ciekawe dwa schemaciki - prosze o opinie

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Jak to ma być wzmacniacz klasy AB to 660uF będzie spokojnie wystarczało- że nie powiem, że to aż nadto ;). Żadnej stabilizacji nie trzeba dla końcówek mocy- brumy itp. zniosą się w trafie wyjściowym. Dla przedwzmacniacza poleciłbym filtr pi najlepiej z dławikiem (może być trafo typu TS50/... w którym wykorzystamy uzwojenia pierwotne łącząc je w przeciwfazie by zniosły się strumienie magnetyczne).
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Sebba
100...124 posty
100...124 posty

Post autor: Sebba »

W schemacie pierwszym spm 40 najprawdopodobniej zakradl sie blad. Sygnal sterujacy lampy koncowe powinien byc pobierany z katody gornej polowki 6sn7 za rezystorem 1k a nie a anody lampy "dolnej" , gdzie impedancja wyj jesy b. wysoka. Jesli podlaczymy obc do katody lampy "gornej" otrzymamy popularny uklad SRPP o niskiej imp. wyjsc. Poza tym kondensator c5 jest zbedny.
Sebba
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: taboret1 »

Vault_Dweller pisze: Żadnej stabilizacji nie trzeba dla końcówek mocy- brumy itp. zniosą się w trafie wyjściowym.
No, tak myślałem, ale dobrze jest się upewnić. Dzięki.
A jak problem się miewa biorąc pod uwagę brzmienie?? :D
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

W układzie, który zmontowałem napięcie anodowe nie jest stabilizowane i przydźwięk nie jest słyszalny :D
Co do brzmienia to wydaje mi się, że jest niezłe, ale to jak wiadomo rzecz gustu.
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Aha, czyli mogę zrozumieć że ta stabilizacja nie ma sensu?? Dla mnie lepiej, mniej roboty :)
Awatar użytkownika
gsmok
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: gsmok »

Pamiętaj jednak, że wiele zależy od zastosowanego montażu - tutaj wzmacniacz ma całe pole do popisu w zakresie przydźwięku.
Ja zastosowałem najbardziej klasyczne podejście z jednym punktem masowym 'globalnym', do którego prowadzone są 'lokalne', również punktowe masy od poszczególnych stopni wzmacniacza (Fotki są w dziale DIY).
Pozdrawiam
Grzegorz Makarewicz 'gsmok'
Awatar użytkownika
taboret1
250...374 postów
250...374 postów

Oto już się nie martwię :). Zbudowałem wzmacniacz z pospolitą, jedną ECC83 i El84. Popełniłem w nim tyle błędów że aż wstyd o tym mówić. Może gdybym zabrał się za coś nawet prostszego, może SE z ECL82 byłoby lepiej. No ale, pół roku się męczyłem, po czym wylutowałem wszystkie elementy. Pomyślałem jak to zrobić by wszystko było jak najlepiej- rozmieszczenie elementów, połączenia z masą itp.. No i w końcu się udało. Musiałem wpaść na to sam, właściwie to niedługo po nieudanych próbach wiedziałem co i jak, ale przeprowadzić przebudowę tego wzmacniacza było dość ciężko.. I teraz już wiem czego następnym razem nie robić, by było dobrze od samego początku. W końcu człowiek uczy się na błędach.
Sorry za posty niezabardzo na temat.