzie). Mam gotowe płytki do 2 x EM84 widoczne na zdjęciach z wersji meblościankowej ale niestety nie dało się tego upchnąć wewnątrz obudowy.

Zastanawiam się jeszcze, czy górną płytę zrobić z INOXa czy może zamówić u szklarza lustro z powycinanymi otworami pod lampy. Ale nie za bardzo się orientuję, czy lustro nie sczernieje i czy w ogóle da się zrobić otwory tak blisko siebie.
Awatar użytkownika
Jap
25...49 postów
25...49 postów

Udręki z KITEM AVT 594 ciąg dalszy. Otóż wcześniej nie podłączałem napięcia do styków przekaźnika. Teraz, gdy transformator toroidalny jest podłączony od przekaźnik przy załączaniu wielokrotnie µC się restartuje. Efektem tego jest załączenie na kilka mikrosekund przekaźnika po czym się wyłącza. Przez kilka sek kit nie reaguje na pilota.

Co zrobiłem:
1. Zmieniłem pozycję płytki (myślałem, że indukuje się jakiś impuls ot toroida)
2. Zmieniałem przekaźnik
3. Zwiększyłem kondensatory w zasilaczu (teraz 4400µF) myśląc, że przy załączeniu toroida na chwilę przysiada napięcie. Zamówiłem nawet soft start.
4. Zasiliłem kit z dodatkowego zasilacza 19V
5. Odłączyłem wszystkie zbędne przewody (switch, LED)
6. zwiększyłem kondensator po stabilizatorze 5V do 6800µF

Nic, kompletnie nic nie pomogło....

Zauważyłem, że µC restartuje się także gdy klikam szybko na głośniej lub ciszej (schodkowe a nie płynne zwiększanie głośności). Trop padł na stabilizator, który daje mi 4,9V i spada do 4,7V przy ruchy potencjometru. Tak sobie myślę, czy właśnie to nie jest problemem. Co sądzicie?
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Jaki tam masz procesor? Jeśli ATiny45, to wylutuj C2 a jeśli to nie pomoże, to również R2. Jeśli masz AT90S2343, to kup j.w.
Tomek
ODPOWIEDZ