Generator i miernik czestotliwosci DIY

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY

Post autor: Tomasz Gumny »

Zatem zakładamy generator na XR2206 i częstościomierz na procesorze. Ile cyfr wyświetlać? Czy trzy z ruchomym przecinkiem i wskaźnikiem Hz/kHz wystarczą? Standardowo jest wyjście prostokąta i sinusa. Co proponujecie na bufor wyjściowy, bo regulację amplitudy XR2206 ma chyba w sobie.
Tomek
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Tak, XR2206 ma regulację amplitudy, można by na tym zrobić modulację amplitudy do pomiarów zniekształceń w funkcji mocy wyjściowej.

Na bufor powinien wystarczyć OP07.

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
traxman

Post autor: traxman »

Z praktyki wynika, że idealnie jest gdy generator można przestroić bez przełączania zakresów w jak najszerszym paśmie np 20Hz-20kHz, znacząco ułatwia to pomiary zarówno ręczne jak i automatyczne - czy XR da radę obsłużyć taki zakres, czy trzeba się będzie wesprzeć procesorem i przełączaniem zakresów. Na bufor proponuję NE5532+BC327/337, czasem trzeba te kilka mA wyciągnąć z wyjścia, nawet kosztem amplitudy, która z kolei na poziomie +3dB/600R jest w zasadzie wystarczająca.
Jak zwykle mogę naskrobać płytkę. Szkoda, że nie ma trójkąta na nim najlepiej ocenia się przesterowanie/zniekształcenia metodą oscyloskopową.
Proponuję także obciążenie procesora przełączaniem zakresów i kształtu przebiegu wyjściowego, a może nawet dzielnika na wyjściu, umożliwi to usunięcie z układu przełączników wielopozycyjnych na rzecz tanich mikro-switch'y - informacje o ich położeniach mogą być pokazane na wyświetlaczu.
Awatar użytkownika
tomasz6662
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: tomasz6662 »

"Szkoda, że nie ma trójkąta na nim najlepiej ocenia się przesterowanie/zniekształcenia metodą oscyloskopową."
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale xr2206 ma trójkąt wiem bo sam testowałem.
Proponuję oblukać to : http://www.nuxie1.com/guides/fungen-v2-kit.html

pozdrawiam
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
traxman

Faktycznie.
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

Ale sie lawina zrobila :D
Tomasz Gumny pisze:Ile cyfr wyświetlać?
Myslalem o 4, ale 3 z przecinkiem wydaja sie byc ok. Moge jakos pomoc w kwestii projektowej?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:Jak zwykle mogę naskrobać płytkę.
:D Czyli jest realna szansa, że przyrząd powstanie.

Zaktualizowałem założenia (na początku wątku).
Przestrajanie potencjometrem w zakresie ponad 4 dekad jest nierealne. Potencjometry wieloobrotowe są drogie, więc pozostają przyciski albo enkoder (mój faworyt :D ).
Proponuję wbudować auto-przestrajanie tak, żeby nie wymagało to dodatkowego generatora piły: czyli podłączamy kanał X do wyjścia napięcia przestrajającego i wyjście badanego filtru/wzmacniacza do wejścia Y. Czy potrzebny byłby inny (węższy) zakres przestrajania niż pełne 10Hz..30kHz? Czy wystarczy zrobić jeden (stały) okres przebiegu piłokształtnego? Czy warto bawić się w jakieś znaczniki częstotliwości?
Czy do regulacji amplitudy warto dać osobny potencjometr lub enkoder) czy w ramach oszczędności wykorzystać ten od przestrajania?
Częstościomierz będzie podłączony na stałe do wyjścia "prostokąta" w XR2206. Czy warto robić jakieś dodatkowe wejście i przełączanie wejść, żeby można mierzyć przebieg z zewnątrz. Wydaje mi się, ze przy tak małej rozdzielczości częstościomierza to nie ma sensu.
Tomek
traxman

Wydaje mi się, że XR ma zakres przestrajania 2000:1 co daje realne szanse na 15Hz-30kHz, dalej bym nie wybiegał.
Nie mam Xr nie mam jak sprawdzić.
Daj się naciągnąć znowu na LCD :wink:
Jak chcesz przestrajać generator?
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Tomasz Gumny pisze:enkoder (mój faworyt :D) <<a>> (...) w ramach oszczędności wykorzystać ten od przestrajania?
Chyba najlepsze rozwiazanie ;)
Czy warto robić jakieś dodatkowe wejście i przełączanie wejść, żeby można mierzyć przebieg z zewnątrz.
Moim zdaniem nie -- ja tego nie wykorzystam. Ale wyglada, ze nie tylko ja moge z tego urzadzenia skorzystac, wiec niech sie inni tez wypowiedza 8-)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
efekt02
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: efekt02 »

jestem pełen optymizmu jeśli chodzi o pomysł na budowe forumowego generatora - w każdym warsztacie jest on potrzebny, a nie każdego stać na zakup/upolowanie fabrycznego rozwiazania (gdzie zwykle ceny wahaja się w granicach 100-300zl). podejrzewam, ze całościowy koszt zamknie się w 100zl (pewnie 1/3 mniej), a zamian dostaniemy urzadzenie "skrojone na miarę" :)

Tomku -> na ile zniekształcenia na poziomie 0,5% są "pewne" - w którymś zestawie AVT były podane na poziomie 0,1%. dodatkowo - o czego zniekształceniach mówimy - sinusa, trójkąta czy prostokąta ? :)

ja jestem za LCD 1x16 (na allegro jest za 6zl) - będzie więcej miejsca na dodatkowe informacje
traxman

To nie chodzi o sposób przestrajania przez uzytkownika tylko jak wpiąć się w XR - potencjometr cyfrowy, napięcie z PWM czy co?
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:Daj się naciągnąć znowu na LCD :wink:
Dla 3 cyfr? Chyba, ze będzie dużo innych informacji do wyświetlania...
traxman pisze:Jak chcesz przestrajać generator?
Jeszcze nie doczytałem pdf XR2206, ale z tego co widzę powinno wystarczyć źródło prądowe do masy, sterowane procesorem, może nawet wystarczy PWM?
TooL46_2 pisze:
Czy warto robić jakieś dodatkowe wejście i przełączanie wejść, żeby można mierzyć przebieg z zewnątrz.
Moim zdaniem nie -- ja tego nie wykorzystam.
Moim zdaniem też nie, głównie ze względu na małą rozdzielczość wskazań. Poza tym to oznacza dodatkowe gniazdo, przełącznik i jakiś układ wzmacniająco-kształtująco-ograniczający na wejściu.
Tomek
traxman

Trzy cyfry + kHz/Hz, kształt SQ/SI/TR znajdzie się wykorzystanie, ja proponuje LCD2x8. Jak juz enkoder do przestrajania to warto kształt przebiegu przełączyć mikroswitchem za 30gr + przekaźnik - zostanie tez styk do ewentualnej zmiany wzmocnienia stopnia wyjściowego, tak aby po zmianie kształtu Vpp się zgadzało - inaczej jest to mocno upierdliwe..
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

traxman pisze:Trzy cyfry + kHz/Hz, kształt SQ/SI/TR znajdzie się wykorzystanie, ja proponuje LCD2x8.
To wszystko, czego mnie potrzeba a nawet wiecej ;)
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein

tomdrabas.com
PzP
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: PzP »

Tomasz Gumny pisze:Jeszcze nie doczytałem pdf XR2206, ale z tego co widzę powinno wystarczyć źródło prądowe do masy, sterowane procesorem, może nawet wystarczy PWM?
Można też wykorzystać dwa kanały PWM, 2bitową drabinkę i w ten sposób zwiększyć rozdzielczość wyjścia.