Otwieranie linków (wydzielone z "czego słuchamy")

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Jarosław
625...1249 postów
625...1249 postów

Re: Otwieranie linków (wydzielone z "czego słuchamy")

Post autor: Jarosław »

Ależ dobrze widzę co żeście napisali :wink:
Tylko to jest już kolejna kombinacja klawiszy, którą "trzeba" używać na tym forum :roll: ...
Ułatwiajmy sobie życie!
Kiedyś klikany link otwierał się w nowej karcie i nikt nie miał pretensji.
A teraz co jakiś czas temat jest podnoszony i dyskusja na nowo ożywa...
Zróbmy referendum i sprawa będzie załatwiona.
Pesymista to dobrze poinformowany optymista...
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

ufoglonojad pisze:Nie mam środkowego klawisza
Nie mam pod ręką Windows ale w Linuksie jednoczesne wciśnięcie lewego i prawego działa jakby został wciśnięty środkowy - windowsowcy sprawdźcie.
_
Awatar użytkownika
futrzaczek2
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: futrzaczek2 »

Prawy przycisk myszy - kursorem lekko w dół - lewy przycisk.
Działa na wszystkich stronach.
Jeżeli chcesz pogadać, zapraszam na GG pod numerem 7021498 :)
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

Fugasi- nie działa. Tylko rolka otwiera mi nowy link. Używam Kubuntu.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Trzeba pogrzebać w konfiguracji myszki (dawno nie używałem kubuntu, nie pamiętam gdzie to jest). W ostateczności można wyedytować opcje Xaxis Yaxis Zaxis w pliku /etc/X11/xorg.conf dodając kilka cyferek - zawsze działa. Całe działanie myszy zależy od ustawionych tam opcji więc kombinacja klawiszowa u ciebie może nie działać przy domyślnych ustawieniach. A jakiej używasz przeglądarki internetowej ?
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
KaKa
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: KaKa »

O tak, uważaj bo zrozumiem co do mnie piszesz :wink: .

Mozilla 3.5.8.
http://www.pajacyk.pl/index.php
--
Wszelkie pytania o proszę kierować na kacper@selenoid.pl
--
Pozdrawiam, Kacper
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

W KDE zastosowanym w kUbuntu znajduje się okienkowy panel z opcjami myszy (jak w windowsie). Ale jeżeli czegoś nie będzie dało sie tam ustawić to zawsze jest plik xorg. conf
Za działalność całego środowiska graficznego, tj. wyświetlanie okien i kursora odpowiada tzw. serwer X. KDE, GNOME, Xfce, czy inne wynalazki to tylko taka nakładka - interfejs. Serwer ten konfigurowany jest wymienionym wcześniej plikiem tekstowym, w którym ustawia się wszystko - rozdzielczość, sterownik grafiki, głębie kolorów, itd. Znajduje się w nim przykładowo taka sekcja:

Kod: Zaznacz cały

Section "InputDevice"
	Identifier	"Mouse 1"
	Driver		"mouse"
	Option		"Device"	"/dev/mouse"
	Option		"Protocol"	"Auto"
Option	"ZAxisMapping"	"X"
	Option	"ZAxisMapping"	"Y"
	Option	"ZAxisMapping"	"N1 N2"
	Option	"ZAxisMapping"	"N1 N2 N3 N4"

EndSection

Jako oś Z linux uznaje kółko myszki, i za pomocą odpowiednich cyfr można przypisać je np. jako trzeci klawisz.

UWAGA: przy grzebaniu w xorg.conf sporządzić kopię zapasową, bo czasem można zrobić błędną zmianę (zwłaszcza w grafice), i środowisko nie wstaje, bądź nie reaguje na polecenia.

pozdr
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
fugasi
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: fugasi »

KaKa pisze:Fugasi- nie działa. Tylko rolka otwiera mi nowy link. Używam Kubuntu.
To dziwne, bo to też Debian (ja jadę na Debian Lenny i Operze) a poza tym standard. Chyba że chłopcy sobie pokonfigurowali radośnie.
_
Awatar użytkownika
Furman Zenobiusz
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: Furman Zenobiusz »

Padła wzmianka o Operze, a akurat ta przeglądarka ma dwie cechy:
1) wyłamuje się nieco z przyjętych standardów skrótów klawiaturowych i myszy, częściowo poprawione w kolejnych wersjach
2) Można ją jednym ciągiem upgrejdować, ja tak dojechałem od wersji 6 do obecnej 10.51RC3. W rezultacie po świeżej instalacji na innym PC zadziwiony byłem faktem, że niektóre skróty klawiaturowe, gesty myszy czy klawisze/przyciski działają inaczej. Przy kolejnych updejtach stara konfiguracja zostaje przeniesiona...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Re: Czego słuchamy

Post autor: tszczesn »

Brencik pisze:
tszczesn pisze:
A jak ci się chce to możesz skonfigurować przeglądarkę, żeby _każdy_ link otwierała w nowym oknie.
Nie szybciej i łatwiej zrobić to w mechanizmie forum? Chyba to będzie lepsze i szybsze rozwiązanie niż gdyby każdy z tysięcy użytkowników musiał u siebie to zmieniać (czas operacji zamiast minuty byłby łącznie dla wszystkich równy kilkaset godzin (praca komputerów, zużycie prądu itp).
Nie, bo nie każdy może mieć na to ochotę. Na tym dowcip polega - nie przymuszać użytkownika, dać mu wybór.
_idu

Post autor: _idu »

tszczesn pisze:
Brencik pisze:
tszczesn pisze:
A jak ci się chce to możesz skonfigurować przeglądarkę, żeby _każdy_ link otwierała w nowym oknie.
Nie szybciej i łatwiej zrobić to w mechanizmie forum? Chyba to będzie lepsze i szybsze rozwiązanie niż gdyby każdy z tysięcy użytkowników musiał u siebie to zmieniać (czas operacji zamiast minuty byłby łącznie dla wszystkich równy kilkaset godzin (praca komputerów, zużycie prądu itp).
Nie, bo nie każdy może mieć na to ochotę. Na tym dowcip polega - nie przymuszać użytkownika, dać mu wybór.

Przecież aby dowolna przeglądarka otwierała nowe okno poprzez naciśnięcie linka trzeba użyć kodu uruchamianego po stronie klienta (czyli na naszych komputerach) - JavaScript czy inne dziadostwo jak wycinany gdzie tylko się da (odpowiednie firewalle działające na 6 warstwie OSI) Flash, Silverlight czy inne cholerstwo. Nie wiem jak inni ale ja nie życzyłbym sobie aby forum uruchamiało cokolwiek na moim komputerze.....
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

STUDI pisze:Przecież aby dowolna przeglądarka otwierała nowe okno poprzez naciśnięcie linka trzeba użyć kodu uruchamianego po stronie klienta (czyli na naszych komputerach) - JavaScript czy inne dziadostwo jak wycinany gdzie tylko się da (odpowiednie firewalle działające na 6 warstwie OSI) Flash, Silverlight czy inne cholerstwo. Nie wiem jak inni ale ja nie życzyłbym sobie aby forum uruchamiało cokolwiek na moim komputerze.....
Ja wiem, że dziś jest modne używanie JS do wszystkiego, ale wystarczy zdefiniować parametr TARGET linku i już mamy nowe okno/zakładkę. Akurat JS jest bezpieczne (modulo dziury w przeglądarkach, ale kto używa IE do internetu sam jest sobie winien ;) )