Fender Champ 5F1 reverb
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
- Thereminator
- 6250...9374 posty
Re: Fender Champ 5F1 reverb
Raczej nie. Lepiej kupić inny reverb tank albo nawinąc trafo sterujące o odpowiedniej przekładni.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Chyba, że chcesz się bawić w przewijanie cewki napędowej sprężyny, ale nie polecam.
Jako trafa napędowego można użyć chyba Twopa, tylko czy cewka tranzystorowego tubetanka przeżyje dopasowanie...
- jethrotull
- 3125...6249 postów
TWOP faktycznie wydaje się dobrze pasować. Przekładnia impedancji to ok. 50R/R czyli np. dla mojej sprężyny o nominalej impedancji 600R trafo to da Ra=30k, czyli całkiem dobrze dla połówki ECC81/2/5. (Oczywiście trzeba pamiętać, że jest to impedancja nominalna, która się ogromnie zmienia z częstotliwością, trudno więc tu mówić o dopasowaniu w typowym dla głośników sensie). Właśnie mam zamiar zastosować to rozwiązanie 

Ja cały czas myślę o zagonieniu jakiejś pentody małej mocy... choćby EF80. Z tego co na forum ktoś pisał z tej lampy można zrobić słabą końcówkę, a więc by się nadała. A i takie lampy śmieciowe jak 6F1P czy 6F12P nie mają całkiem słabych pentod.
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Tak, tylko
1) pentoda się gorzej nadaje do tego celu niż trioda
2) będziesz musiał mieć dwie bańki na sam pogłos
3) nie sądzę abyś połówką ECC85 dał radę spalić sprężynę, ewentualnie zmniejszyć moc to nie problem.
1) pentoda się gorzej nadaje do tego celu niż trioda
2) będziesz musiał mieć dwie bańki na sam pogłos
3) nie sądzę abyś połówką ECC85 dał radę spalić sprężynę, ewentualnie zmniejszyć moc to nie problem.
Nie wiem czy zauważyłeś ale ja np. nie spotkałem w jednej bańce odbiornika i nadajnika - być może są jakies przeciwskazania. Tego nie wiem, ale jeśli tak jest to i tak musisz mieć dwie bańki na reverb. A każdą pentodę możesz zawsze połączyć w triodę...
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Tak przy okazji zapytam: Dlaczego ? Znajomy kiedyś kupił głowę JCM900 Dual Reverb, brakowało jednak sprężyny, którą zamówił, po zamontowaniu nie grało to dobrze, a że się nie znał to nic nie dociekał. Okazało się po pewnym czasie( kiedy dostałem go w swoje ręce) że sprężyna jest dobrana nieprawidłowo(pomyłka w sklepie przez sprzedającego) jest tam do tej pory 4FB2A1C( na wejściu 1475 ohm,przy 1khz zaś mierzona omomierzem ma ok.200 ohm, na wyjściu 2250 ohm przy 1khz, wskazania miernika ok. 200 ohm) 4DB2C1D różni się tylko wejściem. powinno być tam 250 ohm przy 1khz , mierzone omomierzem, coś lekko ponad 30 ohm. Czy dobrze wszystko rozumuję ? Jakim drutem Nawinąć ? Dodam tylko że sprężyny już w sklepie zamienić nie można, bo zakup był parę lat temu.jethrotull pisze:Chyba, że chcesz się bawić w przewijanie cewki napędowej sprężyny, ale nie polecam.
Jakie Ra zapewnia twoje trafo?
- VacuumVoodoo
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Ja napedzam sprezyne pentoda z ECL82. U+=250V, Ra=8k. Smiga tak ze mozna grac "surf" ala Dick Dale.
Aleksander Niemand
- jethrotull
- 3125...6249 postów
Bo to zabawalukasz_t pisze:Tak przy okazji zapytam: Dlaczego ?jethrotull pisze:Chyba, że chcesz się bawić w przewijanie cewki napędowej sprężyny, ale nie polecam.

painlust

- Thereminator
- 6250...9374 posty
Omomierzem mierzyłeś impedancję? Przy podanym na cewkę napięciu? OMOMIERZEM ??lukasz_t pisze:(...) na wejściu 1475 ohm,przy 1khz zaś mierzona omomierzem ma ok.200 ohm, na wyjściu 2250 ohm przy 1khz, wskazania miernika ok. 200 ohm) 4DB2C1D różni się tylko wejściem. powinno być tam 250 ohm przy 1khz , mierzone omomierzem, coś lekko ponad 30 ohm. (...)
Równie dobrze mogłeś wykonać te pomiary linijką, stoperem albo barometrem...
Ostatnio zmieniony pn, 27 września 2010, 23:50 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
No tak, ale po pierwsze sprężynę masz typowo "lampową" po drugie mam wiadro śmieciowych EF80, 6F1P, 6F12P nie wspominając o PCF82; PCF802 czy EF184. Kombinuję jak koń pod górę co z tym zrobić... a ECL82 nie jest dla mnie śmieciówką.VacuumVoodoo pisze:Ja napedzam sprezyne pentoda z ECL82. U+=250V, Ra=8k. Smiga tak ze mozna grac "surf" ala Dick Dale.