Subfora

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Re: Subfora

Post autor: elektro_nowy »

OTLamp pisze:powinno się ograniczać wielkość plików, aby nie otwierały się zbyt długo (a pdf. to się niby tak super szybko otwiera?)
Kilka razy wolniej niż djvu. Jak przeglądam niektóre ksiązki w pdf to czasem jestem załamany. Było kiedyś takie rozwinięcie skrótu WWW - worldwide waiting... Otóż to!
Djvu jest super, djvu śmiga.
Schematy w jpg jakkolwiek niekoszerne (ja sam zawsze tworzę jako png lub gif) jeśli nie widać pikselozy i nie przewiduje się dalszej edycji są okay.
OTLamp pisze:ciężko się z nich wyciąga pojedyncze strony. Kiedyś szukałem z pół dnia darmowego programu, który by to potrafił.
Dla Linuxa jest bardzo fajny - pdftk a do djvu nie potrzeba w ogóle żadnego osobnego programu, w przeglądarce można wycinać bieżącą, zdefiniowany zakres, eksportować do przeróżnych formatów itp.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

A mnie się to nie podoba. Włazisz w ogłoszenia a dopiero potem w kupie/opyle/zamienie, za dużo kliania, wcześniej było pięknie, jak na tacy. Jak chciałem kupić to właziłem w Szukam a jak chciałem sprzedać to w Sprzedam. Zawsze właziło się w to co mnie interesowało a teraz są zakręty, drzwi które trzeba otwierać za każdym razem do pokoju gdzie jest wszystko naraz czyli burdel. Podobnie ze schematami w Radio Retro. Jest zaprzyjaźniona strona Fonaru, tam można pakować schematy. Każdy zna tą stronę i za każdym razem będę ją przypominał.

Może marudzę ale to spowodowane jest zaistniałą sytuacją w moim życiu czyli taką, że już po godzinach nie będę mógł iść z kolegą na browarka bez zgody ślubnej :evil: Byle do rosołu...

Wracam w poniedziałek :twisted:
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Jeżeli tak będzie wygodniej większości, to w porządku. Akurat do linków i ogłoszeń zaglądam stosunkowo rzadko.
Natomiast generalnie nie jestem zwolennikiem wielokrotnych zagnieżdżeń, szczególnie kiedy w dziale obok subforów pojawiają się wątki.
Mniejsza długość strony głównej wcale nie wydaje mi się zaletą. Lepiej mi się czyta, kiedy jest nawet bardzo dużo działów, ale widocznych obok siebie. A tak widzę nieprzeczytane posty w dziale, który ma swoje działy, a akurat interesuje mnie tylko jedna z kilku zakładek i nie wiem którego działu nieprzeczytany temat. Muszę wtedy wejść do tego, czego nie chcę czytać i zaznaczyć jako przeczytane. Jednak nawet wtedy nie będę wiedział którego działu dotyczy następny post, który się pojawi i znów będę musiał wejść i sprawdzić...
Niestety w momencie kiedy forum jest na tyle duże, że nie mogę sobie pozwolić na czytanie wszystkiego, czyli tak jak obecnie, bazuję na lampkach nieprzeczytanych postów w wybranych działach, które mnie interesują i wprowadzony podział utrudnia mi zgrabne poruszanie się po forum.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

elektro_nowy pisze:
OTLamp pisze:powinno się ograniczać wielkość plików, aby nie otwierały się zbyt długo (a pdf. to się niby tak super szybko otwiera?)
Kilka razy wolniej niż djvu. Jak przeglądam niektóre ksiązki w pdf to czasem jestem załamany.
Jeśli jeszcze o tym nie wiesz, to gorąco polecam program Foxit Reader. Jest o niebo szybszy od Adobe'a.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
elektro_nowy
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: elektro_nowy »

Kiedy ja używam Linuksa i do fajnej zapewne przeglądarki nie będę dokupował systemu. :P
Mam do dyspozycji różne readery, Adobe też, którego już ze względu na same rozmiary (109MB z bibliotekami wobec 8MB w przypadku epdfview) nawet nie instalowałem ale pdf jako format jest, mam takie wrażenie - krowiasty!
Awatar użytkownika
Matizz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Matizz »

Cześć!

Ja równiez nie widzę większego sensu w tworzeniu osobnego subforum dla schematów w dziale radio retro.

Imo w zupełności wystarczy przyklejony temat:
viewtopic.php?f=11&t=12544
oraz wrzucanie schematów do katalogu fonaru (wszak trioda jest jego częścią i nie ma sensu wszystkiego kopiować).

Za to widziałbym tam działy typu:

:arrow: Własne konstrukcje - gdzie można by prezentować własnoręcznie wykonane odbiorniki (oczywiście na lampach).
:arrow: Naprawa - gdzie mieściły by się tematy o naprawie radioodiorników.
:arrow: Odnowione radia - dla osób, które chcą się pochwalić jak wyszło im odnowienie radia (w galerii Triody jest mało miejsca - tylko 10MB).
:arrow: Rozwiązania układowe - gdzie toczyły by się dyskusje o różnych ciekawych i mniej rozwiązaniach układowów lampowych.

Jestem również przeciwyny wprowadzaniu nieprzemyślanych zmian na zasadzie jakoś to będzie :!:

Pozdrawiam
Matizz
kontakt - PW, mail - jezussm@gmail.com
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Mamy w linkach pełno martwych odnośników do aukcji z 2004 r itp. Czy jeśli nie ma pod nimi żadnej dyskusji to można to kasować ?
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Jasiu

Post autor: Jasiu »

Czołem.

Zdaje się, że zarówno PDF i djvu pliki grafiki typu jpg, gif, png (i może jeszcze jakieś inne) trzymają praktycznie w "native format" bez zmian (jeżeli ktoś NA PEWNO) wie, niech mnie poprawi. Czy djvu czy PDF będzie "lepszy" zależy głównie od tego, jak jest zrobiony plik, porównywanie pojedynczych przypadkowych plików za pomocą przypadkowych przeglądarek jest bezprzedmiotowe i po prostu nierzetelne.

Pod Linukesm używam Adobe Acrobata - jest o dwie klasy lepszy od wszystkiego co dotychczas spotkałem. Codziennie czytam książki liczące i po 1000 stron (choć raczej przygotowane z tekstowych źródeł, nie nie piracone i neudolnie spakowane z plików graficznych).

Jasiu
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

PDF bez zmian. djvu nie, gdyż jest de facto formatem obrazu. Rozdziela obraz na trzy warstwy które poddawane są szeregowi algorytmów.

Warstwa I - tło (100dpi kolor)
Warstwa II - "przód" (100dpi kolor)
Warstwa III - maska (300dpi dwa poziomy) zwykle tu mieści się tekst

Tło i "foreground" poddawane są kompresji algorytmem falkowym o nazwie IW44 (nie znam zasady). Maska jest kompresowana metodą JB2 (zbliżony do JBIG2). (ITU.T 88) Metoda ta obszary nierozpoznane jako tekst koduje metodą arytmetyczną QM. Z obszarów rozpoznanych jako litery tworzony jest pewien "słownik znaków". Jeżeli wszystkie wystąpienia danej litery uzna się za taki sam obraz kompresja jest stratna.

Co do porownywania: zmniejszałem ostatnio prosty obraz JPEG (avatar) do rozmiaru 120x120. Ten sam obraz stworzony z takimi samymi ustawieniami kompresji zajmuje:

Po stworzeniu GIMPem 6kB
Po stworzeniu Adobe Photoshop CS4: 28kB !!
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Jasiu

Post autor: Jasiu »

No to wygląda na to, że do tworzenia dokumentów ze źródeł lepszy jest PDF, a przy tworzeniu dokumentów ze skanu jakość będzie zależała tu mocno od jakości zrobionych plików wejściowych. Djvu może być "formatem z wyboru" przy skanach. Kiedyś porównywałem PDF i djvu robione za pomocą linuxowego scan2pdf i wychodziło praktycznie to samo, ale możliwe że z powodu dobrych danych wejściowych.

Kiedyś używałem takiego programiku xv. Robił rewelacyjne jpegi, lepsze niż Gimp. Teraz Gimp zrobił duże postępy i nie wiem jak wypadło by porównanie.

Jasiu
admin
administrator

Post autor: admin »

marcin_oizi, Piotr -> wprowadzane zmiany nie są nieodwracalne. Zobaczymy jak będzie przebiegała dyskusja. W przypadku przewagi uwag krytycznych zmiany zostaną anulowane.
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Pozdrawiamy Admina :)
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
tetroda
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: tetroda »

http://trioda.com/forum/viewtopic.php?f=9&t=2298
Mogę prosić admina o przeniesienie do Radio Retro i przyklejenie?
Kupię radia firmy PZT i Elektrit, stan obojętny; najchętniej całe chassis E. Kordial może być zniszczone, tr. sieciowy - Elektrit Rival, PZT Echo 124Z - cewki i ramkę
e-mail piotrostrowski81@wp.pl + PW

Pozdrawiam!
admin
administrator

Post autor: admin »

Przeniosłem. Co do przyklejania wątku to o tym decydują Moderatorzy działu. Tomek jest chyba parę dni nieobecny. Jak pojawi się na Forum to pewnie przyklei ten wątek (poostawiłem przy nim Twoje zgłoszenie).
Alek

Post autor: Alek »

Dziś "krwawo" obchodziłem się ze zgłoszonymi postami. Zapadły bardzo surowe wyroki- w tym i wyroki śmierci :twisted: .
Wątki te były łudząco podobne do wątków forum "Elektroda". W obliczu stopniowej elektrodyzacji naszego forum takie wyroki będą zapadać zapewne częściej. Dziwi mnie jednak to, że starzy elektrodowicze dają się wciągać w takie dysputy. Oto mamy wodę na młyn ludzi, którzy to pod jakimś pretekstem zapytają a to o tranzystorek, a to o transoptorek. Leci zaraz jakaś dusza uczynna i podaje te wiadomości na tacy.
Apeluję naprawdę o rozsądek.

Jeszcze jedna sprawa. Po reorganizacji forum, w którym było gdzieś wyraźnie napisane "poszukuję" już go nie ma. Oto mam raport jednego z użytkowników, który wątek: viewtopic.php?f=11&t=14341 zgłasza jako wątek do przeniesienia do działu "poszukuję". Sęk w tym, że tego działu NIE MA.
Mam wrażenie, że użytkownicy, jak i moderatorzy naprawdę nie nadążają ze zmianami. Wobec powyższego złożony raport pozostawiam bez roztrzygnięcia.
Zwrócić należy też baczną uwagę na przykład na takie kuriozum:
viewtopic.php?f=37&t=12688&hilit=poszukuj%C4%99

Umieszczenie tego wątku w tym miejscu to porażka obecnego podziału forum :evil: .
Jeśli ten wątek też tu pasuje:
viewtopic.php?f=37&t=9574&hilit=informacji

"To ja mógłbym się nazywać Kim-Ir-Sen" :x .

Jeszcze raz wyrażam żal z powodu wprowadzonych naprędce zmian. Stara triodo- RIP+
Proponuję przeprowadzić referendum, które określi, czy zmiany odpowiadają użytkownikom forum. Proponuję, by przykleić stosowne ogłoszenia o tymże referendum we wszystkich działach z jakimś terminem ważności tego referendum. Myślę, że jeden tydzień trwania wystarczy. Potem ogłoszenia mogą wygasnąć. Teraz to jest trochę tak jak za PRL: czy ktoś jest przeciw? Nie widzę... :|