Co ciekawe - poziom nachylenia Tesli z Ia=90 lampy RFT (z tych co mam oczywiście) osiągają dopiero przy Ia=120. Czy wasze RFT tez tak mają?
Pozdrawiam, Andrzej

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
Całe szczęście, że to luźne uwagi, czyli niezwiązane z wątkiem. Bo nasz miernik nie mierzy tylko statycznie w jednym punkcie. Podaje przecież nachylenie charakterystyki.KaW pisze:To tylko lużne uwagi.
A, z tym się całkowicie zgadzamKaW pisze:Sprawdzenie w jednym punkcie pracy jest błędne .Przez jeden punkt przechodzi nieskończenie dużo prostych -stąd
badanie lampy w dwoch punktach jest już lepsze a w pięciu dostateczne.
KaW pisze:Z tego wynika też ,że HI-FI to nie mieszanie lamp z różnych okresów produkcji i różnych producentów w jakims urządzeniu. To tylko lużne uwagi.
No dobra, czyli nie ma możliwości dobrania lamp w kwadry za pomocą naszego miernika? Przemierzyłem kilkadziesiąt RFT, pamiętając o waszych wskazówkach, i udało mi się teoretycznie dobrac kilka kwadr. Do tej pory nie miałem możliwości przetestowania żadnej we wzmacniaczu, ale jeżeli różnice parametru "Ia" oscylują w obrębie 2-3 mA a "S" w obrębie 0,2,0,3 mA/V to nie ma szans żeby taka kwadra pochodziła jakiś czas we wzmacniaczu choćby poprawnie? Podkreślam ze wszystkie lampy sa RFT, choć z rożnych lat (i z 70-tych i z 80-tych).ZoltAn pisze:A potem ludziska się dziwią, że wzmacniacz chodzi coś nie tak mimo, że dwie takie same lampki (lecz różnych producentów i z innych lat) mają identyczne parametry.
Saluto!Jasiu pisze:Czołem.
Wątek osiągnął tak żenujący poziom merytoryczny, że proszę moderatorów o interwencję... Naprawić chyba ciężko będzie.
Jasiu
Po trzech stronach opowiadania o niczym jakoś nie widzę szans na powrót do meritum... Natomiast rozrzut parametrów to wielkość dobrze definiowalna i jej skutek da się łatwo przewidzieć. Czysta inżynieria, żadnej tam Andrzeju nie ma tajemniczości. Można by spróbować tak:ZoltAn pisze: Więc rzuć, Maestro, jakąś błyskotką![]()
Pięknie jest. Poranny spacer z kundlem "przedłużyłem w czwórnasób".ZoltAn pisze: OT: jaka u Ciebie nad morzem aura? U nas na południu dłonie mdlały od skrobania (zaszroniających się ponownie w trakcie tej czynności) szyb a serca od jazdy po pobielonych szadzią liściach
Jak mówił jeden z moich prowadzących, podczas zajęć z krystalografii na siatce Wulffa, gdy komuś nie zgadzały się punkty (bo niedokładnie rysowane, poza tym jeżeli siatka byla odbijana na kserze, to była wydłużona po osi kserowania) - przez każde trzy punkty można przeprowadzić prostą, przy spełnieniu jednego z poniższych warunków:3) KaW choć na dwa dni niech się powstrzyma z opowiadaniem na temat nieskończoności prostych przechodzących przez punkt i innej "wiedzy alternatywnej".
Czy pamiętałeś również o wskazówkach dotyczących podłączenia miernika do PC-ta?Setneck pisze:No dobra, czyli nie ma możliwości dobrania lamp w kwadry za pomocą naszego miernika? Przemierzyłem kilkadziesiąt RFT, pamiętając o waszych wskazówkach, i udało mi się teoretycznie dobrac kilka kwadr.
Niestety przemierzyłem wszystko zanim o tym rozmawialiśmy. Ale kupie kabel i powtórzę pomiaryTomasz Gumny pisze:Czy pamiętałeś również o wskazówkach dotyczących podłączenia miernika do PC-ta?W takim wypadku mógłbyś wkleić wyniki na forum i spróbowalibyśmy wspólnie wybrać pary/kwadry.