Generator i miernik czestotliwosci DIY
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Generator i miernik czestotliwosci DIY
Zatem zakładamy generator na XR2206 i częstościomierz na procesorze. Ile cyfr wyświetlać? Czy trzy z ruchomym przecinkiem i wskaźnikiem Hz/kHz wystarczą? Standardowo jest wyjście prostokąta i sinusa. Co proponujecie na bufor wyjściowy, bo regulację amplitudy XR2206 ma chyba w sobie.
Tomek
-
- 625...1249 postów
Tak, XR2206 ma regulację amplitudy, można by na tym zrobić modulację amplitudy do pomiarów zniekształceń w funkcji mocy wyjściowej.
Na bufor powinien wystarczyć OP07.
Pozdrawiam
Matizz
Na bufor powinien wystarczyć OP07.
Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Z praktyki wynika, że idealnie jest gdy generator można przestroić bez przełączania zakresów w jak najszerszym paśmie np 20Hz-20kHz, znacząco ułatwia to pomiary zarówno ręczne jak i automatyczne - czy XR da radę obsłużyć taki zakres, czy trzeba się będzie wesprzeć procesorem i przełączaniem zakresów. Na bufor proponuję NE5532+BC327/337, czasem trzeba te kilka mA wyciągnąć z wyjścia, nawet kosztem amplitudy, która z kolei na poziomie +3dB/600R jest w zasadzie wystarczająca.
Jak zwykle mogę naskrobać płytkę. Szkoda, że nie ma trójkąta na nim najlepiej ocenia się przesterowanie/zniekształcenia metodą oscyloskopową.
Proponuję także obciążenie procesora przełączaniem zakresów i kształtu przebiegu wyjściowego, a może nawet dzielnika na wyjściu, umożliwi to usunięcie z układu przełączników wielopozycyjnych na rzecz tanich mikro-switch'y - informacje o ich położeniach mogą być pokazane na wyświetlaczu.
Jak zwykle mogę naskrobać płytkę. Szkoda, że nie ma trójkąta na nim najlepiej ocenia się przesterowanie/zniekształcenia metodą oscyloskopową.
Proponuję także obciążenie procesora przełączaniem zakresów i kształtu przebiegu wyjściowego, a może nawet dzielnika na wyjściu, umożliwi to usunięcie z układu przełączników wielopozycyjnych na rzecz tanich mikro-switch'y - informacje o ich położeniach mogą być pokazane na wyświetlaczu.
-
- 375...499 postów
"Szkoda, że nie ma trójkąta na nim najlepiej ocenia się przesterowanie/zniekształcenia metodą oscyloskopową."
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale xr2206 ma trójkąt wiem bo sam testowałem.
Proponuję oblukać to : http://www.nuxie1.com/guides/fungen-v2-kit.html
pozdrawiam
Nie wiem czy dobrze rozumiem ale xr2206 ma trójkąt wiem bo sam testowałem.
Proponuję oblukać to : http://www.nuxie1.com/guides/fungen-v2-kit.html
pozdrawiam
wszyscy jesteśmy nienormalni, tylko nie wszyscy zdiagnozowani
-
- 1875...2499 postów
Ale sie lawina zrobila

Myslalem o 4, ale 3 z przecinkiem wydaja sie byc ok. Moge jakos pomoc w kwestii projektowej?Tomasz Gumny pisze:Ile cyfr wyświetlać?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 1875...2499 postów
traxman pisze:Jak zwykle mogę naskrobać płytkę.

Zaktualizowałem założenia (na początku wątku).
Przestrajanie potencjometrem w zakresie ponad 4 dekad jest nierealne. Potencjometry wieloobrotowe są drogie, więc pozostają przyciski albo enkoder (mój faworyt

Proponuję wbudować auto-przestrajanie tak, żeby nie wymagało to dodatkowego generatora piły: czyli podłączamy kanał X do wyjścia napięcia przestrajającego i wyjście badanego filtru/wzmacniacza do wejścia Y. Czy potrzebny byłby inny (węższy) zakres przestrajania niż pełne 10Hz..30kHz? Czy wystarczy zrobić jeden (stały) okres przebiegu piłokształtnego? Czy warto bawić się w jakieś znaczniki częstotliwości?
Czy do regulacji amplitudy warto dać osobny potencjometr lub enkoder) czy w ramach oszczędności wykorzystać ten od przestrajania?
Częstościomierz będzie podłączony na stałe do wyjścia "prostokąta" w XR2206. Czy warto robić jakieś dodatkowe wejście i przełączanie wejść, żeby można mierzyć przebieg z zewnątrz. Wydaje mi się, ze przy tak małej rozdzielczości częstościomierza to nie ma sensu.
Tomek
Wydaje mi się, że XR ma zakres przestrajania 2000:1 co daje realne szanse na 15Hz-30kHz, dalej bym nie wybiegał.
Nie mam Xr nie mam jak sprawdzić.
Daj się naciągnąć znowu na LCD
Jak chcesz przestrajać generator?
Nie mam Xr nie mam jak sprawdzić.
Daj się naciągnąć znowu na LCD

Jak chcesz przestrajać generator?
-
- 1875...2499 postów
Chyba najlepsze rozwiazanieTomasz Gumny pisze:enkoder (mój faworyt) <<a>> (...) w ramach oszczędności wykorzystać ten od przestrajania?

Moim zdaniem nie -- ja tego nie wykorzystam. Ale wyglada, ze nie tylko ja moge z tego urzadzenia skorzystac, wiec niech sie inni tez wypowiedzaCzy warto robić jakieś dodatkowe wejście i przełączanie wejść, żeby można mierzyć przebieg z zewnątrz.

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 500...624 posty
jestem pełen optymizmu jeśli chodzi o pomysł na budowe forumowego generatora - w każdym warsztacie jest on potrzebny, a nie każdego stać na zakup/upolowanie fabrycznego rozwiazania (gdzie zwykle ceny wahaja się w granicach 100-300zl). podejrzewam, ze całościowy koszt zamknie się w 100zl (pewnie 1/3 mniej), a zamian dostaniemy urzadzenie "skrojone na miarę" 
Tomku -> na ile zniekształcenia na poziomie 0,5% są "pewne" - w którymś zestawie AVT były podane na poziomie 0,1%. dodatkowo - o czego zniekształceniach mówimy - sinusa, trójkąta czy prostokąta ?
ja jestem za LCD 1x16 (na allegro jest za 6zl) - będzie więcej miejsca na dodatkowe informacje

Tomku -> na ile zniekształcenia na poziomie 0,5% są "pewne" - w którymś zestawie AVT były podane na poziomie 0,1%. dodatkowo - o czego zniekształceniach mówimy - sinusa, trójkąta czy prostokąta ?

ja jestem za LCD 1x16 (na allegro jest za 6zl) - będzie więcej miejsca na dodatkowe informacje
To nie chodzi o sposób przestrajania przez uzytkownika tylko jak wpiąć się w XR - potencjometr cyfrowy, napięcie z PWM czy co?
-
- 1875...2499 postów
Dla 3 cyfr? Chyba, ze będzie dużo innych informacji do wyświetlania...traxman pisze:Daj się naciągnąć znowu na LCD![]()
Jeszcze nie doczytałem pdf XR2206, ale z tego co widzę powinno wystarczyć źródło prądowe do masy, sterowane procesorem, może nawet wystarczy PWM?traxman pisze:Jak chcesz przestrajać generator?
Moim zdaniem też nie, głównie ze względu na małą rozdzielczość wskazań. Poza tym to oznacza dodatkowe gniazdo, przełącznik i jakiś układ wzmacniająco-kształtująco-ograniczający na wejściu.TooL46_2 pisze:Moim zdaniem nie -- ja tego nie wykorzystam.Czy warto robić jakieś dodatkowe wejście i przełączanie wejść, żeby można mierzyć przebieg z zewnątrz.
Tomek
Trzy cyfry + kHz/Hz, kształt SQ/SI/TR znajdzie się wykorzystanie, ja proponuje LCD2x8. Jak juz enkoder do przestrajania to warto kształt przebiegu przełączyć mikroswitchem za 30gr + przekaźnik - zostanie tez styk do ewentualnej zmiany wzmocnienia stopnia wyjściowego, tak aby po zmianie kształtu Vpp się zgadzało - inaczej jest to mocno upierdliwe..
-
- 1875...2499 postów
To wszystko, czego mnie potrzeba a nawet wiecejtraxman pisze:Trzy cyfry + kHz/Hz, kształt SQ/SI/TR znajdzie się wykorzystanie, ja proponuje LCD2x8.

Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
- 250...374 postów
Można też wykorzystać dwa kanały PWM, 2bitową drabinkę i w ten sposób zwiększyć rozdzielczość wyjścia.Tomasz Gumny pisze:Jeszcze nie doczytałem pdf XR2206, ale z tego co widzę powinno wystarczyć źródło prądowe do masy, sterowane procesorem, może nawet wystarczy PWM?