Stabilizacja prądu spoczynkowego lampy 6C33C

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

ATM
500...624 posty
500...624 posty

Re: Stabilizacja prądu spoczynkowego lampy 6C33C

Post autor: ATM »

Odnośnie napięcia polaryzacji siatki. Kiedyś, chcąc dokładnie pomierzyć odchyłki prądu jałowego lamp, i uniknąć przy tym błędu, spowodowanego niestałością napięcia polaryzującego, zamontowałem we wzmacniaczu, tranzystorowy, szeregowy stabilizator i dopiero dalej, zastosowałem dzielniki rezystorowe. Taka konfiguracja została do dzisiaj :D
W wątku, zamieszczony jest wykres stałości stabilizowanego napięcia polaryzacji siatki. Niestety, mała dokładność wykresu.
Załączniki
Stabilizator
Stabilizator
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

MarekBoro pisze:czy Ty także używasz prostej stabilizacji napięcia siatkowego na zenerce?
Kilka razy już o tym pisałem, ale przypomnę - jeżeli napięcie anodowe nie jest stabilizowane, a jedynie dokładnie odfiltrowane ze składowej zmiennej, to stabilizowanie napięcia siatkowego jest całkowicie zbyteczne, a nawet szkodliwe, gdyż powoduje większe wahania prądu anodowego przy zmianach napięcia w sieci elektrycznej. Dla lampy 6S33S lepszym rozwiązaniem jest również użycie zasilacza napięcia anodowego o większej rezystancji wewnętrznej. Myślę, że wiesz dlaczego.
Reasumując, stabilizację napięcia siatkowego warto stosować gdy stabilizujemy również napięcie anodowe i w takich przypadkach ja najczęściej stosuję najzwyklejszy stabilizator równoległy z diodą Zenera.
g.marciniak pisze:A czy można by zastosować w roli źródła prądowego popularny LM317 z jednym dodatkowym rezystorem? Wtedy układ jest banalnie prosty.
OTLamp pisze:Nie da rady, napięcie polaryzacji lampy 6C33C, jest co najmniej 2 razy wyższe niż maksymalne napięcie pracy LM317. Prędzej się nada TL783.
Też już wspominałem, że można zastosować polaryzację mieszaną, podając na siatkę nieco mniejszy minus i dodatkowo umieszczając źródło prądowe w obwodzie katody. Przy odpowiedniej wartości napięcia ujemnego można uzyskać napięcie na katodzie w okolicach 20 V, co jest wartością bezpieczną dla LM317T.

Pozdrawiam,
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
traxman

Post autor: traxman »

Polaryzacja mieszana jest też bardzo wygodna do regulacji punktów pracy także w SE. Nieco komplikuje układ, ale warto, tym bardziej, że jak dobrze pogłówkować to można je uzyskać w większości przypadków z napięcia żarzenia.
ATM
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: ATM »

Jest dokładnie tak jak pisze Romek. Stosowanie tak rozbudowanych stabilizatorów siatkowych jak mój, to zupełnie zbędny element. Zrobiłem to tylko by uzyskać dokładny pomiar Ik lampy, potem z lenistwa już zostało :D Proszę więc, nie wzorować się.

P.S. Napięcie anodowe, mam także stabilizowane :D
MarekBoro
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: MarekBoro »

Ja mam stabilizację anodowego na IRFP450 + zenerki i z tego co kojarzę to raczej jest zasilacz o niskiej rezystancji wew.
Sądzę że wyższa rez wew zasilacza będzie miała tą zaletę ze będzie niejako kompensować narastanie prądu anodowego diabła poprzez spadek napięcia wyjściowego.
Wcześniej miałem zasilacz zrobiony na CRCRC + dławik ale zbyt to wszystko pływało i zdecydowałem się na stabilizacje na MOSFET-ie. Teraz stoi sztywno jak w noc poślubna.. ;)
OTLamp

Post autor: OTLamp »

Romekd pisze:
Też już wspominałem, że można zastosować polaryzację mieszaną, podając na siatkę nieco mniejszy minus i dodatkowo umieszczając źródło prądowe w obwodzie katody. Przy odpowiedniej wartości napięcia ujemnego można uzyskać napięcie na katodzie w okolicach 20 V, co jest wartością bezpieczną dla LM317T.
Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest jednak normalne źródło prądowe wykorzystujące wysokonapięciowy mosfet. Zakres napięcia pracy takiego źródła może być bez najmniejszego problemu wyższy niż napięcie zasilania lampy 6C33C, dzięki czemu nawet chwilowa utrata kontaktu wyprowadzenia siatki* (co może prowadzić do wejścia lampy w nasycenie) nie spowoduje żadnych złych następstw, źródło prądowe przejmie cały nadmiar napięcia. W przypadku realizacji źródła prądowego przy wykorzystaniu regulatora LT783, lub polaryzacji mieszanej, układy te ulegną uszkodzeniu, a w lampie zapewne dojdzie do iskrzenia katody, jeśli rezystancja wewnętrzna źródła zasilania będzie odpowiednio niska.

*warto pamiętać, że nóżki samej lampy, a więc i styki podstawki dość znacznie się nagrzewają, w typowych ceramicznych podstawkach zdarza się poluzowanie nitów mocujących styki.
Awatar użytkownika
WLODZIMIERZ FURKA
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: WLODZIMIERZ FURKA »

Witam.
Tu macie jedno z rozwiązań.
http://sergeev21.narod.ru/6s33ssar.htm
Groszowa lampa 6ż1P rozwiąże wasze problemy.
Jeszcze jedno, nigdy nie stabilzujcie napięć siatki jeżeli napięcie anodowe nie jest stabilizowane.
Za wybuchy nie odpowiadam.
Włodzimierz.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator
Kontakt:

Post autor: Piotr »

WLODZIMIERZ FURKA pisze:nigdy nie stabilzujcie napięć siatki jeżeli napięcie anodowe nie jest stabilizowane.
To powinno być gdzieś napisane dużymi literami na kolorowo, bo często, szczególnie początkującym zdarza się ulec mylnemu wrażeniu :roll:
MarekBoro
50...74 posty
50...74 posty

WLODZIMIERZ FURKA pisze:Witam.
Tu macie jedno z rozwiązań.
http://sergeev21.narod.ru/6s33ssar.htm
Groszowa lampa 6ż1P rozwiąże wasze problemy.
Włodzimierz.
mógłbyś coś więcej napisać o tym rozwiązaniu? bo zupełnie nie ogarniam..
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Witam.
OTLamp pisze:Moim zdaniem najlepszym rozwiązaniem jest jednak normalne źródło prądowe wykorzystujące wysokonapięciowy mosfet. Zakres napięcia pracy takiego źródła może być bez najmniejszego problemu wyższy niż napięcie zasilania lampy 6C33C, dzięki czemu nawet chwilowa utrata kontaktu wyprowadzenia siatki* (co może prowadzić do wejścia lampy w nasycenie) nie spowoduje żadnych złych następstw, źródło prądowe przejmie cały nadmiar napięcia.
Schematy kilku źródeł prądowych tego typu zamieściłem w jednym z postów na początku tego wątku ( download/file.php?id=977 ). By układy wytrzymywały ciągłe obciążenie prądem znamionowym przy pełnym napięciu anodowym zastosowane w nich tranzystory muszą zostać zaopatrzone w odpowiedni radiator, zdolny rozproszyć moc rzędu 60 W przy temperaturze nie przekraczającej 100 'C (nie stanowi to większego problemu, a taki przypadek awarii /pełne zwarcie anoda-katoda w lampie/ zdarza się niezwykle rzadko, jeśli w ogóle).
OTLamp pisze:W przypadku realizacji źródła prądowego przy wykorzystaniu regulatora LT783, lub polaryzacji mieszanej, układy te ulegną uszkodzeniu, a w lampie zapewne dojdzie do iskrzenia katody, jeśli rezystancja wewnętrzna źródła zasilania będzie odpowiednio niska.
Myślę, że nawet średnio doświadczony konstruktor potrafi odpowiednio zabezpieczyć zarówno układ stabilizacji prądu, jak i lampę. Można np. równolegle z układem zbudowanym na LM317T włączyć transil 27 V, i szeregowo z katodą lampy szybki bezpiecznik o dopuszczalnym prądzie 400 mA (polecam bezpiecznik w obwodzie katody również w innych układach dużej mocy z lampami). Możliwości jest mnóstwo.
MarekBoro pisze:mógłbyś coś więcej napisać o tym rozwiązaniu? bo zupełnie nie ogarniam..
Marku, działanie układu polega na wykorzystaniu zmian poziomu emisji katody w lampie regulacyjnej, w zależności od wartości prądu płynącego przez jej grzejnik. Dodatkowa lampa żarzona jest prądem anodowym lampy 6S33S, i gdy wartość tego wzrasta lampa zwiększa minus na siatce lampy 6S33S ograniczając wartość prądu anodowego. Takie "temperaturowe" ujemne sprzężenie zwrotne :wink:

Pozdrawiam,
Romek
MarekBoro
50...74 posty
50...74 posty

Romekd pisze: Marku, działanie układu polega na wykorzystaniu zmian poziomu emisji katody w lampie regulacyjnej, w zależności od wartości prądu płynącego przez jej grzejnik. Dodatkowa lampa żarzona jest prądem anodowym lampy 6S33S, i gdy wartość tego wzrasta lampa zwiększa minus na siatce lampy 6S33S ograniczając wartość prądu anodowego. Takie "temperaturowe" ujemne sprzężenie zwrotne :wink:
Genialne! :) Pytanie na ile włączenie żarnika w katodę diabła zepsuje dźwięk no bo tu chyba jakaś indukcyjność wejdzie a może jeszcze jakieś inne zjawiska... Jeśli to temat podobny do kondensatorów to dajcie znać ;)

Wczoraj pobawiłem się w obserwację prądu anodowego diabła i jak się okazuje on rzeczywiście stabilizuje się po ok 15min - wcześniej miałem problem ze stabilizacją napięcia siatkowego (było za niskie dla zenerki, musiałem zastosować podwajacz napięcia..)
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Na dźwięk wpływu nie powinno mieć żadnego. W układzie jest wykorzystywana stosunkowo duża bezwładność temperaturowa układu grzejnik-katoda lampy regulacyjnej - zmiany prądu niskiej częstotliwości, występujące podczas normalnej pracy wysterowanej 6S33S nie powinny w istotny sposób wpływać na działanie dodatkowej lampy.
Indukcyjność i pojemności dodatkowego układu są zbyt niskie by mogły wpływać na parametry stopnia wyjściowego.

Osobiście mam nieco mieszane uczucia widząc to rozwiązanie. Nie wiem czy zmieniające się z czasem parametry dodatkowej lampy nie wpłyną na zmianę punktu pracy lampy mocy. Ponadto zmieniając którąkolwiek z lamp należy ponownie wykonać regulację, co w układzie z tranzystorami nie było potrzebne.

Pozdrawiam,
Romek
traxman

Post autor: traxman »

Gdzieś na rosyjskich stronach widziałem układ na transoptorze (oświetlacz/fotorezystor) gdzie oświetlacz wpięty był w obwód anody, a fotorezystor w dzielnik napięcia Ug1. Teoretycznie powinno działać, w praktyce, kto wie?
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów
Kontakt:

Post autor: Tomasz Gumny »

Dlatego chyba korzystniej byłoby zastąpić transoptorem. Bez problemu można znaleźć taki z fototranzystorem o Uce>=80V a wyprowadzona baza powinna umożliwić uzyskanie odpowiednio długich czasów reakcji (przez wstawienie pojemności między bazę i kolektor).
Tomek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Całkiem ciekawy pomysł. Od strony sterowania (diody nadawczej transoptora) należałoby zastosować elementy RC o dużej stałej czasowej, by sygnały o częstotliwościach akustycznych nie wpływały na pracę obwodów automatyki. Myślę, że po stronie pierwotnej transoptora filtry będą bardziej skuteczne, gdyż sam układ dioda nadawcza - fototranzystor może wykazywać sporą nieliniowość i umieszczenie filtrów na wyjściu transoptora może nie dać dobrych rezultatów.

Pozdrawiam,
Romek
ODPOWIEDZ