Nie. Najlepsze będą dobre lampy, a z cenami to bywa różnie. Generalnie to kiedyś produkowane lampy były lepszej jakości niż współczesne, na pewno dotyczy to lamp militarnych i specjalnych. Niestety ceny NOSów bywają zarówno zadziwiająco niskie jak i szokująco wysokie.vai86 pisze:czyli z niektórych wypowiedzi wynika ze lepsze będą jak najtańsze lampy bo i tak samo będą grały a nie zapłacimy za nadruk z logiem firmy "X" czy "Y" ?
Lampy do wzmacniacza (jakie wybrać?) (12ax7,6l6GC,El34)
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 6250...9374 posty
Re: Lampy do wzmacniacza (jakie wybrać?) (12ax7,6l6GC,El34)
Ostatnio zmieniony śr, 17 lutego 2010, 12:07 przez Thereminator, łącznie zmieniany 1 raz.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
- 9375...12499 postów
To też nie jest tak. Brzmienie brzmieniem a np jakość wykonania to inna sprawa. Rosjanie produkują EL34 od niedawna i ich produkcja jest taka sobie - dobrana dwójka może z czasem się rozjeżdżać. Chińskie jeszcze bardziej. Za to u mnie E34L JJ zużywały się mniej więcej równomiernie.
-
- 10...14 postów
dzięki że, macie jeszcze od mnie cierpliwość 

-
- 3125...6249 postów
Nie pyskujesz, to mamy. 

Pozdr, Marcin
The secret to creativity is knowing how to hide your sources. - Albert Einstein
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 10...14 postów
Nie chciałbym się powtarzać więc juz o brzmienia lamp nie pytam, natomiast jakie firmy należy kupować tak żeby przynajmniej jakości być pewnym ? Czy w tej chwili to już wszystko to tandeta czy jeszcze są jakieś produkcje które można polecić?
-
- 1250...1874 posty
"RFT zawsze i wszędzie" no może prawie, ale w ogólności to dobre lampy, z nowych to JJ cieszą się dobrą opinią, natomiast mieszane opinie krążą o Sovtekach.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 625...1249 postów
Moim zdaniem Polska to rynek śmieciowy.
-
- 10...14 postów
Czyli do powiedzmy Stanów idą lepsze egzemplarze (lepsze materiały, wykonanie) niż do Polski ?
-
- 1250...1874 posty
A moim zdaniem to takie same gadanie jak mówienie że Gibsony czy Fendery na rynek US są lepsze. Bo co może być gorszego w takich lampach może wytłumaczysz ? Sądzę że nie ma osobnych produkcji z których jedne są "gorsze" i idą na mniejsze rynki... Poza tym, takie JJ robione są na Słowacji, i niektórzy handlarze importują je bezpośrednio od producenta. No co to znaczy gorsze ? Produkt określają parametry, które muszą być spełnione aby zostać dopuszczonym na rynek. Zresztą wątpię że producentowi zależy na złej opinii...lukasz_t pisze:Moim zdaniem Polska to rynek śmieciowy.
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 3125...6249 postów
Bzdura. Komu by się chciało przestawiać linię produkcyjną na gorsze materiały tylko po to, żeby zrobić lukaszowi_t na złość? No i trzeba by jakoś te specjalne gorsze lampy pooznaczać.vai86 pisze:Czyli do powiedzmy Stanów idą lepsze egzemplarze (lepsze materiały, wykonanie) niż do Polski ?
Jeśli natomiast chodzi o lampy gorsze, bo nie trzymające parametrów, to warto kupować u ludzi, którzy żyją z handlu lampami. Sami mierzą lampy i dobierają i nie stać ich na sprzedanie padaki, bo cały internet się o tym w 5 minut dowie.
Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 10...14 postów
http://cgi.ebay.pl/Siemens-RFT-EL34-qua ... 335a1bc2edWicker pisze:"RFT zawsze i wszędzie"
Jak myślicie te będą dobre? dłużej mi pograją niz np. JJ czy EH. ?
-
- 625...1249 postów
Z tymi akurat Gibsonami i Fenderami to właśnie tak jest i to prawda i to nie chodzi o linię produkcyjną, ale o selekcję, albo po prostu gorszy materiał - drewno inne i obcinasz koszta, z resztą Polacy już się dobrze czują jak trzymają w dłoni kształt Gibsona, czy Fendera, nie jestem wielkim gitarzystą, ale wystarczy że miałem parę gitar w dłoni za 2k i powiem tyle - nikogo młodego nie obchodzi dobry sprzęt( a to oni kupują w większości), bo nie ma kasy i nie wie czego chce - dzieci reklamy, ile osób kupuję profesjonalne pudła ( przeważnie do Usa latają)- niewielu i na pewno na nich się nie zarabia i czy każdy Gibson brzmi tak samo - nie - więc wielce prawdopodobne że jest selekcja, więc co waszym zdanie pójdzie na rynek Amerykański a co do Polski, gdzie się sprzeda może 100 gitar rocznie - jaki to interes więc jaka różnica co tam trafi ? Oni nawet nie wiedzą gdzie to jest ta Polska (pewnie pod biegunem którymś). Marvel myślisz że w Zamościu są jakieś dobre gitary ? Z resztą zapytaj kogoś z wielkiego świata przy okazji jak będzie u Ciebie - to Ci powiedzą i nie chodzi w tym wszystkim o mnie żeby mi coś pokazać, bo mnie nikt o zgodę nie pyta. Zastanówcie się dlaczego robi się takie lampy że parametry czasami się bujają, dla tego żeby wytrzymały jakiś czas, a później na śmietnik, napędza się rynek, jeśli pójdzie bubel w tym kraju - to daje się buble, chcesz coś lepszego - płać kasę, bo przebrane. Fabryki muszą sprzedawać bo padną. Mateczka Rosija o czymś nie wiedziała - tam są największe łby na świecie i klepanie lamp dla wojska od cholera go wie ilu lat, zobaczcie jak grają te EW, a ktoś mówi że EL34 nie mogą skopiować, bo od niedawna klepią, a moje zdanie jest takie że EL34 dobre zrobić dla Rosjanów to nie problem, tylko pytanie: po co i ile to będzie kosztowało i kto w Polsce za to tyle da i czy w chinach nie zrobią trzy razy gorzej, ale 10 razy taniej. Polska po prostu nie jest wymagającym rynkiem, a jeśli u nas nie było nigdy nic to pójdzie byle co to raz, w stanach jak puścisz bubel to masz po duie, u nas coś sprzedasz złego to mówisz tylko "spieprzaj dziadu" i jest ok. Dwa, to to co u innych jest standardem u nas za dopłatą, Kupiłem kiedyś lampy JJ-a(sklep voice, coś tam, coś tam) i nie chciały wchodzić w crunch dźwięk rozmazany, dopiero jak zmieniłem na starą tesle, było dobrze(RFT - też porządne lampy), u Marvel-a kiedyś widziałem JJ-a pod nazwą ARS(ktoś pewnie je selekcjonuję i nalepia własne logo) i w mojej opinii brzmiały jak stara Tesla - więc wyciągam wnioski. Zaraz się ktoś przyczepi - czuję - o brzmienie, ale niech sobie daruję, albo wierzy, albo nie. Nie piszę tego aby coś udowadniać - jeśli ktoś poczuję się lepiej to mogę równie dobrze napisać "jj - super jest - super".
Postaraj się pisać bardziej czytelnie.
Postaraj się pisać bardziej czytelnie.
-
- 1250...1874 posty
No bo gitara za 2k to nie jest żadna rewelacja tak naprawdę, fakt że dla polaka przeciętnego to sporo pieniędzy ale na zachodzie to mała kasa (raptem ok 500euro), a profesjonalne gitary wiele osób kupuje z US dlatego że jest tam taniej. Najlepszy przykład Gibson, cena w US gitary ok 2.5k $$, w Polsce - 10k zł, nawet ściągnąć z GB gitarę jest taniej, ostatnio sprawdzałem ile wyniósł by koszt Strata, PL ok 5.6k, w sklepie internetowym z GB ok 4.8k + 150zł przesyłka, czyli łącznie 500-600zł taniej.
Ale sądzę że robimy mały OT, i gadamy raczej o rzeczach niekoniecznie związanych z tematyką forum.
Co do tamtych RFT, to dla mnie cena z kosmosu, można je kupić na allegro mniej więcej za 150zł
Ale sądzę że robimy mały OT, i gadamy raczej o rzeczach niekoniecznie związanych z tematyką forum.
Co do tamtych RFT, to dla mnie cena z kosmosu, można je kupić na allegro mniej więcej za 150zł
pozdrawiam,
Paweł
Paweł
-
- 3125...6249 postów
Sprzedaje nasz kolega z forum. A angielski opis aukcji tłumaczy, dlaczego taka a nie inna cena (nie są to odrzuty z produkcji robione z gorszych materiałów, dlatego nie mają trafić na rynek polski, tylko do USAWicker pisze:Co do tamtych RFT, to dla mnie cena z kosmosu, można je kupić na allegro mniej więcej za 150zł

Pozdr, Marcin
marvelamps.com
marvelamps.com
-
- 625...1249 postów
Chyba wiem kto to - po testerze poznaje.