USB DAC na PCM270x
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Re: USB DAC na PCM270x
Schemat był wcześniej teraz płytka 1750x1100mils:
To jest warstwa TOP, więc do termotransferu trzeba wydrukować w lustrzanym odbiciu.-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
nie chcesz mi wysłać jednego gotowego egzemplarza na testy i porównanie do innych PCMek? 

Mogę wysłać płytkę PCM2912, drugi scalak niestety jest uszkodzony (trzeszczy jeden kanał), masz PCM2704?
Jeżeli Ktoś chce to obsadzona płytka bez PCM2912 też jest do zagospodarowania.
Jeżeli Ktoś chce to obsadzona płytka bez PCM2912 też jest do zagospodarowania.
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Jak to w ogóle gra - czy warto zachodu ?
- lukasz_t
- 625...1249 postów
Pytam bo miałem kartę zintegrowaną i tak sobie było, zmieniłem na jakiegoś creativa używanego za 10zł( nie wiem ile on kiedyś kosztował - kupiłem w ciemno) i dla mnie nie wiele gorzej to gra od CD Grundiga Fine Arts 905 - z napędem CDM2 Philipsa, bo takiego właśnie posiadam.
PCM2912 wędruje do dolphina123, a do mnie wędruje 5szt PCM2704 od Efekta02, więc będzie co robić w najbliższym czasie.
Znalazłem płytki do PCM2702:
schemat: płytka rozmieszczenie: i druki 2szt: całość zasilana nie z USB, tylko z +8-12V, na płytce jest stabilizator +5V.
schemat: płytka rozmieszczenie: i druki 2szt: całość zasilana nie z USB, tylko z +8-12V, na płytce jest stabilizator +5V.
Dodarły PCM2704 od Efekta02, będzie można poskładać prototyp.
Jedna płytka PCM2702 jeszcze jest do wzięcia.
Jedna płytka PCM2702 jeszcze jest do wzięcia.
Zrobione, działa, teraz tylko zmniejszyć wymiary i będzie gotowe.
UWAGA; udało mi się skopcić PCM'a - nie wszystkie kable pomimo zachowanych kolorów mają prawidłowo polutowane wyprowadzenia, trafiłem paścia który +VSB miał na czarnym...... Sprawdźcie trzy razy czy sygnały złącza zgadzają się z kolorami.
UWAGA; udało mi się skopcić PCM'a - nie wszystkie kable pomimo zachowanych kolorów mają prawidłowo polutowane wyprowadzenia, trafiłem paścia który +VSB miał na czarnym...... Sprawdźcie trzy razy czy sygnały złącza zgadzają się z kolorami.
- Tomasz Gumny
- 1875...2499 postów
- Kontakt:
Tak mi teraz przyszło do głowy, że można taki przetwornik obudować przełączanym dzielnikiem na wejściu, umożliwić zwieranie kondensatora usuwającego składową stałą na wejściu a może nawet dodać generatorek 1kHz/5V. W połączeniu z programem winscope lub podobnymi powstałaby namiastka oscyloskopu...
Dodane:
No tak... to tylko DAC bez ADC.
Dodane:
No tak... to tylko DAC bez ADC.

Ostatnio zmieniony czw, 31 grudnia 2009, 15:21 przez Tomasz Gumny, łącznie zmieniany 1 raz.
Tomek
PO PCM2912 nie spodziewałbym się rewelacji, wejście mikrofonowe, PCM2704 dobrze nadaje się do generacji sygnału audio (byle nie prostokąt 20khz) jest jeszcze PCM2904 pełnoprawna kartw we/wy, można na niej oprzeć budowę karty pomiarowej bez babrania się w oprogramowanie. Mnie zawsze kusiło zrobienie generatora sterującego DAC poprzez I2S, Atmega zdąży, byłby generator audio o małych zniekształceniach,nawet gdyby miał tylko kilka częstotliwości ustawianych.
U mnie z kolei nagle zrodziła się potrzeba zrobienia konwertera USB/Toslink, dla połączenia laptopa pod amplituner kina domowego, bo po klasycznym audio koledze brzęczy (masa), a tak po problemie. Tym bardziej, że gniazd audio mu już powoli brakuje, o wejścia podczerwieni się nudzą.
U mnie z kolei nagle zrodziła się potrzeba zrobienia konwertera USB/Toslink, dla połączenia laptopa pod amplituner kina domowego, bo po klasycznym audio koledze brzęczy (masa), a tak po problemie. Tym bardziej, że gniazd audio mu już powoli brakuje, o wejścia podczerwieni się nudzą.
Uruchomiłem drugą płytkę, wszystko wygląda na działające. Czy są chętni na płytki, bo w najbliższym czasie zleciłbym do wykonania. Sprawidzłem także SPDIF'a, działa.
Dokumentacja, rozmiary płytki 1050x1050mils. Miłego składania i słuchania.
Dokumentacja, rozmiary płytki 1050x1050mils. Miłego składania i słuchania.
-
- 625...1249 postów
- Kontakt:
traxman może najlepiej jakbyś wycenił uruchomiony moduł, bo wielu może mieć problemy z smd a chciałoby mieć takie maleństwo.