6S45P-E SET
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 625...1249 postów
Re: 6S45P-E SET
Witam !
Jeśli nie ma przydźwięku, to nie ma znaczenia, czy podłączysz, chociaż w mądrych pismach stoi, że obudowa potka winna być na masie, tak samo jeden koniec ekranu sygnałowego (nie twórz pętli masy).
Dałbyś bliższy namiar na tego gostka od blachy na dolną pokrywę, bo nie umiem znaleźć ?
pzdr
Jeśli nie ma przydźwięku, to nie ma znaczenia, czy podłączysz, chociaż w mądrych pismach stoi, że obudowa potka winna być na masie, tak samo jeden koniec ekranu sygnałowego (nie twórz pętli masy).
Dałbyś bliższy namiar na tego gostka od blachy na dolną pokrywę, bo nie umiem znaleźć ?
pzdr
-
- 1250...1874 posty
-
- 625...1249 postów
Pasio, Megabit już mnie wyręczył, ja też kupowałem z pierwszego linka-szybka dostawa i dokładne cięcie.
Potek i wejście sygnałowe zostawię jak jest, nie chce mi się już w nim grzebać. Chyba, że ze względów bezpieczeństwa.
Wolę słuchać muzyki. Szkoda, że nie mam lepszych kolumn.
Potek i wejście sygnałowe zostawię jak jest, nie chce mi się już w nim grzebać. Chyba, że ze względów bezpieczeństwa.
Wolę słuchać muzyki. Szkoda, że nie mam lepszych kolumn.
-
- moderator
Zrób sobie. Ze wzmacniaczem poszło całkiem dobrzenxn68 pisze:Szkoda, że nie mam lepszych kolumn.

-
- 625...1249 postów
Pracuję nad tym
Na razie mam klona Totem Mite i 50% materiału na CT193.

-
- 625...1249 postów
Witam !
Na klonach Totem Mite własnoręcznie wykonanych grałem parę lat, potem poszły do kuchni, gdzie zawieszenia membran nie zdzierżyły oparów
kaszanki i się rozpadły. Ale, jak na swoją wielkość grały przyzwoicie, choć głośniki różniły się znacznie fs.
Teraz gram na Sabach Greencone + Saby wysokotonowe, też zielone, obudowy prowizoryczne otwarte, z pudeł tekturowych. Trwają długoletnie prace studialne nad wykonaniem ich ze sklejki. Wieką zaletą tych retro głośników jest skuteczność 95 dB, co pozwala na stosowanie właśnie takiego wzmacniaczyka, jaki ukończyłeś. Polecam, po diabła marnować prąd ?
pzdr
Na klonach Totem Mite własnoręcznie wykonanych grałem parę lat, potem poszły do kuchni, gdzie zawieszenia membran nie zdzierżyły oparów
kaszanki i się rozpadły. Ale, jak na swoją wielkość grały przyzwoicie, choć głośniki różniły się znacznie fs.
Teraz gram na Sabach Greencone + Saby wysokotonowe, też zielone, obudowy prowizoryczne otwarte, z pudeł tekturowych. Trwają długoletnie prace studialne nad wykonaniem ich ze sklejki. Wieką zaletą tych retro głośników jest skuteczność 95 dB, co pozwala na stosowanie właśnie takiego wzmacniaczyka, jaki ukończyłeś. Polecam, po diabła marnować prąd ?
pzdr
-
- 625...1249 postów
Na odgrody nie mam miejsca, musi być coś bardziej kompaktowego.
-
- 625...1249 postów
Bardzo ładny wzmacniaczyk. Szkoda tylko że o tak małej mocy, jeśli chcesz budować dobre kolumny i masz trochę zaplecza stolarskiego (Ściski, wyrzynarka) to polecam projekt CT235. Jest o niebo lepszy od CT193(Ten mały ma kiepską przestrzeń i wyraźnie bardziej dudniący bas) który kiedyś też zbudowałem, 235 do tego ma łatwą do wykonania obudowę jeśli masz nie daleko market budowlany. Taki zestaw jest zbudowany na głośnikach Eminence Beta 10 CX oraz Eminence ATP50 - tzn. to jest przemalowany przez amerykanów GDWT 9/100 FP naszego rodzimego Tonsila
/ Pod tym linkiem : http://www.lautsprecherforum.com/forum/ ... read&id=95 możesz zobaczyć jak wygląda CT235 i trochę poczytać. Moim zdaniem to znakomity zestaw do małych lampowców (Ma efektywność większą niż 91 Db)

-
- 625...1249 postów
Musiałeś to napisać?
Teraz mam o czym myśleć, CT235
Cena głośników Tonsila bardzo zachęcająca. Poczytam.
Te 1-1,2W na kanał spokojnie wystarczy nawet do 10 mkw.

Te 1-1,2W na kanał spokojnie wystarczy nawet do 10 mkw.
-
- 625...1249 postów
Mogę Ci na e-mail przesłać cały projekt tych kolumn, który jest bardzo prosty
. Ale to dopiero wieczorem jak już będę w domu.
Pasio- Właśnie Greencone! Miałem się nimi pobawić w przyszłym miesiącu, nawet już uzbierałem kasę ale wczoraj ktoś mnie ubiegł i podkupił głośniki... niestety.

Pasio- Właśnie Greencone! Miałem się nimi pobawić w przyszłym miesiącu, nawet już uzbierałem kasę ale wczoraj ktoś mnie ubiegł i podkupił głośniki... niestety.
-
- 250...374 postów
Chyba sporo Forumowiczów załapało się na "falę" wykonywania kolumn na głośnikach GDN18-140-8AWX i GDWK10-250-8AWX. Oprócz niższej efektywności i "braku współosiowości" czy grają gorzej? Już byłbym zakupił AWXy, tylko ta ich notoryczna niedostępność...
-
- 25...49 postów
Gdyby kolega Maciek się rozmyślił, to ja chętnie zagospodarowałbym ten nieprzydatny komplet.traxman pisze:Mam zbędny komplet GreenCones...

-
- 625...1249 postów
Michał KOb - > Słuchałem tych AWX`ów i uważam że z taką małą efektywnością są dobre do tranzystorowych wynalazków jakich wiele.
Ct235 Mają świetny impuls i przestrzeń a mi przynajmniej właśnie o to chodzi w dźwięku. Ich spora efektywność też nie jest tu bez znaczenia, obecnie używam klona wzmacniacza zaprojektowanego przez Mullarda w 1954r w konfiguracji SE który daje 3w mocy na wyjściu. Taka moc nie wystarczała, żeby poprawnie wysterować monitory Dynaudio DM2/7 więc szukałem czegoś innego i po przejściu kilku projektów stanąłem na tym CT235. Te kolumny grają inaczej niż większość konstrukcji dwudrożnych ale czy taki dźwięk przypadnie wszystkim do gustu? To chyba sprawa indywidualnych upodobań. Bardzo ładnie brzmi na nich jazz i klasyka, dzięki tej wyżej wspomnianej efektywności nawet na tej słabej lampie mogę poczuć "potęgę" Wagnera czy niektórych utworów Liszta.
Osławione CT193 stały sie moją "ławeczką" warsztatową do skręcania różnych rzeczy i wiercenia...
Arturo, Traxman -> Nie będę startował po Green Cone`y, kasę która mi została zainwestowałem dziś w lepsze transformatory głośnikowe do mojego następnego projektu. Wzmacniacza SE na 350b (Wszedłem w posiadanie tych lamp w drodze wymiany z pewnym ałdiofilem. Dałem mu za nie 2szt noc 6P3S z Teleamu, które to wg niego miały wydobyć średnicę z jego wzmacniacza... niech wierzy w co chce
Te lampy są piękne i będą się dobrze prezentowały w moim wzmacniaczu )
Ct235 Mają świetny impuls i przestrzeń a mi przynajmniej właśnie o to chodzi w dźwięku. Ich spora efektywność też nie jest tu bez znaczenia, obecnie używam klona wzmacniacza zaprojektowanego przez Mullarda w 1954r w konfiguracji SE który daje 3w mocy na wyjściu. Taka moc nie wystarczała, żeby poprawnie wysterować monitory Dynaudio DM2/7 więc szukałem czegoś innego i po przejściu kilku projektów stanąłem na tym CT235. Te kolumny grają inaczej niż większość konstrukcji dwudrożnych ale czy taki dźwięk przypadnie wszystkim do gustu? To chyba sprawa indywidualnych upodobań. Bardzo ładnie brzmi na nich jazz i klasyka, dzięki tej wyżej wspomnianej efektywności nawet na tej słabej lampie mogę poczuć "potęgę" Wagnera czy niektórych utworów Liszta.
Osławione CT193 stały sie moją "ławeczką" warsztatową do skręcania różnych rzeczy i wiercenia...
Arturo, Traxman -> Nie będę startował po Green Cone`y, kasę która mi została zainwestowałem dziś w lepsze transformatory głośnikowe do mojego następnego projektu. Wzmacniacza SE na 350b (Wszedłem w posiadanie tych lamp w drodze wymiany z pewnym ałdiofilem. Dałem mu za nie 2szt noc 6P3S z Teleamu, które to wg niego miały wydobyć średnicę z jego wzmacniacza... niech wierzy w co chce

-
- 250...374 postów
@nxn68 jakich kabli sygnałowych użyłeś w tym wzmacniaczu ?