A kolumn uzywam takich..viewtopic.php?t=2244&p=17409#p17409kiepura47-51 pisze:A jakich kolumn głośnikowych użytkujesz do odsłuchu?
Przekrój rdzenia trafa głośnikowego
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 2500...3124 posty
Re: Przekrój rdzenia trafa głośnikowego
-
- 250...374 postów
Kolumny super,natomiast jaka jest ich sprawność w db?
-
- 2500...3124 posty
A wzmacniacz to mniej wicej wygląda tak, nie ma się czym chwalić. Ale ma jedną zaletę działa i jakość jego dzialania mnie odpwiada, opinie innych są dla mnie nie istotne o ile nie wnoszą nic do poprawy jego brzmienia. Dodam ze jest to wzmnacniacz typu Quad a zastosowane trafa wyjsciowe pochodzą z wzmacniaczy W-100
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 2500...3124 posty
Jaka jest ich sprawnośc to niewiem tak naprawdę. Faktem jest że są trudne do napędzenia. Ale jak juz wczesniej wspomnialem napędzam je albo powyzszym wzmacniaczem 4 x KT88 lub krzemową Yamaha M-85. I tak z jednym jak i drugim wzmacniaczem nie sprawiaja problemów. Zaznaczam ze ja mam ponad 70-cio decybelowy ubytek sluchu, tak ze nie mogę sie równać z normalnym użytkownikiem sprzetu audio, robię wszystko pod wlasne "uszy"kiepura47-51 pisze:Kolumny super,natomiast jaka jest ich sprawność w db?
-
- 250...374 postów
W tym wypadku w zupełności się z Tobą zgadzam.Podejrzewam że nie posiadasz w pobliżu upierdliwych sąsiadów.Ja mam duży garaż powyżej 70m^jest ocieplony i autmatycznie troche wytłumiony,lecz i tak na zewnątrz słychać,ponieważ najbardziej poprzez ściany przenikają niskie tony.W nim najcześciej słucham muzyki lub robię próby sprzętu,to żona mówi mi że w kuchni talerze i szkło tańcuje.Moje głośniki są wiekowe ale jeszcze dobrze służą.
Ostatnio zmieniony pn, 8 lutego 2010, 04:13 przez kiepura47-51, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 2500...3124 posty
...no fakt faktem jest taki: sąsiadów upierdliwych niet więc komfort odsłuchu bezstresowy 

-
- 250...374 postów
Jeszcze mam dwie pary kolumn,z 15"głośnikami mojej produkcji ze sprawnąścią powyżej105 db.oraz jedną parę 12"Sound Tech.Te kolumny jedynie nadają sie do odtwarzania na zewnątrz.
Ostatnio zmieniony śr, 27 stycznia 2010, 22:26 przez kiepura47-51, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 2500...3124 posty
Boguś - niezły sprzęt, elegancko go zmontowałeś, to się chwali. Ja bym go trochę upiększył: dał boczki z drewna, jakąś ozdobną płytę na wierzch [może być blacha gr. 0,5mm z drapanego aluminium] i panele też z Al. Wtedy będzie wyglądał naprawdę rasowo
. Wrzucisz więcej zdjęć?
Skąd sieciowe - z BISów?

Skąd sieciowe - z BISów?
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 2500...3124 posty
... zdjęcia mają być plenerowe czy z różowego pokoju ?Vault_Dweller pisze: Wrzucisz więcej zdjęć?
Skąd sieciowe - z BISów?

Sieciowe zastosowalem ze wzmacniaczy ( radiol ? ) ZR-100. Głosnikowe jak wspomialem z W-100. Dławiki tez od niego. Co do wykończenia będzie drewno, ale to odległa nieokreślona przyszlość. Środek też będzie bardziej uporzadkowany, głównie zasilacz ( elementy sterownika )
-
- 1250...1874 posty
-
- 2500...3124 posty
.........chyba poslucham bo już brak sił go obracćWicker pisze:e tam, zostaw jak jest ; ) mówię poważnie

-
- 250...374 postów
Ja to o takim sprzęcie jak Twój to mogę sobie pomarzyć ,ponieważ i tak w domu nie miałbym możliwości odsłuchuBoguś pisze:...no fakt faktem jest taki: sąsiadów upierdliwych niet więc komfort odsłuchu bezstresowy

-
- 2500...3124 posty
Na kolumny i owszem troche wyłożyłem ale "grzebalem" przy nich kilka lat tak że koszta rozłożyły sie w czasie. ( zakup tylko materiałow , glosnków, reszta to własna robota ) Co do wzmacniacza to transformatory głosnkowe zostaly zdobyte za niewielkie pieniądze, sieciowe za jszcze mniejsze. Lampy zaś kupione od pewnej pani z za wszcodniej granicy też dużo taniej niz w sklepie ( było troche zamiesznia z nimi na forum ) i też odbyło się to na przestrzeni pewnego czasu.kiepura47-51 pisze:włożyłeś zapewne wiele pracy i funduszy.Boguś pisze:...no fakt faktem jest taki: sąsiadów upierdliwych niet więc komfort odsłuchu bezstresowy
-
- 500...624 posty
Wzmacniacz ciekawy.Czy dysponujesz pomiarami, (danymi technicznymi)? Może mógłbyś opublikować? Schemat, także był by mile widziany 

-
- 2500...3124 posty
Pomiarami nie dysponuję i raczej ich robił nie bedę bo i po co ? Przecież wzmacniaz jest zrobiony na moje potrzeby a nie na potrzeby innych. produkt sklepowy lub DYI można mierzyc pod warunkiem ze przyjmiemy za punkt odniesienia słuch normalnego człowieka. Niestety przy moim sluchu brzmienie tego wzmacniacza byłoby dla Ciebie i innych nie do zniesienia. ( spadek ogólny ponad 70dB sluchu przy czym 20 Hz zaczyna sie sie ze spadkiem okolo 30dB i calkowity zanik sluchu to 8kHz ) Na dodatek wzmacniacz jest zrobiony w oparciu o schemat ( dokladna kopia prócz zmiany w Biasie , kazda lampa ma osobny )i wykorzystaniu elementów ( traf głosnikowych ) ze wzmacniacza W-100.ATM pisze:Wzmacniacz ciekawy.Czy dysponujesz pomiarami, (danymi technicznymi)? Może mógłbyś opublikować? Schemat, także był by mile widziany
Więc silą rzczy nie jest to jakaś wymyślona nie sprawdzona czy zle obliczona konstrukcja. A zachowując zasady montażu , prowadzenia mas nie ma tu co popsuć. Jedyna rzeczą jaką sam zrobilem to barwa tonu, ale ona ma pasować moim uszom a nie przyrządom.