Transformatory mikrofonowe i międzystopniowe

Transformatory głośnikowe, międzystopniowe, sieciowe.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wladl
250...374 postów
250...374 postów

Re: Transformatory mikrofonowe i międzystopniowe

Post autor: wladl »

Nie pomnę teraz nazwy urządzenia, ale chodzi mi o nasz polski stary mikser. Miał chyba z 5 wejść mikrofonowych. Wskaźnik wysterowania wielkości słoika. Pancerna metalowa obudowa z odchylaną pokrywą po odpięciu paska. Potencjometry miał niby suwakowe, ale w rzeczywistości były osiowe, a napęd był przez przemyślny mechanizm linkowy. W okolicy tych potencjometrów są jak mi się wydaje transformatory dopasowujące (separujące ?) w takich metalowych kubkach. Jeśli jest to co mi się wydaje, czyli transformatory, to mogę mieć 2 takie kompletne ustrojstwa. Może ktoś kojarzy, miały niebieską obudowę.
KaW
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Transformatory mikrofonowe i międzystopniowe

Post autor: KaW »

Do produkcji państwowo spółdzielczej dołączały się również małe prywatne warsztaty -one nie mając nic ,robiły takie właśnie miksery.W okragłych kubkach mogą być transf. symetryzujące -do we . mikrof.. Czy permaloje -nie wiem .
Firmą ,która stosowała i prowadziła sprzedaż państwowo uznanych wyrobów był TONSIL. W tym czasie trudno było coś kupić -/dużo sprzedaży szło przez Spółdzielnie różnej maści/.
Wiekszość rzeczy szła na eksport -a na kraj robiło się buble /celowo z drobnymi wadami/?!.Takie były anomalia.
Kiedyś w nagrodę /prywatną/- od inwestora dostałem 1parę tranz . Toshiby-2n3055/oryginał/.-to były czasy.